Opomíjená tradice kapra na velikonočním stole

| Autor: Dana Švigová | Rubrika: Zábava

Příchod jara je odpradávna neodmyslitelně spjat s Velikonocemi. Tyto tradiční jarní svátky, symbolicky charakterizované vedle své dominantní duchovní náplně, především malovanými vajíčky, pomlázkou či žlutými housátky, mají i svou typickou kulinářskou podobu. Vedle mazanců, velikonoční nádivky či jehněčího (v některých regionech kůzlečího) masa to býval především kapr, který putoval na sváteční stoly.

Mělo to svou logiku; po opulentním masopustu, kdy se pilo a hodovalo, přicházel půst dovolující pouze konzumaci rybího masa.

Kořeny této tradice, staré už hezkých pár století, leží v prvních dávných klášterech budovaných na sever od Alp, do nichž kapr vstoupil na svém pochodu Evropou z římského impéria. Půst v nich patřil k závazným rituálům (však také tehdy připadalo na rok až 180 postních dnů), a tak mniši velice přivítali, že ryby se nacházejí mimo tento neradostný úzus.



Také v současnosti konzumace kapra v předvelikonoční době překračuje standardní úroveň jeho spotřeby v průběhu roku bez období Vánoc. To prostě proto, že právě v jarním období nám prospívá všechno to, čím kapr oplývá. V této době potřebujeme lehce stravitelné živočišné bílkoviny, jež nám dodají energii do nadcházející aktivní části roku. V tuku obsažené nenasycené mastné kyseliny řady omega-3 představují ideální prevenci před ischemickými chorobami s infarktem v čele. Kapří maso nám po „mastném“ masopustu nabídne i zážitky gurmánského charakteru a posílí i naše vědomí, že se prostě neproviňujeme proti principům zdravé výživy.



Možností kuchyňské úpravy kapra je celá řada. My vám přinášíme právě ty, které se na sváteční velikonoční stůl hodí nejvíce i podle samotných rybářů.



Kapr na šalvěji

1 kg kapra, 100 g šunky (anglické slaniny), sušená šalvěj, mletý černý pepř, 70 g másla, 0,2 l smetany, petrželka, sůl



Kapra osolíme, opepříme, do zářezů na bocích vložíme plátky šunky či slaniny. Pak kapra posypeme rozemletou šalvějí. V pekáči vymazaném máslem rybu upečeme a do šťávy přilijeme smetanu, povaříme a zasypeme sekanou petrželkou.



Kapr Royal

půlka kapra, 50 g másla, 1 dl smetany, 2 dl suchého červeného vína, 1 lžíce hladké mouky, 50 g rozinek, 50 g oloupaných spařených mandlí, pepř, cukr, sůl



Kapra osolíme, vložíme na máslo, podlijeme vínem a dusíme. Pak kapra vyjmeme na mísu, do omáčky přidáme smetanu se zakvedlanou moukou, rozinky (předtím nabobtnané ve víně), na nudličky nasekané mandle, trochu cukru, pepř a sůl. Omáčku necháme přejít varem a nalijeme na kapra. Ozdobíme čerstvou jarní petrželkou.

 


Zdroj: www.rybadomaci.cz

Další články z rubriky

Jak se vám líbí? Nejšílenější svatební fotografie

Jak se vám líbí? Nejšílenější svatební fotografie

Dnes | Chystáte svatbu sobě nebo své dceři a chcete, aby tento výjimečný den nezůstal pouze ve vašich…

Proč Popelka získala prince? Věci, které se od ní musíte naučit

Proč Popelka získala prince? Věci, které se od ní musíte naučit

Včera | V pohádkách se ukrývá spousta moudrostí. Tak si to vezměte… šedá myška, kterou všichni šikanují,…

Co se bude dít v Ulici? Nešťastná láska, facky i úraz!

Co se bude dít v Ulici? Nešťastná láska, facky i úraz!

16. 1. | V Ulici je tento týden opět pěkně živo. Oblíbené postavy se budou potýkat s běžnými starostmi, ale…

Sexy chlapíci z Ordinace v růžové zahradě: Kdo je váš favorit?

Sexy chlapíci z Ordinace v růžové zahradě: Kdo je váš favorit?

13. 1. | 2 | Seriál Ordinace v růžové zahradě se po Vánocích vrátil zpátky na televizní obrazovky a my opět…