Manželství prospívá zdraví mužů, nikoli však žen. Rozvod zdraví neohrožuje!

Manželství prospívá zdraví mužů, nikoli však žen. Rozvod zdraví neohrožuje!

Svobodní muži ve středním a vyšším věku jsou na tom zdravotně výrazně hůře než ti, kteří se v mládí ožení. Na zdravotní stav žen stejného věku manželství prakticky nemá vliv. Co se z toho dá vyvodit?

Ve Velké Británii vědci provedli průzkum, ve kterém se zaměřili na vliv partnerského soužití a tzv. metabolického syndromu.

Metabolický syndrom je odborný termín zahrnující řadu rizikových faktorů, které vedou k závažným zdravotním komplikacím a předčasné smrti. Je známý také jako syndrom inzulínové rezistence či smrtící kvarteto. Syndrom obvykle vede k rozvoji diabetu 2. typu, komplikacím oběhového systému, infarktu či mozkové mrtvici.

Ve skutečnosti ženy středního věku, které se nikdy nevdají, mají prakticky stejnou šanci, že u nich vznikne metabolický syndrom, jako ženy vdané, “ tvrdí to autoři výzkumu z University College London.

U mužů to však neplatí. Zde jsou rizika metabolického syndromu, chorob srdce a cév a také předčasného úmrtí vyšší, když žijí single.

Žít mimo manželství či jakýkoli vztah je pro ženy mnohem méně zhoubné než pro muže. Manželství se tak jeví jako výhodnější pro muže,“ tvrdí doktor George Ploubidis z University College London.

Podle studie také nemá rozvod dlouhodobě negativní vliv na zdraví, když si člověk najde vztah nový. Účinek rozvodu je pak krátkodobý.

Řada studií zjistila, že muži žijící v manželství mají lepší zdraví než ti žijící svobodně. Nicméně náš výzkum dokazuje, že lidé, kteří zažijí odloučení, rozvod a následně nové manželství, mají velmi podobné zdraví jako ti, kteří jsou v prvním manželství a rozvodem neprošli, “ dodává doktor Ploubidis.

Doporučujeme

Články odjinud