Když žena začne podnikat

Když žena začne podnikat

Naše společnost naštěstí patří v hodnocení žen ve srovnání s muži k těm pokrokovým a ženy nejsou ve svých právech nijak znevýhodňovány oproti mužům. Mají přístup do politiky, do řídících i vědeckých funkcí, zákony na rovnoprávnost pamatují. Jak je to ale ve skutečnosti, stačí takto zajištěna rovnoprávnost k tomu, aby se žena mohla seberealizovat? Jistě, je mnoho žen, které dokázaly, že ve svém oboru předčí i své mužské spolupracovníky. Podívejme se ale spíše na ženy, které nám jsou mnohem blíž, které potkáváme denně kolem nás, které nežijí jen pro svou kariéru či politickou dráhu.

Přesto, že ženy mohou podnikat ve většině oborů, volí si nejčastěji typické ženské specializace, které jsou jim blízké. A musí je často kombinovat se svým „druhým zaměstnáním“, se starostí o rodinu. Podnikání jim sice dává určitou volnost a prostor si čas organizovat podle potřeby, ale ve srovnání s podnikajícími muži, pokud se starají o rodinu, jsou v nevýhodě. Nemohou opominout své mimopracovní úkoly, málokdy mají k ruce někoho, kdo vyzvedne dítě, nakoupí, uklidí. A spousta obchodních jednání jejich mužských kolegů probíhá v době, kdy se od nich očekává nějaká činnost v domácnosti. Proto by se zdálo, že je jednodušší podnikat doma, obzvlášť pokud máte malé děti. Ale nemusí to být vždy pravda, někdy je mnohem lepší pronajatá provozovna v blízkém okolí, podnikání pak tolik nezasahuje do rodinného života.

Ženy často začínají podnikat v době, kdy se cítí odtrženy od své původní profese, v době rodičovské dovolené, kdy souběh podnikání už nijak neohrozí vyplácení rodičovských dávek. Některé maminky mateřství a starost o dítě plně uspokojuje, jiné hledají v podnikání únik před každodenním stereotypem. I když mají spoustu jiných povinností a starostí s malým dítětem, svým elánem dokáží rozběhnout i svůj byznys, své sny.

Co je dobré před takovým rozhodnutím zvážit?

Nejdříve si musíte rozmyslet, v čem vlastně chcete podnikat. To je velmi důležité, mělo by to být něco, co znáte a co je vám blízké, služba, která ve vašem okolí schází, výrobek, který marně sama hledáte na trhu a víte, že by jej ocenily i kamarádky...

Pro své podnikání budete ale většinou potřebovat i podporu svých nejbližších, takže se je snažte pro své záměry získat. Ušetříte si tak v budoucnu výčitky a případné rozepře. Zkuste si promyslet, jestli pro váš podnik bude stačit vyhradit kout v pokoji, nebo budete potřebovat nějaký malý pronajatý prostor. Když vše uvážíte, většinou zjistíte, že překvapivě není pro začátek potřeba ani sekretářky ani honosná kancelář, ale bude stačit vyklidit kout v ložnici. Na druhou stranu bez počítače a internetu se asi neobejdete.
Snažte se omezit zbytečné riziko velkých vstupních investic, nebude vás svazovat obava ze splácení půjček. Pokud to je však nezbytné, i výměr mateřské nahradí doklad o příjmu a dobrý úvěr v rozumných mezích nemusí být strašákem.
 

Každý byznys potřebuje reklamu. A reklama prodává především svým nápadem. Kampaň nemusí být zpočátku nákladná, je spousta míst a způsobů, jak a kde můžete na své podnikání upozornit. Určitě máte spoustu kamarádek, které to řeknou zase dál...
A nemusíte být na všechno sama, některé záležitosti spojené s rozjezdem podnikání nebo jeho provozem můžete přenechat jiným, kteří jsou na to specializovaní, jako např. účetní kanceláře nebo firmy zabývající se poradenstvím podnikatelům. Je dobré je najít v blízkém okolí, ale ani to není pravidlem a nutností. V dnešní době internetu a komunikačních možností lze využívat služeb „na dálku“ a to za rozumnou cenu.

Ženy tedy nemají rozjezd svého drobného podnikání právě snadný. Mnohé z nich to ale úspěšně zvládly a dokázaly, že podnikat na rodičovské dovolené nejen lze, ale může být i výhodné. Příkladem může být právě i eshop s luxusním spodním prádlem www.escewell.eu, aromaterapeutický salon www.salon-aromatica.cz a nebo třeba účetní kancelář www.mktrio.cz, která poskytuje účetní a daňové služby. Všechny vedou ženy, které mají rodiny a v běžném zaměstnání by jen těžce mohly spojit rodinné povinnosti s vlastní seberealizací. Postupně se za nimi podíváme a zkusíme vám jejich život a podnikání přiblížit.

Co o tom říká spolumajitelka účetní kanceláře Edita?
„Prosadit se v konkurenci větších firem není jednoduché. Přesto jsme přesvědčené, že i menší společnosti mohou prosperovat a najít své zákazníky. Navíc jako matka s malými dětmi na vlastním podnikání oceňuji možnost ovlivnit svůj časový rozvrh tak, abych se mohla věnovat rodině. Přitom dělám to, co mě baví a dává mi pocit seberealizace.“


Napište nám na redakce@dama.cz, jaké zkušenosti máte s podnikáním vy. Tento článek je prvním z mini série, věnované ženám podnikatelkám a jejich starostem, další budou následovat...


Doporučujeme

Články odjinud