Letos jsou tři pátky třináctého. A jsou třináct týdnů od sebe!

Letos jsou tři pátky třináctého. A jsou třináct týdnů od sebe!

Pokud jste jen trochu pověrčiví, tento rok asi nebude patřit k vaším oblíbeným. Letos totiž nastanou ještě další dva pátky třináctého, v dubnu a červenci, a dělí je třináct týdnů.

Pro strach z pátku třináctého dokonce existuje vědecký termín, a sice "paraskavedekatriofobie". Jak se ale stalo, že pátek třináctého získal tak špatnou pověst?

Neštěstí je spojováno s číslem třináct a s pátkem již odpradávna. Existuje pověra, která praví, že když kolem stolu sedí třináct lidí, někdo zemře.

Tato představa se vztahuje ke světu křesťanství i k norským mýtům. U Poslední večeře prý dvanáct lidí (Ježíš a jeho učedníci), pak přišel Jidáš a bylo jich třináct. A jak je známo, Ježíš byl ukřižován v pátek. V norské mytologii zase hodovalo dvanáct polobohů ve Valhale, když se ukázal nezvaný bůžek Loki, vypukl chaos, který vedl ke smrti jednoho z nich, oblíbeného Baldera.

V pátek třináctého (konkrétně 13. října 1307) dal francouzský král Filip IV. pozatýkat templáře a obvinil je z hereze i mnoha dalších nepravostí. Stovky templářských rytířů byly mučeny či popraveny upálením, ačkoliv důkazy proti nim byly s největší pravděpodobností zcela smyšlené. Toto datum se znovu dostalo do veřejného povědomí díky Brownově knize Šifra mistra Leonarda.

Obavy z pátku třináctého se vyskytují na mnoha místech po celém světě. V roce 1993 byla zveřejněna studie, podle níž se v pátek třináctého zvyšovalo nebezpečí přijetí do nemocnice v důsledku dopravní nehody o 52 procent. Tento článek, který vyšel v prestižním listu British Medical Journal, dospěl k závěru, že toto datum je pro některé lidi nešťastné a je možná lepší zůstat doma.

Podle jiné studie, publikované v roce 2003, může pocit, že je den nešťastný, sám o sobě vést k nehodám a zraněním. A zdá se, že hodně lidí opravdu doma zůstává, protože například počet dopravních nehod v pátky třináctého povětšinou klesá.

ČTĚTE TAKÉ:
Orbion: Portál pro cestovatele


Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz

Doporučujeme

Články odjinud