Na světě se hovoří 6 900 různými jazyky, 60 procent lidí ale používá 30 nejčastějších

Na světě se hovoří 6 900 různými jazyky, 60 procent lidí ale používá 30 nejčastějších

Lingvistický výzkum experta Kennatha Katznera odhalil zajímavou statistiku týkající se světových jazyků. Obyvatelé naší planety podle něj hovoří šesti tisíci devíti sty různými řečmi, ale naprostá většina obyvatel planety používá jen třicet nejznámějších. Ostatní pomalu vymírají. A trend už nikdo nezastaví.

Těsně před zánikem je už 516 jazyků, v Evropě třeba západoslovanská lužická srbština. Nejpoužívanější mateřštinou je mandarínská čínština, nejpoužívanější nerodnou řečí světa je angličtina, mluví s ní až 350 milionů nerodilých mluvčích.

Desítku nejpoužívanějších jazyků začíná mandarínská čínština, následují hindština, španělština, angličtina, arabština, portugalština, bengálština, ruština, japonština a němčina. Nejhůře se lidé dorozumívají na Papui Nové Guinei, kde lidé užívají až 820 různých živých jazyků.

Nejbohatší slovní zásobu má angličtina, nejchudším jazykem je Taki Taki, který tvoří jen 340 hesel. Touto řečí hovoří asi 120 tisíc obyvatel Surinamu a je to kreolština odvozená z angličtiny.

Nejvíce hlásek má khmerština se 74 písmeny. Touto řečí mluví přitom dvanáct milionů Kambodžanů. Naopak jen dvanáct a zároveň nejméně písmen má jazyk Rotokas, má také jen šest vyslovovaných souhlásek.

Naopak nejvíce, jednaosmdesát, má řeč Ubyx, má ale jen dva vokály. Jen dva vokály má i abchazština, jíž hovoří asi sto tisíc obyvatel v Gruzii. Nejvíce fonémů (mluvených hlásek) má pak !Xóõ, je jich 112, má také nejvíce vokálů – 31, a touto řečí hovoří někteří obyvatelé Botswany.

Nejužívanějšími souhláskami všech řečí světa je p, t, k, m, n.

ČTĚTE TAKÉ:
Stylové a pohodlné pánské spodní prádlo!


STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud