Letní menu na železnici

| Autor: Jana Vašáková | Rubrika: Zábava

Chystáte se na cestu vlakem Českých drah? Pak určitě ochutnejte aktuální speciality připravené ve spolupráci s Československým svazem kuchařů.

Vydáváte-li se na výlet nebo za prací po kolejích, zapomeňte na řízky v alobalu nebo housku se šunkou. Užijte si cestu se vším všudy, včetně posezení v příjemně zařízených jídelních vozech. Ve vlacích Českých drah tu na vás každé tři měsíce čeká nové sezonní menu – na přípravě toho aktuálního letního se podílela i ikona české kuchyně Jaroslav Sapík se svými kolegy.

Od 2. července tak můžete v jídelních vozech se servisem JLV ochutnat například krůtí prsa s karotkou a fazolkami, letní salát s mozzarellou či oblíbené kuličky s jahodovou omáčkou. Hlavní pokrm pořídíte na území České republiky od 115 Kč, společně s nealkoholickým nápojem vás jako menu přijde na 139 Kč.

Ke skvělému jídlu patří také vynikající nápoje, a proto ve všech jídelních a bistro vozech nabízejí JLV točené pivo Pilsner Urquell. Pokud cestujete vlakem SC Pendolino, pak můžete navíc využít on-line služby objednání jídla přímo na místo, kde sedíte.


Kuličky s jahodovou omáčkou

4 porce - příprava: 45 minut

KULIČKY:
* 120 g másla
* sůl
* 200 g hladké mouky
* 4 vejce

VANILKOVÝ KRÉM:
* 500 ml plnotučného mléka
* 100 g vanilkového pudinku
* 100 g krupicového cukru
* 200 g másla

JAHODOVÁ OMÁČKA:
* 600 g mražených jahod
* 500 g krupicového cukru
* 50 g vanilkového cukru
* 50 g škrobu

V 250 ml teplé vody za stálého míchání rozpusťte máslo a přidejte špetku soli. Pak přisypte mouku a míchejte 4 až 5 minut tak, že se těsto lehce připaluje. Pak vmíchejte pomocí mixéru vejce. Sáčkem naneste na plech s pečicím papírem malé kuličky a upečte je při 200 °C dozlatova.

V malém rendlíku si udělejte krém. Příprava: do zahřátého mléka vmíchejte všechny suroviny a krátce povařte. Kuličky ihned po vytažení z trouby plňte krémem injekční stříkačkou. Natáhněte ještě teplý krém a svrchu podle velikosti kuliček ho co nejvíce vtlačte do středu. Potom nechte vychladnout.

Jahody povařte, přidejte cukr a vanilkový cukr a zahustěte škrobem. Povařte, částečně rozmixujte a dejte vychladit. Podávejte s kuličkami.


Krůtí prsa s karotkou a fazolkami

5 porcí - příprava: 50 minut

* 800 g krůtích prsou
* sůl a bílý pepř
* 100 g másla
* 50 g hladké mouky
* tymián
* drůbeží vývar
* 300 g karotky
* 300 g fazolek

Maso osolte, opepřete a zprudka orestujte na másle. Pak ho vložte do vakuových sáčků, každou porci zvlášť. Do každého sáčku dejte část výpeku restovaného s moukou a tymián, zalijte drůbežím vývarem. Sáčky zatavte a pečte při 80 °C asi 30 minut.

Karotku a fazolky blanšírujte v malém kastrolu 10 minut a pak rychle zchlaďte pod studenou vodou. Můžete použít led. Podávejte s vařenými bramborami rozmačkanými s trochou másla a nasekanou pažitkou.


Letní salát s mozzarellou

5 porcí - příprava: 10 minut

* 650 g listových salátů
* 150 g salátové okurky
* 200 g rajčat
* 150 g paprik
* 250 g baby mozzarelly
* olivový olej
* bazalkové pesto

Salát natrhejte, omytou zeleninu nakrájejte, poklaďte mozzarellou a zakápněte olejem a pestem.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Adventní kalendář do Vánoc: Co dělat den po dni

Adventní kalendář do Vánoc: Co dělat den po dni

1. 12. | 1 | Advent je tu! A Vánoce jsou tu od toho, abychom si je užily, takže no stres! Všechno nemusí být…

Jaký je milenec? Prozradí to tvar jeho zadku

Jaký je milenec? Prozradí to tvar jeho zadku

1. 12. | 1 | Chlap se vám buď líbí, nebo ne. A když nám zkříží cestu ten pravý, nevidíme napravo ani nalevo.…

Retro Vánoce: Jak jsme nakupovali v 70. a 80. letech?

Retro Vánoce: Jak jsme nakupovali v 70. a 80. letech?

30. 11. | Retro letí! Doba běží rychle dopředu a my si rádi připomínáme, co jsme tak milovali dřív a co nám…

Funguje vám intuice? Naučte se slyšet svůj vnitřní hlas

Funguje vám intuice? Naučte se slyšet svůj vnitřní hlas

30. 11. | Každý den děláme tisíce malých rozhodnutí, která ve výsledku formují celé naše osudy. Někteří…