Jste připraveni na korejské jídlo?

| Autor: Jiří Kolečko | Rubrika: Zábava

Tuto otázku kladou tamní hostitelé pozvaným, ale dá se i zobecnit. Korejská kuchyně je prostě jiná, ale strach z ní mít nemusíte – zvlášť když vám předkládáme takovouto luxusní ochutnávku!



O zvyku ptát se hostů a o mnoha dalších, vytvářejících nenapodobitelný kolorit kuchyně vzdálené země, mi vyprávěla Jana Hajzlerová, předsedkyně Česko-korejské společnosti: „Pro Korejce je stolování nejen nutným naplněním útrob, ale i společenskou záležitostí. To se projevuje v restauracích i doma. Hodně se dbá na věk i společenské postavení, podle toho probíhá například i pozvání do restaurace, a pak také na určitá pravidla, kdy se respektují další specifika korejské společnosti.“

Podívejme se blíže, na co se náš žaludek na poloostrově ležícím v mírném pásmu musí připravit. První dojem je zpravidla ovlivněn všudypřítomnou pronikavou vůní fermentovaných pokrmů. Proslavené je v tomto ohledu především kimči, připravované z místního zelí a další zeleniny, kvašené jsou ale i mořské plody a krajové omáčky. Původně se tato metoda používala především k prodloužení trvanlivosti surovin, postupem doby ji však mistři zdejší kuchyně dotáhli k dokonalosti.

„Kimči je nedílnou součástí každého jídelníčku. Například ve studentských menzách je zdarma k libovolné konzumaci. Kombinací, jak je marinovat, je nespočetně,“ komentuje korejský kulinářský fenomén Jana Hajzlerová. „Například když se provdá cizinka do korejské rodiny, jedna z jejích povinností je naučit se připravovat kimči podle tchyně.“

Fermentovaná jídla by ale v žádném případě neměla zastínit pestrost jihokorejské kuchyně. Jejím základem je vařená rýže (bap), která slouží nejen jako příloha, ale často s dalšími přísadami, například s ječmenem, fazolemi, zeleninou či masem a rybami, vytváří chuťově velmi různorodé kombinace. Rozšířené jsou také nudle (často se jedí studené), rýžové, pšeničné či pohankové.

Oblíbené jsou smažené nudle se zeleninou a vepřovým masem – japchae (jap znamená míchat a chae zelenina), připravené z rýžových nudlí, restovaných v sezamovém oleji se zeleninou, obvykle s mrkví, cibulí, špenátem, žampiony.

Dále pak polévky, sója a výrobky z ní (pasta, omáčka, tofu), maso, houby, koření, ženšen, sezamový olej a sůl.

Tu si můžete připravit i sami, když rozdrtíte půl lžičky nasucho opražených sezamových semínek a promícháte je se dvěma lžičkami kvalitní mořské soli. Z koření je nejpoužívanější česnek a zázvor. Oblíbené jsou také knedlíčky mandu – (recept na str. 104), které byly do Koreje přivezeny z Mongolska.

V některých slovanských kulturách jsou známy pod názvem pelmeně či pirohy. Důležitou složkou vaření je také pasta gochujang, jejímž základem je pomletá vařená luštěnina a chilli.

Korea je rozdělená na mnoho regionů s rozdílným stylem vaření, některé oblasti jsou vlivem náboženských zvyků spíš vegetariánské. Ale v posledních desetiletích se stoupající životní úrovní se na stoly prosazují i masitá jídla. Vedle již tradičních pokrmů z ryb, kterých je především v přímořské oblasti Korejského poloostrova dostatek, jsou to pestré variace z vařených, dušených, smažených i grilovaných mas – hovězího, vepřového i drůbežího. Některé úpravy jsou skutečně plné fantazie. Například v óbok džengban, míse vařeného masa, nesmí chybět chrupavka z hovězího kolena, býčí jazyk, hovězí hrudí, houby šitake, žampiony, hrušky, piniové oříšky a pestrá směs dalších kořenicích přípravků.

Velmi oblíbené jsou různé masové směsi se zeleninou a rýží. S nadšením hovoří například o bibimbap, což je kombinace s hovězím masem, i velvyslanec Korejské republiky v Praze Gabriel Oh. Obohacením stolu jsou také misky naplněné zeleninovými přílohami – pan čchang, kterých je možné objednat a sníst podle libosti. Čím víc jich host sní, tím je hostitel spokojenější. Velkou pozornost věnují Korejci úpravě stolu. Pro různé kombinace platí určité zásady, tradiční je však podávání všech pokrmů, o které se pak návštěvníci dělí, najednou. Menu jsou složená z více chodů výrazně odlišujících, co je předkrm, polévka a hlavní jídlo, a podávaných obdobně jako v Evropě jeden po druhém. Hodně odlišné od evropských jsou dezerty. Dokonce se tak ani přesně nedají nazvat, převážně jde totiž o rýžové koláčky, dochucené například piniovými oříšky, jahodovou šťávou či medem. K jídlu se pijí především různé čajové směsi, existují ale i tradiční alkoholické nápoje, například soju, což je destilát podobný vodce, ale sladký, nebo makgeolli či dong-dong-ju, vyráběné z rýže a brambor. Stále více se prosazuje i pivo, a to jak domácí, tak dovážené.

Korea se dnes mění. Zřetelně se i tady prosazuje především americký vliv. Ten, jehož tělo z jakýchkoli důvodů nechce přijmout kuchyni domácí, může si tu vybrat z široké nabídky restaurací různých zahraničních kuchyní. Bohužel za asi trojnásobek ceny, kterou vydá za jídlo v místním podniku. Navíc se také jen málo dozví o kultuře a zvycích země, jejíž gastronomie, o které Korejci (oprávněně) věří, že prospívá nejen tělu, ale i duši, vyrůstá na základech položených již před více než dvěma a půl tisíci lety.

Tamní jídlo se stává, stejně jako všechny asijské způsoby vaření, předmětem vzrůstajícího zájmu západního světa. Ve větších městech dnes už najdete obchody s tradičními specialitami, které vám umožní přiblížit se typickým chutím této vzdálené, fascinující země.



NĚKOLIK POJMŮ TYPICKÝCH PRO KOREJSKOU KUCHYNI

BAP – vařená rýže, někdy kombinovaná se zrninami, luštěninami, zeleninou

BOKK UM – smažená jídla

DŽANGÁČI – nakládaná zelenina

DŽIM – vařená jídla

DŽON DŽOK – jídla opečená na jehlici

DŽORIM – dušená jídla, obvykle se sójovou omáčkou nebo chilli pastou

GUI – grilovaná jídla

GUKSU – nudle z pšeničné nebo pohankové mouky, vyráběné hnětením a pak natahováním těsta do provazců

GoCHuJANG – fermentovaná pasta z luštěnin a chilli papriček

KIMČI – naprostý základ korejské kuchyně je vyráběn z korejského hlávkového zelí, solené ředkve, česneku, pórku, zázvoru, slaných fermentovaných mořských plodů a okořeněn chilli paprikou

NĚKOLIK ZÁSAD KOREJSKÉHO STOLOVÁNÍ

• Základní jídelní nástroje jsou hůlky a lžíce
• Lžíce a hůlky se nedrží v jedné ruce
• Mladší osoby mohou začít jíst až poté, co starší uchopí lžíci
• Lžíce se používá pouze na rýži a na polévku, použitou lžící už nic nenabírejte
• Berte si pouze jídlo, které máte pohodlně na dosah )

* Prodejny korejských specialit: Korunní 47, Praha 2, Korea Mart, Gorazdova 356/3, Praha 2. )

* Informace převzaty z knihy Krása korejského jídla, vyd. FEME


Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Food.









ČTĚTE TAKÉ:
Katčiny svatební šaty!









STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU



Další články z rubriky

Pohádkové Vánoce: Podívejte se, jak je slaví britská královská rodina

Pohádkové Vánoce: Podívejte se, jak je slaví britská královská rodina

Včera | Ano, i v britské královské rodině se slaví klasické Vánoce včetně štědrovečerní večeře, rozbalování…

Staré dobré časy? Ani náhodou! Takhle žily ženy před sto lety

Staré dobré časy? Ani náhodou! Takhle žily ženy před sto lety

Včera | Obvykle se mluví o starých dobrých časech, často se říká, že dřív bylo líp. Jenže ono bylo spíš…

Dojemné! Roztomilá zvířátka si užívají Vánoce

Dojemné! Roztomilá zvířátka si užívají Vánoce

9. 12. | K těmto fotografiím asi není moc co dodat. Zvířecí mláďata prostě dokážou rozněžnit každého, tím…

Nový trailer Padesáti odstínů: Víc sexu, romatiky i temnoty!

Nový trailer Padesáti odstínů: Víc sexu, romatiky i temnoty!

7. 12. | Už jen něco málo přes dva měsíce nás dělí ode dne svatého Valentýna a očekávané premiéry druhého…