Kakaduové jsou inteligentní jako čtyřleté děti

Kakaduové jsou inteligentní jako čtyřleté děti

Papoušci kakaduové zasluhují stejnou péči a pozornost jako batolata a děti předškolního věku. Podle vídeňských vědců totiž jejich inteligence dosahuje úrovně lidského dítěte ve věku čtyř let. Jsou to velmi zvídaví a hraví ptáci, jejichž inteligence vyniká především v prostorovém uspořádání, rotaci a přemisťování předmětů.

Papoušci kakaduové mají méně problémů s přemístěním problémů než děti, které s tímto bojují až do věku čtyř let. Zatímco lidé a primáti mají potíže s rozlišením dvou souměrně se přemísťujících předmětů, kakaduové si toho dokážou rychle všimnout.

Při testech s rotacemi a translokacemi předmětů opět papoušci druhu kakadu Goffinův vynikají nad dětmi, jimž činí problémy rotace, zatímco testovaným ptákům nečiní problémy ani translokace, ani rotace předmětů.

Vědci z Oxfordské univerzity si myslí, že lepší schopnosti v prostorové inteligenci u papoušků jsou ovlivněny evolucí. Ptáci musejí lovit a jsou zároveň kořistí predátorů, je pro ně tudíž stěžejní, aby vynikali ve schopnosti rozlišování rotace a translokace předmětů.

„Řešení úkolů s transpozicí, rotací a translokací vyžaduje obrovské množství kognitivní práce v pracovní paměti, to je u těchto ptáků překvapující,“ uvedl Thomas Bugnayer z Vídeňské univerzity.

Doporučujeme

Články odjinud