Na sýru si pochutnáváme v Evropě už osm tisíc let

Na sýru si pochutnáváme v Evropě už osm tisíc let

Už šest tisíc let před Kristem lidé znali syřidlo a vyráběli si z mléka skotu poživatinu, která by se dala označit jako sýr. Podle vědců z Bristolu lidé konzumují zralý stlačený tvaroh už osm tisíc roků. Tedy alespoň v oblasti kolem Polska.

Archeologové z University of Bristol analyzovali neglazovanou pálenou keramiku z Polských vykopávek a zjistili, že obsahuje mastné kyseliny z mléka. Nádoby byly opatřeny jakýmisi sítky, která zřejmě sloužila k cezení syrovátky ze sraženého tvarohu.

Zbytky mléčných bílkovin a tuků nalezli archeologové také v keramických zbytcích v severní Anatolii a v Libyi pocházející z doby před sedmi tisíci let.

„Tady opravdu získáváme díky těmto dochovaným starověkým tukům vzácný a velmi hluboký vhled do výživy tehdejších lidí,“ uvedl profesor Richard Evershed za tým bristolských vědců.

Vynález sýra měl podle něj obrovský vliv na kulturu raného zemědělství, protože jednak učinil mléko lépe uchovatelným a transportovatelným, ale také přispěl k tomu, že bylo pro člověka stravitelnější. Pro většinu dospělých lidí je konzumace syrového mléka nevhodná, protože nedokážou trávit laktózu. Mnohem stravitelnější jsou pak sýry a kvašené výrobky.

Doporučujeme

Články odjinud