6
Fotogalerie

Kubánská rum-ba

Ve chvíli, kdy vystoupíte z letadla do vlahého horka, zapomenete, že existuje víno, whisky, gin i vodka. Od této chvíle budete pít jen rum. Smíchán s dalšími přísadami vytvoří opojný koktejl jménem Kuba.

Autoři knižních průvodců po největším karibském ostrově radí, že chtějí-li turisté během svého pobytu ušetřit, mají méně jíst a více pít. Taková dovolená může lehce sklouznout na úroveň přísloví - evita la cruda, permanezca borracho. Kocovině se vyhnete tím, že zůstanete namol.

Pravdou je, že zahnat žízeň je nejen nutné, ale díky množství kubánských rumů snadné. Kdo chce vyzkoušet něco jiného než Havana Club, má na výběr Ron Varadero, Ron Mulata, Caribbean Club, Siboney, Cubaney i Cubay, Legendario, Pinilla či výborný Caney a Ron Santiago. Ve stejné továrně jako poslední dva se plnil patnáctiletý Matusalem Aňejo, který se už nevyrábí, přesto ho možná někde dostanete.

Kromě toho existuje na Kubě řada menších lokálních značek jako Santero, El Niňo, Relirario či Dos Marinos přezdívaný Particruzado. Každá z nich samozřejmě nabízí hned několik variant dělených podle stáří. Pro našince pak může být příjemným překvapením rum s etiketou lodičky připomínající tuzemák - Ron Corsario. Na venkově se z velkých plechových cisteren prodává surová aquardiente čili ohnivá voda a v malých krámcích bodegas rozlévají do plastových láhví ron a granel. Litr vyjde na dvanáct korun…

Tento alkohol je však určen výhradně Kubáncům, kteří ho dostávají v rámci přídělového systému na knížku libreta zdarma. Podobně jako mýdlo, cigarety a základní potraviny. V soukromí vám ostrované možná nabídnou mnohaprocentní guaro vznikající během destilace melasy, kterému se přezdívá chispa del tren, tedy „jiskra vlaku“. Je to alkohol, se kterým se nežertuje, nechcete-li oslepnout, a nedoporučuji si po něm ani zapalovat doutník…

Tekutý rozvazovač jazyků

Ať už přistanete na letišti José Martího v Havaně či Juana Alberta Gómeze na Varaderu, v okamžiku, kdy vystoupíte z letadla do teple vlhkého prostředí Kuby, zapomenete na to, že existuje víno, whisky, gin i vodka. Od té chvíle budete pít jen rum. Nejen proto, že se skvěle hodí do osvěžujících koktejlů, ale fungoval a dodnes slouží i jako medicína, kterou neprodávají v žádné apatyce. Hojí rány viditelné na první pohled i ty ukryté v nitru. Navíc působí (alespoň zpočátku) jako „životabudič.“ Po pár doušcích zapomenete na starosti a přenesete se na bílou pláž pod skloněné koruny palem.

I ty jako by se „líznutě“ vlnily v rytmu chytlavé rum-by. Čím více rumu vypijete, tím bude oceán modřejší, písek jemnější a život veselejší. A vaše názory otevřenější a sveřepější. V rumu je totiž skrytá pravda, jak se traduje v oblasti francouzských Antil. Jenže pokud by mělo toto rčení reálný základ, musel by být Karibik tím nejpravdivějším místem na naší planetě. Přesto zní díky rozličné chuti rumů taková pravda na každém z ostrovů jinak a temperamentní „Latinos“ jsou schopni, podobně jako ve West Side Story, se za tu „svoji“ i poprat. Rum je pro ně totéž co pro Čechy pivo, možná víc...

Nemá cenu se přít, odkud a který rum je nejlepší. Každý má jiné chutě. Ale nelze pochybovat o tom, že kubánské rumy v čele s Bacardi mnoho let určovaly standard toho, jak má „kultivovaný“ mok z cukrové třtiny vypadat. Dokonce i dnes, kdy existuje na 1500 výrobců produkujících téměř 6000 značek, se s tím z „ostrova svobody“ mohou měřit jen málokteré. Kuba za to může poděkovat svému klimatu, půdě, v níž se cukrové třtině daří, i léty ověřeným postupům používaným při fermentaci a destilaci.

A tak si dáte hlt rumu jako aperitiv před jídlem, pak ho popíjíte ředěný vodou s citronovou šťávou k hlavnímu chodu a nakonec přijde na řadu znova, tentokrát jako digestiv. Velmi slangově řečeno, rum je na Kubě grunt a turisticky vděčné koktejly špunt. Přesto o jejich důležitosti svědčí bezpočet slůvek, kterými je Kubánci opisují - jak vám zní třeba meneíto, revuelto, batido, compuesto, sambumbia, ponche nebo chiringuito? Mnoho z drinků, které se dodnes popíjejí po celém světě, vzniklo právě na Kubě a ty nejúspěšnější dokázaly nemožné. Jako důkaz Einsteinových teorií cestují prostorem i časem. Jsou tak dokonalé, že aniž by změnily recepturu, chutnají lidem i po více než sto letech. Proto jim i rumu připijme na zdraví. iPara salud!

Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Food.


STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud