Nová desetilibrovka ponese tvář Jane Austen

Nová desetilibrovka ponese tvář Jane Austen

Autorka rodinných románů a jedna z nejvydávanějších britských spisovatelek Jane Austenová se dočká velké pocty. Bez jediného roku dvě stě let po své smrti se objeví na britských bankovkách. Bank of England vydá v roce 2016 nové desetilibrové bankovky s tváří autorky románu Rozum a cit či Pýcha a předsudek. Banka tak reaguje na požadavek, aby se na měně objevilo více žen.

Jane nahradí biologa Charlese Darwina a to v emisi chystané k vydání v roce 2016. Banka oznámila před časem, že reformátorku Elizabeth Fry nahradí na pětilibrovce Winston Churchill. A nejen feministky se začaly bouřit, že jsou na měně jen samí mužové.

„Bez naší kampaně, bez pětatřiceti tisíc podpisů na petici Change.org by Bank of England vymazala naše slavné ženy z historie,“ zlobila se nezávislá novinářka Caroline Criadová Perez. Umístění Jane Austen na desetilibrovce vnímá jako osobní úspěch.

Jane Austen se narodila v roce 1775 v Steventonu v hrabství Hampshire. Je zakladatelkou tzv. rodinného románu, v němž se zaměřila na vykreslování inteligentních a morálně čistých žen z vyšších vrstev venkova. Za svého života příliš slavná nebyla. Až po smrti v roce 1817 její hvězda začala stoupat a dnes je jednou z největších postav anglické literatury. Jane byla ve své době svým způsobem feministkou.

Foto: Bank of England

Doporučujeme

Články odjinud