Moře na dosah. Kam se vydat, když nechcete cestovat daleko?

Moře na dosah. Kam se vydat, když nechcete cestovat daleko?

Důležitou roli při výběru té správné destinace pro rodinnou dovolenou hraje kromě hezkého okolí také cena a dopravní dostupnost. Kam se vydat k moři, když s dětmi nechcete cestovat moc daleko?

Podle průzkumů cestovních agentur odjíždějí rodiny s dětmi na letní prázdniny nejčastěji na dovolenou k moři, mezi nejoblíbenější destinace patří tradičně Řecko, Itálie, Turecko a Bulharsko. V případě rodinných pobytů, které zahrnují dvě dospělé osoby a minimálně jedno dítě, převažuje letecká doprava. Autobusem či vlastním autem jezdí rodiny zejména do Chorvatska.

Není se čemu divit, Jadran je pro Čechy nejbližším mořem, právě proto sem ročně vycestuje více než jeden milion lidí. Další oblíbenou zemí v dojezdu je Itálie. Při výběru dovolených je kladen důraz především na zázemí a nabízené služby pro děti (pozvolný přístup do moře, animátorské programy nebo dětské hotelové kluby). Pokud jste se rozhodli, že se s celou rodinou vypravíte na prázdniny po vlastní ose, přinášíme vám několik tipů.

Chorvatsko

Ostrov Cres

Malebný ostrov Cres se nachází v severní části Chorvatska a spolu s Krkem je největším jadranským ostrovem. Nadchne vás zde především krásná příroda, průzračně čisté moře a jedinečná venkovská atmosféra. Za zmínku stojí, že Cres má největší koncentraci kempů na celém chorvatském pobřeží (některé z nich jsou opravdu malinké), takže pokud hledáte levnější a trochu „dobrodružnější“ ubytování, bude se vám zde líbit.

Mezi nejkrásnější místa patří oblázková pláž Slatina s pozvolným vstupem do moře a stínem bohaté vegetace. Nachází se na západním pobřeží poblíž malého letoviska Martinšćica. V bezprostřední blízkosti se můžete ubytovat v dobře vybaveném kempu. V zázemí pláže jsou sprchy, převlékárny, různá sportoviště, bar a další vybavení. Hosté kempu mají vstup zdarma, ostatní platí vstupné 5 kun.

Istrie

Istrie je největším poloostrovem na Jadranu a jednou z turisticky nejživějších oblastí Chorvatska. Výhodou je, že cesta tam trvá asi 7 hodin, takže ji zvládnou i malé děti. Možností, kde se ubytovat, je zde řada. Největší množství turistických letovisek je soustředěno podél západního pobřeží. Za zmínku stojí například resort Stella Maris, který leží 2 km severně od Umagu.

Letovisko je jako stvořené pro rodinnou dovolenou. Apartmánový komplex v bezprostřední blízkosti moře, který je obklopen bujnou středomořskou vegetací, je známý především díky každoročnímu tenisovému turnaji ATP, jenž se zde pořádá. Většina apartmánů leží ve stínu borového háje a je ideální pro rodiny s dětmi. Jsou zde totiž vytvořené zátoky s pěknými plážemi s navezenými oblázky a pískem.

Laguna Stella Maris byla navíc oceněna i tzv. Modrou vlajkou. Mírně svažující se dno je místy písčité, takže pokud máte doma teprve začínající plavce, bude se jim tady líbit. A na své si přijdete i vy – rodiče. Celý komplex je velmi dobře vybavený. V restauracích a příjemných kavárnách si pochutnáte na místních specialitách. K dispozici je supermarket, ambulance, aquagan, v nabídce jsou různé vodní sporty, tenisové kurty se školou tenisu, minigolf, plážový volejbal, stolní tenis atd. Pro děti je v červenci a srpnu připravený klub s animačním programem.

Trogirská riviéra

Trogirská riviéra se nachází mezi starobylými městy Trogir a Split. Komplex se skládá z hotelových pavilonů a bungalovů, které leží v lesoparku asi 4 km od města Trogir a 5 km od města Split. Například Kaštel Štafi lič, nedaleko letoviska Trogir, je prázdninový resort obklopený zeleným porostem v těsné blízkosti pláže.

Komplex je vhodný pro rodiny s dětmi, které dávají přednost klidu a odpočinku. Pláž je tvořena z drobných oblázků, místy je písčitá s pozvolným vstupem do moře. Areál je oplocen, proto je vhodný právě pro rodiny s dětmi. Klientům jsou k dispozici hřiště na míčové hry, tenisové kurty, beachvolejbal a vodní sporty. Rodiče mohou využít také Dětský klub – hlídání dětí ve věku 4–12 let se zábavným programem.

Itálie

Caorle

Na severu Itálie, přibližně dvacet kilometrů od proslulých středisek Bibione a Lignano, se nachází oblíbené městečko Caorle. Říká se o něm, že je nejhistoričtější z letovisek mezi Benátkami a Terstem. Ačkoli se turistickou vybaveností moc neliší od okolních letovisek (je tu dlouhá písčitá pláž plná slunečníků s lehátky, které lze pronajmout), unikátní je jeho historické centrum s dominantní románskou věží.

Promenádu lemuje řada apartmánů a hotelů, městečko je plné obchodů, restaurací s vynikající pizzou a dalšími místními specialitami a samozřejmě tu najdete nespočet výborných zmrzlináren. Pro děti jsou zde připraveny různé prolézačky, skluzavky a trampolíny, takže se dosyta vyřádí, výjimkou nejsou ani parky s dětskými hřišti.

Milovníci vodních hrátek ocení menší aquapark s tobogany a skluzavkami, který leží nedaleko centra. Každoročně se v Caorle koná soutěž „Živá skála“, kdy se místní kamenitá hráz podél pobřežní promenády mění v sochařská díla. A kam vyrazit na výlet? Jednoznačně do nedalekých Benátek!

Ravenna

Ravenna je jedno z historicky nejvýznamnějších měst v Itálii, které se nachází asi 120 km jižně od Benátek. Jeho dominantou je 8 křesťanských památek, které jsou zapsané na Seznamu světového dědictví UNESCO. Baziliky a mauzolea z 5. a 6. století jsou zdobené nádhernými mozaikami. Takže pokud se zajímáte o historii a architekturu, neměli byste si Ravennu nechat ujít.

Na své si zde kromě milovníků historie přijdou také „plážoví povaleči“. Na dlouhých písčitých plážích, které se podél pobřeží táhnou v délce přibližně 36 km, se můžete celý den slunit, odpočívat nebo si třeba stavět hrad z písku.

Obrovským lákadlem zejména pro děti je zábavní a vodní park Mirabilandia, který se nachází poblíž města. S počtem 1,7 milionu návštěvníků ročně je druhým nejnavštěvovanějším zábavním parkem v Itálii. Atrakce jsou rozděleny na několik částí, a to: atrakce pro nejmenší, atrakce pro rodiny a adrenalinové atrakce. Mimoto zde můžete zhlédnout různá vystoupení, 4D kino a noční laserovou show s následným ohňostrojem. Největšími atrakcemi jsou invertní loopingová dráha Katun či nejrychlejší horská dráha v Evropě iSpeed.

Retro dovolená

Pokud chcete letos zažít tak trochu jinou dovolenou, vypravte se na Rujanu nebo třeba na Balaton. I když už jsou doby, kdy se jezdilo k Baltu a největším prázdninovým hitem bylo maďarské jezero, dávno za námi, přece jen mají tyto oblasti co nabídnout i v 21. století. Autem se tam dostanete poměrně snadno a užijte si netradiční (trochu nostalgické) zážitky.

Rujana

Nemáte rádi nesnesitelné pařáky a přeplněné pláže? Pak vyrazte na Rujanu. Německé souostroví ležící v Baltském moři se skládá asi z 30 poloostrovů a ostrůvků. Dostanete se tam ze Stralsundu, starobylého města s mnoha zajímavými památkami (autem z Prahy je to asi 620 km). Ačkoli se hotely na Rujaně neřadí k nejlevnějším, najdete zde i levné a poměrně dobře vybavené kempy. Češtinu tu v dnešní době moc neuslyšíte (většinu turistů tvoří Němci), přitom má mořské pobřeží svou jedinečnou atmosféru.

Bílé písečné pláže podél borovicových lesů a krásná příroda vás nadchnou na první pohled. Moře je čisté, počítejte však s tím, že se pořádně osvěžíte. V létě má voda teplotu kolem 20 stupňů Celsia. Charakteristický je i poměrně silný a stálý vítr, což ocení především vyznavači kitesurfngu, kteří v místních mělkých zátokách mají ideální podmínky pro tento adrenalinový sport. Za romantikou se vydejte například do malebného lázeňského městečka Binz, kde si v plážových koších skvěle odpočinete.

Balaton

Maďarské moře, jak se Balatonu někdy přezdívá, je ideálním rekreačním místem pro rodiny s dětmi. K západnímu břehu je to asi 550 km, tedy zhruba 6 hodin cesty. Jezero má v létě okolo 26 až 28 stupňů a na jižní straně vám bude voda maximálně po pás. Pro malé děti je to prostě ráj. V teplé vodě a písčité mělčině se naučí plavat i ti nejbojácnější neplavci.

Letní sezona zde často začíná už v květnu a trvá přibližně do října. Pobřeží se využívá jako lázeňská oblast, najdete zde minerální a termální prameny, v okolí je řada vinic. Mírný terén kolem jezera je vhodný jak pro cyklistiku, tak pro pěší procházky s kočárkem. Plážové areály nabízejí různorodé sportovní a zábavné vyžití a na své si zde přijdou i tatínci rybáři.

Doporučujeme

Články odjinud