Karibik: Rajská idylka

Karibik: Rajská idylka

Sněhobílé pláže, průzračné moře, stinné palmy, které ohýbá osvěživý větřík, především však žádný štěkavý turista široko daleko... Pokud nějaký kus země zpodobňuje ráj, pak je to prý zaručeně soukromý ostrov jménem Necker v Karibském moři.

Zasvěcence nepřekvapí, že jej k pronajmutí nabízí známý byznysmen, dobrodruh a hochštapler sir Richard Branson.



Pěti-, ne-li spíš šestihvězdičkové ubytování (byť si toto označení zamluvili pro sebe v dubajském arcihotelu Burj al-Arab), úchvatná příroda vsazená mezi korálové útesy, absolutní soukromí a zaměstnanci, kteří dokážou splnit každé vaše přání. To jsou ve zkratce hlavní přívlastky, které z karibského ostrova Necker vytvářejí jednu z nejvyhledávanějších destinací na světě.

Na rajský Necker míří známé osobnosti, politici a boháči, pravidelně tu pobývají například Robbie Williams, Harrison Ford, Steven Spielberg a George Michael, ale i členové Rolling Stones, Oasis či bývalé Spice Girls.

Svou poslední dovolenou tu prožívala rovněž princezna Diana, která ostrov navštívila krátce před svou smrtí v pařížském tunelu.

Ač se může zdát, že Necker slouží výhradně slavným a bohatým, vůbec to tak není. Vypravit se sem mohou, „paroubkovsky“ řečeno, i docela „běžní“ lidé – všichni ti, kteří nejspíš touží po nezapomenutelné dovolené a jsou ochotni za ni vydat tolik jako zhruba za nový rodinný automobil. Pro ostrov Necker a jeho vlastníka Richarda Bransona zajisté však hovoří to, že dosud není známo, že by někdo karibský ráj opouštěl nespokojený. Připomeňme i nesčetně ocenění za nejlepší letovisko na světě, jež Necker během posledních třiceti let posbíral.

Cena za ráj

Psal se konec sedmdesátých let, kdy se Richard Branson poprvé vypravil na Britské Panenské ostrovy. Bylo mu osmadvacet, ale za sebou měl již mnohaleté úspěšné podnikání pod křídly vlastní společnosti Virgin (koneckonců podnikat začal již v patnácti).

Traduje se, že do britského zámořského dominia se vypravil s mlhavou představou zakoupit tam ostrov. Čím více dní na ostrovech pobýval, tím více se pouhé hnutí mysli z londýnské kanceláře začínalo zhmotňovat. Pronajal si vrtulník a s partou přátel takřka dva týdny pátral po neobydleném ostrůvku, který by byl na prodej.

Nakonec jej skutečně nalezl. Kus panenské pevniny se po svém nizozemském objeviteli Johannesu de Neckerovi od poloviny sedmnáctého století nazýval Necker. Pro Richarda Bransona (a jeho tehdejší přítelkyni) šlo o lásku na první pohled. Mladý podnikatel vyskočil z helikoptéry, vyšplhal na nejvyšší kopec a po několik hodin se jenom užasle kochal mírumilovnou a nezkaženou přírodou. Poté zamířil do nejbližší banky. Zase tak jednoduché to však nebylo.

Vzdor úspěšnému podnikání bankovní konto mladičkého Bransona právě nepřetékalo. Za snovou vizi nového domova v ráji byl ochoten zaplatit částku sto tisíc liber, ale vyšší sumu si dovolit nemohl. Původní majitel, vikomt Cobham, který ostrov prodával z důvodu finanční nouze, si však rajský pozemek o rozloze 300 hektarů cenil na mnohem víc. Napoprvé proto k dohodě nedošlo a Branson odcestoval zpět do Londýna. Za několik týdnů se zchudlý šlechtic ozval znova. Na částku o sedmdesát tisíc liber vyšší, než zněl původní návrh, si již kývli.

Velký dům

S pořízením ostrova však na Bransona přešlo také nemálo povinností. Jeden z nejdůležitějších úkolů spočíval v podmínce tehdy platné pro všechny obdobné investory v oblasti. Ta zněla, že nový vlastník musí do pěti let ostrov osídlit a opečovávat, anebo o pozemek zase přijde.

Branson výstavbě svého nového domova obětoval tři roky života a rovněž deset milionů dolarů. Na kopci, ze kterého poprvé zhlédl celý ostrov se spanilým okolím Karibského moře, vystavěl okázalou desetipokojovou vilu, kterou nazval The Great House. Stejně jako ostatní budovy, které později na miniostrově vyrostly, tak i The Great House je postaven ve stylu typickém pro indonéské Bali.

Nedává na odiv úsilí a peníze, které do jeho výstavby byly vloženy, a spíše než na moderní design vsází na přírodní materiály. Na kvalitě se zde však rozhodně nešetřilo, ba právě naopak!

Z jihovýchodní Asie bylo dovezeno značné množství uměleckých předmětů a artefaktů, prvotřídních látek či nábytek z bambusu, z geograficky i kulturně bližší Brazílie bylo použito ušlechtilé dřevo, z místních zdrojů se naopak bohatě osvědčil kámen.

Dnes slouží The Great House nejen k rekreaci samotného pána ostrova a jeho nejbližších, ale rovněž jako jakási společenská místnost, dá-li se tak nazvat pohodové, lenošivé a karibsky uvolněné místo s kulečníkovými stoly, kinem, WiFi, jacuzzi, houpacím sítěmi a barem, u něhož vás ochotně obslouží anebo si případně může každý z hostů posloužit sám. V podobném architektonickém duchu bylo později vybudováno šest dalších obydlí roztroušených po ostrově.

Hostům, kteří v luxusních vilách přebývají, poslouží k přepravě na pláž kolo anebo golfový cart.

Nymfí inspirace

Kdo se chce pohroužit do bezcílného lenošení na pláži a užívat si rajského klidu, má zde mnoho příležitostí, neboť Karibské moře je proslulé nejkrásnějšími plážemi na modré planetě a ani Necker není výjimkou. Slunit se lze přímo na pláži, případně u jednoho z několika výstavních bazénů a jacuzzi, jež zkrášlují umělé vodopády a útesy. Poklidné, ba idylické ovzduší lze rovněž vychutnávat v houpací síti, které jsou rozesety ve stinných zákoutích pláže a u každé z vil. Ještě více vyžití na Neckeru čeká však na milovníky sportu. Ostrov Necker je pro návštěvníka se sportovním duchem učiněným rájem na zemi.

Oddávat se tu lze prakticky jakékoli činnosti spojené s letní dovolenou u moře, totiž surfování, wakeboardingu, vodnímu lyžování, jízdě na kajaku, vodní trampolíně, závodům na motorových člunech, značné zastání zde má kiteboarding, k jehož velkým příznivcům se řadí i sám majitel. Právě Richard Branson na Neckeru pořádá každoroční šampionát v kiteboardingu, na kterém závodí ti nejlepší světoví jezdci. Nechybějí přirozeně ani plážové sporty a míčové hry a za takové zázemí, jakým se na Neckeru pyšní tamější tenisový pavilon, by se rozhodně nestyděli ani pořadatelé grandslamového turnaje.

Co se aktivit týká, jednu z nich určitě stojí za to vypíchnout nad všechny ostatní. Skrývá se pod názvem Necker Nymph a platí za nejnovější akvizici Richarda Bransona, tedy muže, který již napřesrok poveze první turisty do vesmíru a jemuž technické výdobytky rozhodně nejsou cizí. Necker Nymph svými tvary připomíná letadlo. Nelétá se s ním však ve vzduchu, nýbrž slouží k prozkoumávání světa pod mořskou hladinou! Vměstnají se do něj tři cestující včetně řidiče a zatím byl vyroben pouze jediný kus.

Branson kvůli podmořskému plavidlu, které údajně splňuje veškeré ekologické nároky, již založil společnost Virgin Aquatic. Od plavidla si slibuje, že právě v oblasti Karibského moře bude v budoucnu sloužit šetrné obhlídce korálů, ale možnosti jsou mnohem širší: kupříkladu nabídne možnost přiblížit se do bezprostřední blízkosti delfínů, velryb a jiných působivých mořských živočichů a plavit se s nimi doslova bok po boku. Prozatím mají tuto možnost pouze návštěvníci ostrova Necker, ovšem pouze ti, kteří se pyšní potápěčským kurzem.



ČTĚTE TAKÉ: Čvančarová odhalila v Dokonalém světě krásná prsa a dlouhé nohy!








STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud