Neházejte svým přáním klacky pod nohy

Neházejte svým přáním klacky pod nohy

Všimly jste si, milé dámy, že mnoho pejsků si dokáže i ve vysokém věku občas zadovádět jako malé štěně a přes šedivějící tlamičku a artrózně šmajdající nožky si zachovávají roztomilý výraz? To mnozí lidí působí už na první pohled dojmem „nějak to do toho důchodu doklepu a jestli ne, tak pořád ještě mi zbývá starý dobrý Nuselák“.

Pejsek má zpravidla full servis a žádné existenční starosti mu nepřidělávají vrásky. Člověk se musí jinak ohánět, neboť pečení holubi létají všude možně jen ne do pusy. Může se zdát, že třeba to je ten důvod, proč čtyřicátník v nejlepší formě permanentně připomíná osobu naštvanou tím, že jí po půlhodině strávené ve frontě na poště zavřela přepážka rovnou před nosem.

Já vám něco prozradím. My, pejsci, si totiž plníme svá přání kdykoliv je to možné. Naše přání jsou drobná a nenáročná, ale z každého uskutečněného máme radost srovnatelnou s tou, jakou má slečna, když dostane svou první kabelku značky Guess, nebo mladý muž, jenž prvně osedlá motocykl. Jenže – tady je zakopaný pes.

Řada lidí jako by ani nevěděla, že přání jsou tu od toho, aby se plnila. Nic si nepřejí, protože už předem ví, že se jejich přání nesplní a tak se raději rovnou a preventivně naštvou a protože stav jejich mysli je stavem setrvalým, své naštvání si nesou životem a tváří se, jako by vlekli na zádech těžkou kládu.

Nebuďte stejné a neházejte svým přáním klacky pod nohy. Možná jsou připravená splnit se a už už hrabou kopýtkem, jako nedočkavý koník na startu závodu. Nebude-li si přát rezidenci v Malibu, tryskáč za miliony nebo tři zlaté vlasy děda Vševěda, mohou vás vaše splněná přání příjemně překvapit. Jděte jim naproti. Líbí se vám tmavooký fešák, kterého každé ráno potkáváte na zastávce autobusu a pohled na jeho statnou postavu vám podlamuje nohy kdykoliv se vaše pohledy setkají? Přály byste si takového chlapíka k Vánocům? Možná bude stačit, když odhodíte svůj nepřístupný výraz a usmějete se na něho jako první. Třeba se vás obává oslovit, neboť nevěří, že taková pěkná kost jako vy by přijala pozvání na rande a nechce se shodit. Patří vaše přání do úplně jiného šuplíčku a přály byste si spatřit zem z ptačí perspektivy, nejlépe z horkovzdušného balonu? A proč ne? Pokud po tom budete toužit, ale budete si říkat, že to je škoda peněz a že za částku, kterou tahle legrace stojí, si můžete pořídit nové zimní boty a kabát, vaše přání se nesplní. Je to o prioritách. Možná nejsou zimní boty tak potřebné a kabát, který jste nosila dvě sezóny klidně ještě jednu vydrží. Proletět se balonem je sice záležitost krátkodobá, ale může vaši duši zahřát lépe, než nový kabát a boty vaše tělo. Vzpomínka na vaše uskutečněné přání vás může hřát po celý život. Nestojí to za to?

Pokuste se jít svým přáním naproti, ať už jsou jakákoliv. Ve dvou se to lépe táhne a to i v případě, že tím druhým v páru je vaše uskutečněné přání. To vám dá totiž pocítit, že žijete, ne pouze přežíváte a endorfiny, které ve vás vyplaví, potěší lidi kolem vás. Se šťastným člověkem je totiž radost pobýt.

Doporučujeme

Články odjinud