Kam v září vyrazit za skvělým vínem? | Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Kam v září vyrazit za skvělým vínem?

Kdy jindy se potěšit se sklenkou jiskřivého moku, zazpívat si, zatančit a zakousnout něco dobrého než v době, kdy dozrává hroznové víno?

Sklizeň je ještě v plném proudu, ale konec léta a raný podzim jsou od nepaměti ve znamení oslav celoroční práce vinařů. Společně s nimi si vinobraní užívají i desetitisíce milovníků vína v mnoha moravských i českých městech, městečkách a vesnicích. V září a ještě počátkem října sice ještě kromě burčáku nemají možnost ochutnat, jak kvalitní bude letošní ročník, ale to nic nemění na tom, že bujaré veselí oslaví jak náklonnost přírody, tak i um vinařů.

Z desítek krásných vinařských akcí, které se konají po celé České republice, jsme pro vás vybrali ty, které budou rozhodně stát za to.

Můžete se těšit nejen na skvělý letošní burčák a krásná vína z dřívějších ročníků, ale také na cimbálovou muziku, krojované průvody, historické trhy, řemeslnické jarmarky, rafinované pochoutky, rozličné soutěže a zábavná kulturní vystoupení. Víno se bude samozřejmě oslavovat nejen na Moravě, ale také v Čechách. Tak si připravte diář a zapište si, kam se letos vydáte.


6.–7. září

Dolní Kounice

Nejen ochutnávky výborných vín z dolnokounické oblasti, ale také návrat do dob dávno minulých slibují historické městské slavnosti Rosa coeli, které se každoročně za začátku září konají v Dolních Kounicích. Na programu budou také šermířská a divadelní představení, jezdecký turnaj nebo večerní ohňostroj.

www.dolnikounice.cz


7. září

Horní Bojanovice

Hornobojanovské vinobraní nabídne svým návštěvníkům velkolepou burčákovou zábavu, v rámci které vystoupí pěvecké sbory, zahraje cimbálová i dechová hudba a dokonce se bude i soutěžit o nejlepší hornobojanovský výpěstek. Akce se koná od 13 hodin a za každého počasí. Děti se mohou těšit na skákací hrad a dospělé pro změnu pobaví lidový vypravěč.

www.hornibojanovice.cz


7. září

Ústí nad Labem

Na romantickém hradě Střekov nedaleko Ústí nad Labem proběhnou již třetí historické slavnosti vína a burčáku. Připraven je také bohatý kulturní program včetně přehlídky historických řemesel. Akce se uskuteční od 11 do 23 hodin.

www.hradstrekov.cz


7.–8. září

Uherské Hradiště

V Uherském Hradišti se tradičně konají Slovácké slavnosti vína a otevřených památek. V jedinečné akci se snoubí výtečné víno a temperament lidových tradic. Hosté budou moci zhlédnout krojovaný průvod městem a samozřejmě i folklorní vystoupení ve vinných sklepech.

www.slavnostivinauh.cz


13.–14. září

Roudnice nad Labem

Vinařská slavnost „Roudnické vinobraní na zámku“ proběhne v prostorách zdejšího barokního zámku a jeho zahrad, které oživí několik hudebních scén. Součástí oslav je i hudební festival a výstava autoveteránů.

Vystoupí zde známé kapely No name, Jaksi Taksi, Verona, Petr Kotvald a Toxique, a to hned na třech scénách v prostorách zámeckého areálu.

www.vinobraniroudnice.cz


13.–14. září

Znojmo

Nejznámější Znojemské vinobraní se koná v historickém centru. Je připraven průvod městem s pochodněmi, rytířské turnaje, slavnostní otvírání mázhauzů a šenků, historické tržiště. Vrcholem akce je ohňostroj. V rámci vinobraní proběhne také ochutnávka vín VOC Znojmo u rotundy sv. Kateřiny v pátek od 14 do 19 hodin a v sobotu od 12 do 19 hodin. Vstup je zdarma.

www.znojemskevinobrani.cz


14. září

Strážnice

Strážnické vinobraní patří mezi nejvýznamnější slavnosti folkloru a vína na Slovácku. Hosté se mohou těšit nejen na tradiční jarmark, ale především na burčák od místních vinařů v otevřených víchách za doprovodu cimbálové muziky.

www.kulturnidumstraznican.cz


14.–15. září

Praha­-Troja

Vinobraní v Botanické zahradě v Praze proběhne ve vinici sv. Kláry i v zahradách Trojského zámku. K ochutnání budou vína z místní vinice a od dalších vinařů i burčák. Na programu jsou semináře o víně, tanec, šerm i občerstvení. Akce proběhne od 11 do 19 hodin.

www.botanicka.cz


27.–28. září

Valtice

Akce nazvaná Dny valtických burčáků se uskuteční na zámku Valtice. Návštěvníci se mohou těšit na ochutnávku moravského burčáku a gastronomických specialit ve folklorním tónu. Začátek je v pátek v 17 hodin a v sobotu v 15 hodin.

www.valtice.eu


27.–29. září

Mělník

Vinobraní Mělník 2013 na historickém náměstí Míru bude věnováno pouze vínu a vinařům. Vstupné se platí jen za hudební scénu, která se vrací na zámek Mělník.

www.vinobranimelnik.cz


28. září

Kutná Hora

Svatováclavské slavnosti v překrásných exteriérech Palackého náměstí v Kutné Hoře vzdají hold historii a pobaví hudbou, divadlem i trhy. Milovníci vína mohou zavítat také na největší přehlídku českých vín do kláštera sv. Voršily.

www.vinokutnahora.cz


28. září

Hradec Králové

Festival vína a burčáku Hradecký koštýř proběhne na svátek sv. Václava na nádvoří kaple sv. Jana Nepomuckého a na severních terasách. Nabídne ochutnávku vína i burčáku, trh i kulturní program.

www.adalbertinum.cz


28. září

Moravská Nová Ves

Václavský burčákový pochod v Moravské Nové Vsi nabízí společnou výpravu od vinohradů do sklepů, na které rozhodně oceníte vynikající burčák a lahodná místní vína. Akce proběhne od 10 do 18 hodin.

www.vinaricek.cz


28.–29. září

Karlštejn

Již XVII. karlštejnské vinobraní předvede kromě kvalitního vína i přehlídku gotického odívání, výuku historických tanců a vystoupení polykačů ohně. Akce se uskuteční od 10 do 21 hodin.

www.karlstejnskevinobrani.cz


Akce měsíce

6.–9. září - MIKULOV

Tradiční Pálavské vinobraní v Mikulově přiláká každý rok několik desítek tisíc návštěvníků. Slavit se bude po celém městě, ale především na historickém náměstí, v Kapucínské ulici, na zámku a na Kozím hrádku. Hosté se mohou těšit na historický průvod, kapely a muzikanty jako Wohnout, Nightwork, Anna K nebo Vlasta Redl, národopisné sbory a výborné moravské víno.

www.palavskevinobrani.cz

Klepněte pro větší obrázek

Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D. 9/2013.

Doporučujeme

Články odjinud