Ponte Vecchio Zdroj: Shutterstock

Ponte Vecchio Zdroj: Shutterstock

Palazzo Vecchio Zdroj: Shutterstock
Bazilika Santa Croce Zdroj: Shutterstock
Neptunova fontána Zdroj: Shutterstock
Socha Davida Zdroj: Shutterstock
6
Fotogalerie

Klenoty italské Florencie

Florencie je nejen starobylým malebným městem plným romantických zákoutí a skvělého jídla, ale také vzácnou pokladnicí kulturních památek, které byste neměli nechat bez povšimnutí.

Bohatá kulturní historie toskánské metropole sahá až k počátku našeho letopočtu. Od té doby se zde vystřídalo mnoho civilizací, vládců a kultur, které v historii tohoto města zanechaly nesmazatelné stopy. Pojďme si představit nejvýznamnější památky současné Florencie, které by při návštěvě „kolébky renesance“ neměly ujít vaší pozornosti.

Ponte Vecchio (Starý most)

Jednou z nejznámějších památek Florencie je bezesporu most Ponte Vecchio, který je nejstarším mostem celého města. Je postaven na místě, kde před ním v dávných dobách stály postupně tři starší mosty, které podlehly záplavám.

Klepněte pro větší obrázek

Most tvoří tři mohutné kamenné oblouky, které se klenou přes řeku Arno v délce cca 83 metrů. Postaven byl v roce 1345 podle návrhu architekta Neri di Fioravanteho . Unikátní vzhled mostu dodávají malé obchůdky vinoucí se po jeho stranách, které jsou v jeho středu rozděleny malebným prostranstvím s výhledem na řeku.

Palazzo Vecchio (Starý palác)

Opevněný palác byl postaven v roce 1314 podle návrhu Arnolfa di Cambia na místě původní románské tvrze. Sídlily zde ústřední orgány městské republiky a volení úředníci zde mohli i přenocovat. Před případnými útoky vzbouřeného lidu je chránily mohutné zdi paláce zakončené cimbuřím.

Klepněte pro větší obrázek

Stavbě paláce dominuje štíhlá věž s hodinami, která se tyčí do výše 94 metrů. Kdo se rozhodne vystoupat až na její vrchol, tomu bude odměnou nádherný výhled na celé město. V současnosti budova slouží jako radnice.

Bazilika Santa Croce (Svatého kříže)

Bazilika Santa Croce je jednou z nejvýznamnějších památek Florencie. Vyrostla na místě kostela z roku 1222 založeného řádem františkánů. Budova baziliky vznikala současně se stavbou Palazzo Vecchio pod taktovkou stejného architekta, avšak dokončena a vysvěcena byla až v roce 1447.

Klepněte pro větší obrázek

Bazilika Santa Croce je místem posledního odpočinku mnoha italských osobností světového významu. Je zde pochován Michelangelo , Galileo Galilei , Giorgio Vasari , Niccolò Machiavelli , Guglielmo Marconi či hudební skladatel Gioacchino Rossini .

Socha Davida, socha Persea a Neptunova fontána

Na náměstí Piazza della Signoria, na kterém se nachází i velkolepý palác Vecchio, můžeme obdivovat i tři mistrovská sochařská díla.

Nejznámější z nich je zcela jistě socha Davida od renesančního velikána Michelangela Buonarottiho , kterou vytvořil v letech 1501–1504. Socha znázorňuje biblického Davida těsně před soubojem s Goliášem. V roce 1873 byl originál sochy nahrazen věrnou kopií a byl přesunut do místní Akademie.

Klepněte pro větší obrázek

Druhou významnou sochou je vyobrazení bájného Persea s uťatou hlavou Medusy. Proslulé dílo z bronzu bylo vytvořené roku 1545 italským umělcem Benvenutem Cellinim a znázorňuje slavného zachránce Andromedy v momentě vítězství nad mytickou nestvůrou.

Další pozoruhodné dílo na Piazza della Signoria vytvořil v roce 1565 Bartolomeo Ammannati se svými pomocníky. Tzv. Neptunovu fontánu tvoří sousoší z mramoru a bronzu, uprostřed čehož se tyčí do výše pěti metrů velký bílý kolos v podobě mořského boha Neptuna.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Tip: Letenky pro cestovatele a popsané zážitky z cest najdete na webu Tripilot.com

Doporučujeme

Články odjinud