Na Špilberku se jedlo, pilo, hodovalo

| Autor: Marek Lutonský | Rubrika: Zábava

Brněnský hrad o víkendu hostil druhý ročník festivalu dobrého jídla a pití. Špilberk Food Festival představil patnáct zajímavých, převážně místních restaurací, které si připravily degustační porce toho, co umí nejlépe. V dalším programu byly řízené degustace vína, škola vaření a různá cooking show na hlavním nádvoří.

Proč chodit na podobné akce, když je pohodlnější zamluvit si stůl přímo ve vybrané restauraci? Hlavně kvůli mnoha nabídkám na jednom místě. Během dne ochutnáte malé porce od mnoha kuchařů a ve výsledku to také vyjde levněji než jednotlivé návštěvy restaurací.

Na druhou stranu to ale není levné. Na brněnském festivalu se platilo tzv. florény, což jsou kupóny v hodnotě 25 Kč. Pár jich dostanete v ceně vstupenky, zbytek si postupně dokupujete. A stovky korun potom létají vzduchem, protože průměrná cena jedné degustační porce vychází na 3–4 florény. Hlavní jídla pak na 7¬–8 florénů. Na druhou stranu, i když v nejlepších festivalových restaurací necháte několik stovek, je to stále několikrát výhodnější možnost, jak ochutnat průřez jejich nabídkou než samostatná návštěva.

A v květnu do Prahy

Po kompletním menu v jedné z nejlepších brněnských restaurací Pavillon Restaurant a doplnění v neméně skvělém Il Mercatu jsme se letos k ostatním stánkům vydali výhradně na průzkum předkrmů a dezertů. Kdybych měl vybrat, co nám letos asi z dvacítky jídel nejvíc chutnalo, bude to nejspíš:

  • Kalamára nadívaná jelítkem s telecí šťávou a hráškovým pyré (Pavillon Restaurant)
  • Grilované plátky hovězí veverky s čerstvým chřestem na grilu (Il Mercato)
  • Terinka z foie gras a filetovaná zauzená kachní prsa na salátku z jablek Granny Smith, čokoládová balsamico redukce (Noem Arch)
  • Panna cotta z blond čokolády Valrhona s exotickou marmeládou a panamským rumem (Monte Bú)

Pro návštěvu festivalů jídla je nejlepší jít ve skupince a vyhradit si dva dny. I když jsou porce malé a ještě se o ně ochutnáváním dělíte s ostatními, za pár hodin už nechcete jídlo ani vidět. A tolik toho ještě zbývá ochutnat!
Na Špilberku už festival proběhl, o víkendu od 24. května se ale podobná akce koná i v Praze: sedmý ročník Prague Food Festivalu.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Seriál Ulice: Nemoc Aničky, Otovy obavy a tajemný muž

Seriál Ulice: Nemoc Aničky, Otovy obavy a tajemný muž

24. 4. | Do Ulice vtrhlo jaro a s jejími obyvateli pěkně zatočí. Digi začíná pochybovat o svém vztahu,…

Seriál Ulice: Budou lítat pěsti, Simona přijde o peníze a Ota bude vdovcem

Seriál Ulice: Budou lítat pěsti, Simona přijde o peníze a Ota bude vdovcem

18. 4. | Velikonoce v Ulici skončily, ale jejím obyvatelům klid nepřinesly. David bude opět pod nátlakem…

Seriál Ulice: Tobiáš riskuje, David prozře a Anička je psychicky na dně

Seriál Ulice: Tobiáš riskuje, David prozře a Anička je psychicky na dně

10. 4. | Osudy obyvatel Ulice jsou čím dál víc dramatické a nikdo nemá chvilku klidu. Tereza bude muset…

Seriál Ulice: Adriana dostane lekci, Tobiáš riskuje život

Seriál Ulice: Adriana dostane lekci, Tobiáš riskuje život

3. 4. | Život lidí v Ulici se nezklidní ani krátce před velikonočními svátky. Terezu a Davida vyděsí…