Kanárské ostrovy už v zimě

Kanárské ostrovy už v zimě

Kanárské ostrovy byly objeveny ve 12. století arabskými mořeplavci, ve 14. století se staly francouzskou državou a ve století 15. se dostaly do rukou Portugalců a následně Španělů – v 19. století se staly jeho zámořskou provincií.

Lanzarote

Většinu ostrova pokrývá tmavá vulkanická půda, která je velmi úrodná a využívá se k pěstování vinné révy a rajčat. Největším letoviskem je Puerto del Carmen s přilehlou pláží s jemným pískem, která je dlouhá pět kilometrů. Dalšími významnými letovisky jsou Playa Blanca nebo Costa Teguise, kde má svou rezidenci i španělský královský pár. Nejkrásnější pláže leží v chráněné oblasti ostrova Playas de Papagayo.

MyLife zajímavost: Ostrov byl prohlášen za biosférickou rezervaci UNESCO. Pro svou neobvyklou krajinu je považován za nejzajímavější z celého souostroví. Nachází se zde 300 sopek.

Fuerteventura

Toto místo se stalo posledním turistickým cílem ze všech Kanárských ostrovů, proto je ještě relativně nedotčeno cestovním ruchem. Vyniká především nádhernými nekonečnými plážemi. Na severu ostrova leží El Jable, chráněná přírodní oblast s pouštními dunami, které se rozkládají na ploše dvaceti kilometrů čtverečních a evokují dojem opravdové pouště. Jednou z pozoruhodností je také 38 větrných mlýnů Molinos (mužských 23) a Molinas (ženských 15).

MyLife zajímavost: Místní obyvatelé se zabývají chovem koz a z mléka vyrábějí vyhlášený sýr Majorero. Na ostrově zřídka prší, většinou svítí slunce. Díky zvolna klesajícímu pobřežnímu šelfu je zde mělké dno a průzračná voda.

La Palma

Ostrov je pověstný svou zelenou barvou. Lákadlem je národní park Parque Nacional de la Caldera Taburiente – obří kotlina. Milovníci historie si přijdou na své v hlavním městě Santa Cruz de la Palma, kde je jistě okouzlí malebné uličky a domky se zvláštními fasádami, dřevěnými balkony a verandami.

MyLife zajímavost: La Palma je ostrov s nejstrmějšími břehy na světě.

El Hiero

Je nejmenším obydleným ostrovem, celým pod ochranou UNESCO. Disponuje rozmanitou krajinou – nabízí množství překrásných míst, scenerií i přírodních úkazů. Je ideálním místem pro milovníky turistiky, své si zde užijí také potápěči a rybáři.

MyLife zajímavost: Ostrov leží nejdál od Afriky, najdete tu nejzápadnější maják Španělska a má také nejmenší hotel na světě, jenž má dvě hvězdičky a pouhé dva pokoje. El Hiero má také nejlépe udržované turistické značení.

La Gomera

Ostrůvek sopečného původu, který vznikl sopečným výbuchem, vás okouzlí bujnou vegetací. Třetina ostrova je pod ochranou UNESCO. Za návštěvu jistě stojí národní park Parque Nacional de Garajonay, kde si můžete prohlédnout 450 druhů rostlin. Na Gomeře roste velké množství palem (asi 100 000, což je nejvíce ze všech Kanárských ostrovů).

MyLife zajímavost: Dostatečné množství vláhy zajistilo ostrovu světové unikum, a to vavřínový prales. Dnes přežívá pouze zde, na Madeiře a Azorách.

Více o Kanárských ostrovech se dozvíte zde

Autor: Jindra Pelikánová

Foto: Profimedia

„Další zajímavé články najdete v aktuálním čísle časopisu My life„

Doporučujeme

Články odjinud