Město jenom pro ženy | Zdroj: Profimedia.cz

Zdroj: Profimedia.cz

Město jenom pro ženy

V Saúdské Arábii se chystá neobvyklý projekt - město výhradně pro ženy.

Jedna z největších arabských zemí, Saúdská Arábie, je nechvalně proslulá ultrakonzervativní společností, v níž stále trvá silná diskriminace žen. Saúdské ženy tvoří jen 15 procent pracovní síly, většinou na předem vymezených místech. Kvůli přísným zákonům pouštního království o segregaci pohlaví nesmějí ani řídit auta.

V intencích vládních směrnic, které mají práci pro ženy rozšířit, ohlásil Rijád neobvyklý projekt, který navrhla skupina saúdských podnikatelek. Bude vybudováno město jen pro ženy, aby získaly větší nezávislost, ale zároveň aby nebyla příliš narušena oficiální ideologie islámského státu. Ve velké aglomeraci Hofúf na východě země vznikne průmyslová zóna, která nabídne ženám na pět tisíc pracovních příležitostí a patřičné zázemí.

Tento pilotní projekt, stejně jako čtyři další plánované podobné zóny, má sloužit výlučně ženám – od podnikatelek až po dělnice. Plán předpokládá, že pracovní místa vzniknou v textilním, farmaceutickém a potravinářském průmyslu. Půjde o firmy se ženským managementem i ženskou obsluhou pásů.

Hofúf je vhodnou lokalitou, jelikož „leží poblíž rezidenčních čtvrtí a bude usnadňovat pohyb žen mezi domovem a pracovištěm“. Navíc zóna prostředím a pracovními podmínkami „zajišťuje soukromí žen v souladu s islámskými zvyklostmi“, jak prohlásil mluvčí saúdského úřadu pro průmyslový fond, který má na starosti výstavbu ženského města.

Absurdní diskriminace se dětskými krůčky uvolňuje

Saúdské království vykazuje jeden z největších nepoměrů v zaměstnanosti mužů a žen. Ochránci lidských práv soustavně kritizují Rijád za systematickou diskriminaci žen. Loni v září král Abdalláh učinil některé částečné kroky k omezení striktní segregace pohlaví, když oznámil, že se ženy v roce 2015 budou moci zúčastnit voleb.

Nedávno vláda přijala zákon, který saúdským ženám umožňuje pracovat v obchodech s luxusním dámským prádlem a s kosmetikou. Předtím museli zákazníci nakupovat prádélko jen od mužů za pulty.

V nejbližší době mají ženy nahradit muže v obchodech prodávajících abáje, tradiční druh černého oděvu zakrývající ženské tělo. Průzkum mezi pracujícími ženami v Saúdské Arábii zjistil, že 65 procent z nich chce získat větší finanční nezávislost a mladší 25 let chtějí také uplatnit své vzdělání.

Rijád dokonce poprvé vyslal na olympiádu i své sportovkyně – v Londýně zemi reprezentovala atletka a judistka.

Doporučujeme

Články odjinud