Myslete na letní dovolenou již nyní

Myslete na letní dovolenou již nyní

Asi si budete říkat, co blázní, vždyť se blíží teprve Vánoce a ona nás nabádá myslet na letní dovolenou. Pak vězte, že většina cestovních kanceláří právě v těchto dnech přichází s katalogy na letní sezónu. A tak jako všude, tak i v cestovním ruchu platí, kdo dřív přijde, ten dřív mele a ještě k tomu za výhodné ceny. Pokud nemáte jasnou představu, kam by vaše kroky měly v letních měsících směřovat, mám pro vás úžasný tip. Navštivte italské Salento a zažijte tak kouzelné a nezapomenutelné okamžiky jako my tento rok.


Naším dalším cílem bylo pohádkové městečko Alberobello ve střední Apulii. Do Alberobella jsme se moc těšili, městečko je z velké části tvořeno malými kruhovitými kamennými stavbami  s kuželovitou střechou, tzv. trulli. Trulli nemají ve světě obdoby, proto je právem Alberobello zařazeno mezi památky UNESCO. Můžete dokonce strávit romantickou noc v některém roztomilém domečku nebo v hotelu San´t Antonio, který leží v centru Alberobella a vznikl přestavbou původního kláštera postaveného ve tvaru velkého trullo.

My se však těšili na moře, které si v čistotě nezadá s nejlepšími plážemi Karibiku, a proto jsme se vydali směr Otranto. Ubytovali jsme se nedaleko města Otranto v komplexu Serra di Alimini, poklidné oáze s veškerým komfortem a službami, která se rozprostírá uprostřed rozlehlého staletého piniového háje podél dlouhé pláže s jemným pískem. Je to úžasné místo pro rodiny s dětmi i pro sportovce (k dispozici je fotbalového hřiště, tenisové kurty, výborný terén na běhání, jízdu na kole i na kolečkových bruslích). Součástí komplexu jsou i restaurace, kde jsme ochutnali vynikající plody moře, "luxusní" lasagne a lahodné místní zákusky. Pokud se jídla týče, tak místní gastronomie je dokonalá. Zelenina a ovoce jsou plné chuti a voňavé, plody moře vždy čerstvé, těstoviny, pečivo a zákusky nejvyšší kvality.

Pokud patříte mezi  náročné klienty můžete vyzkoušet nový hotelový elegantní komplex Basiliani v historickém městečku Otranto, které se pyšní jedním z nejlépe vybavených wellnesscenter v jižní Itálii. Levnější variantou ubytování je rezidence Villa Beldevedere s prostornými a komfortními apartmány, které se nachází přímo u pláže v docházkové vzdálenosti od Otranta s panoramatickým výhledem na moře a historickou část města. V posledních letech jsou také velice oblíbené tzv. masserie - staré šlechtické statky přestavěné na luxusní ubytovací kapacity s atmosférou staré doby. Do jedné z nich nedaleko Fasana jsme zavítali. Jmenuje se Borgo San Marco a na její návštěvu budeme dlouho vzpomínat. Charismatický Pepino, který visáží připomínal Maradonu a zpíval jako Drupi,  nám uvařil skvělé jídlo v bio kvalitě. Provedl nás přilehlou zahradou, kde vonělo místní koření, citróny a mandarinky. Co na zahradě vypěstuje, to nabízí zákazníkům. Tady by naše gastronomie měla mnohé okoukat.

Chcete-li poznat, jak se o dovolené nechají rozmazlovat Italové, vyzkoušejte služby některého tzv. "villaggio turistico" a poznejte jak je pohodlné mít všechny služby, zábavu a bohaté sportovní zázemí včetně bazénů a welness center na dosah ruky. Takové služby najdete například ve středisku Arco del Saracino v Lido Marini nebo Sairon Club v Torre dell´Orso.

Následující dny jsme strávili návštěvou měst Otranto, Lecce a Santa Maria di Leuca. V Otrantu na nás dýchla atmosféra Blízkého východu. Procházeli jsme se městským parkem s palmami a subtropickou vegetací, obdivovali mohutnou aragonskou pevnost z 15. století, která dominuje orientálnímu jádru města. Procházeli jsme se romantickými uličkami, které jsou plné nejrůznějších krámků, obchodů, restaurací, kavárniček a barů, které mají otevřeno dlouho do noci. Při návštěvě Salenta jsme si nemohli nechat ujít výlet na mys Santa Maria di Leuca. Z vyhlídky poblíž mohutného světelného majáku jsme pozorovali stejnojmenné městečko a především slévání dvou moří, Jónského a Jaderského.

Cestou zpět na letiště do Bari jsme se zastavili ve městě Lecce, které lze bez nadsázky nazvat perlou jihoitalského baroka. Zdejší impozantní stavby z tzv. lečského kamene musíte pozorovat v tichém úžasu. Po návratu z Apulie jsme si slíbili, že se na Salento brzy vrátíme. Ani jsme netušili, že to bude za pár měsíců.

Podruhé jsme se vypravili na jih Itálie autem. Cesta je to sice dlouhá, ale pro milovníky Itálie zážitkem.

Gallipoli

Užívali jsme si krásného slunečného počasí a koupání v křišťálově čistém moři. Barva a čistota moře v kombinaci s bílými plážemi v nás evokovaly pocit, že se právě nacházíme někde v Karibiku. Doporučujeme cenově přijatelné ubytování v aparthotelu Porta d Oriente. Leží na jižním okraji v klidné části Gallipoli přímo na pobřeží Jónského moře na začátku dlouhé písečné pláže. Nabízí hotelové služby s možností vlastního vaření (v pokojích jsou vybavené kuchyňky a lednice). Je vhodné jak pro rodiny s dětmi, tak i pro mladé, kteří touží po zábavě. Poblíž se nachází aquapark a diskotéky. Nenechte si ujít merkato, typickou jihoitalskou tržnici, která je každý týden ve středu. 

Z Gallipoli vedly naše kroky do resortu Messapia, který se nachází v panoramatické pozici nad městečkem Santa Maria di Leuca. Je to vážně ideální místo pro milovníky klidu a romantiky. Z terasy od bazénu se slanou vodou je překrásný výhled na záliv s přístavem a divokými skalními útesy. K nim jsme si udělali výlet lodí a dopřáli si koupel v modrém jezírku v jedné z jeskyní. V Messapii jsme ani nepocítili, že se komplex nachází dál od pláže, protože zde funguje kyvadlová doprava na pláž a fantastický servis. Naopak to vidíme spíše jako výhodu. Umocnilo to v nás pocit klidu a pohody, obzvlášť ve vrcholné sezóně.
Kdo z vás touží po luxusu a maximálním soukromí, může zvolit mezi desítkami překrásných luxusních vil v rozlehlých dobře udržovaných zahradách s bazény a tenisovými kurty. Je možné si objednat i hotelový servis včetně vlastního kuchaře, řidiče, chůvy i body guarda.

Našim vrcholným zážitkem bylo pozvání od přátel na motorovou jachtu. Věřte, že   dovolená na luxusní motorové jachtě vám nabízí největší možné pohodlí a těsný kontakt s mořem. Výhodou je naprosté soukromí a možnost poznávat Salento z moře. Lze zvolit mezi okruhem kolem poloostrova Salento a každý večer kotvit v jiném přístavu (Gallipoli, Leuca, Otranto, Porto Cesareo...) a poznat tak všechna zajímavá místa a historická městečka bez zbytečného přejíždění a stěhování se nebo se vydat na Jónské ostrovy (Korfu, Itaka, Lefkada....). Lze kotvit i na širém moři a ráno po probuzení skočit rovnou do křišťálové vody. K dispozici je zkušený kapitán.... Lze objednat i kuchaře, hostesku, chůvu, maséra.... Po dohodě s kapitánem si můžete vyzkoušet i jachtu sami řídit, provozovat vodní lyžování, vodní skútr, potápění....).

Jachta, kterou jsme měli k dispozici, byla vkusně a komfortně vybavená, nabízela pohodlný pobyt pro 8 lidí. Díky této plavbě jsme si zamilovali Gallipoli ještě více, neboť z moře má naprosto neodolatelné kouzlo. Zažili jsme koupání na širém moři,  šnorchlování u útesů, rybolov, zakotvili v přístavu a uvařili fantastickou večeři. Pozorovali měsíc nad starou pevností a slibovali si, že tu nejsme rozhodně naposledy.

Pokud vás naše cesta inspirovala, jsme za to moc rádi a přejeme vám hodně cestovatelských zážitků. Více informací o Apulii a Salentu naleznete na http://www.apulia-in.cz>www.apulia-in.cz

http://www.salento.cz>www.salento.cz

 

Doporučujeme

Články odjinud