Náhodné sportování spíš škodí

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zábava

Ačkoliv se většinou hovoří o sportu jako o účinném prostředku k zachování fyzické i duševní svěžesti, o předcházení různým nemocem nemluvě, vědci z univerzity ze severoirského Ulsteru dospěli k názoru, že to platí především pro jedince, kteří se sportu věnují systematicky.

Tým vedený Garthem Davisonem a Ciarou Hughesovou totiž zjistil, že v organismu netrénovaných, přesněji řečeno příležitostných vyznavačů aktivního pohybu, dochází ke zvýšené tvorbě takzvaných volných radikálů, jež mohou poškodit i jejich dědičný fond. U soustavně cvičících nic podobného přitom neobjevili.
Řešení tohoto problému našli vědci díky pečlivému zkoumání dvou skupin pokusných osob. U první z nich, které dodávali antioxidanty, se v podstatě neprojevil negativní účinek volných radikálů, zatímco u druhé, jež dostávala placebo, byl zřejmý.

Závěr, k němuž dospěli, asi lenochy příliš nepotěší. Ulsterský výzkum jim ani náhodou nedává do rukou pádnou výmluvu, proč se nevěnovat sportu. "Kdo se chce sportem zabývat, měl by začít pomalu a postupně zvyšovat tréninkové dávky," doporučují vědci.

Nebezpečné volné radikály mohou sportující lidé ochromit tím, že se začnou zdravě stravovat, především pak konzumovat potraviny, které samy o sobě dodávají přírodní antioxidanty. Patří k nim například brokolice, špenát, ale také angrešt, okurky, citrony a datle. (Plus)

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Nejhezčí pohled na Benátky severu

Nejhezčí pohled na Benátky severu

15. 11. | [Soutěž] Prodloužený víkend vám bude stačit na poznání všech zajímavostí Stockholmu, města…

Jeruzalém – město koček

Jeruzalém – město koček

13. 11. | [Soutěž] Že je Jeruzalém město tří náboženství, unikátních památek a bohužel i věčných bojů, ví asi…

Nový Zéland po vlastní ose

Nový Zéland po vlastní ose

8. 11. | [Soutěž] Oblíbené turistické destinace Nového Zélandu jsou celoročně přeplněné turisty. Lze se jim…

Cesta čokolády

Cesta čokolády

6. 11. | [Soutěž] Byli jsme při tom, jak se z dovezených kakaových bobů v Belgii vyrábějí lahodné pralinky.