Nizozemská herečka dorazila po devíti letech na jižní pól na traktoru

Nizozemská herečka dorazila po devíti letech na jižní pól na traktoru

Nizozemská herečka Manon Ossevoortová miluje dobrodružství. Když se tak osmatřicetileté ženě, jíž přezdívají Dívka z traktoru, naskytla v roce 2005 výzva přijet na zemědělském stroji až na jižní pól, neváhala. A z evropského království vyrazila přes Afriku až na nejjižnější bod planety Země. Dorazila tam tento týden. Po devíti letech.

„Je to docela emocionální, jsem velmi šťastná,“ prohlásila Ossevoortová podle listu Daily Mail prostřednictvím satelitního telefonu jen krátce poté, co dorazila do středu Antarktidy, kde za pár dní nastane léto a kde zrovna panuje věčný den.

Z ruské základny Novo na Antarktidě k samotnému pólu jela na traktoru značky Massey Ferguson šestnáct dní. Urazila za tu dobu dva a půl tisíce kilometrů. Zemědělský stroj putoval říší věčného ledu a sněhu rychlostí deset kilometrů za hodinu.

Z Nizozemska vyjela Manon v roce 2005, musela projet Evropu a celou Afriku od severu až do Kapského města. Jenže tam ji ujela loď, která ji měla odvézt na Antarktidu. Frustrovaná se musela vrátit do svého rodného království a čtyři roky čekat na pokračování cesty. Mezitím si pořídila dceru.

Poslední část trasy přes Antarktidu mohla konečně urazit letos na podzim, projížděla ji s Francouzem Nicolasem Bacheletem, jenž řídil v noci, kdy ona spala. Krom toho ji doprovázel tým šesti dalších lidí, kteří její putování natáčeli pro dokumentární film.

Ossevoortová žije s leteckým pilotem Rogerem Nieuwendykem, s nímž má desetiměsíční dcerku Hannah. Za oběma se moc těší na Vánoce. Matka desetiměsíčního dítěte doufá, že do Štědrého dne bude schopna dorazit do Nizozemska. Čeká ji cesta na základnu Novo, odtud plavba do Afriky, a pak letecky domů. Nicméně cesta zpět z pólu na základnu bude mnohem rychlejší. Pojede totiž již ve svých vlastních vyjetých kolejích, které budou navíc zpevněny mrazem.

Manon, bývalá divadelní herečka, tvrdí, že to byla největší a zároveň poslední cesta na traktoru, kterou podnikla.

Doporučujeme

Články odjinud