Opomíjená tradice kapra na velikonočním stole

| Autor: Dana Švigová | Rubrika: Zábava

Příchod jara je odpradávna neodmyslitelně spjat s Velikonocemi. Tyto tradiční jarní svátky, symbolicky charakterizované vedle své dominantní duchovní náplně, především malovanými vajíčky, pomlázkou či žlutými housátky, mají i svou typickou kulinářskou podobu. Vedle mazanců, velikonoční nádivky či jehněčího (v některých regionech kůzlečího) masa to býval především kapr, který putoval na sváteční stoly.

Mělo to svou logiku; po opulentním masopustu, kdy se pilo a hodovalo, přicházel půst dovolující pouze konzumaci rybího masa.

Kořeny této tradice, staré už hezkých pár století, leží v prvních dávných klášterech budovaných na sever od Alp, do nichž kapr vstoupil na svém pochodu Evropou z římského impéria. Půst v nich patřil k závazným rituálům (však také tehdy připadalo na rok až 180 postních dnů), a tak mniši velice přivítali, že ryby se nacházejí mimo tento neradostný úzus.



Také v současnosti konzumace kapra v předvelikonoční době překračuje standardní úroveň jeho spotřeby v průběhu roku bez období Vánoc. To prostě proto, že právě v jarním období nám prospívá všechno to, čím kapr oplývá. V této době potřebujeme lehce stravitelné živočišné bílkoviny, jež nám dodají energii do nadcházející aktivní části roku. V tuku obsažené nenasycené mastné kyseliny řady omega-3 představují ideální prevenci před ischemickými chorobami s infarktem v čele. Kapří maso nám po „mastném“ masopustu nabídne i zážitky gurmánského charakteru a posílí i naše vědomí, že se prostě neproviňujeme proti principům zdravé výživy.



Možností kuchyňské úpravy kapra je celá řada. My vám přinášíme právě ty, které se na sváteční velikonoční stůl hodí nejvíce i podle samotných rybářů.



Kapr na šalvěji

1 kg kapra, 100 g šunky (anglické slaniny), sušená šalvěj, mletý černý pepř, 70 g másla, 0,2 l smetany, petrželka, sůl



Kapra osolíme, opepříme, do zářezů na bocích vložíme plátky šunky či slaniny. Pak kapra posypeme rozemletou šalvějí. V pekáči vymazaném máslem rybu upečeme a do šťávy přilijeme smetanu, povaříme a zasypeme sekanou petrželkou.



Kapr Royal

půlka kapra, 50 g másla, 1 dl smetany, 2 dl suchého červeného vína, 1 lžíce hladké mouky, 50 g rozinek, 50 g oloupaných spařených mandlí, pepř, cukr, sůl



Kapra osolíme, vložíme na máslo, podlijeme vínem a dusíme. Pak kapra vyjmeme na mísu, do omáčky přidáme smetanu se zakvedlanou moukou, rozinky (předtím nabobtnané ve víně), na nudličky nasekané mandle, trochu cukru, pepř a sůl. Omáčku necháme přejít varem a nalijeme na kapra. Ozdobíme čerstvou jarní petrželkou.

 


Zdroj: www.rybadomaci.cz

Další články z rubriky

Adventní kalendář do Vánoc: Co dělat den po dni

Adventní kalendář do Vánoc: Co dělat den po dni

1. 12. | 1 | Advent je tu! A Vánoce jsou tu od toho, abychom si je užily, takže no stres! Všechno nemusí být…

Jaký je milenec? Prozradí to tvar jeho zadku

Jaký je milenec? Prozradí to tvar jeho zadku

1. 12. | 1 | Chlap se vám buď líbí, nebo ne. A když nám zkříží cestu ten pravý, nevidíme napravo ani nalevo.…

Retro Vánoce: Jak jsme nakupovali v 70. a 80. letech?

Retro Vánoce: Jak jsme nakupovali v 70. a 80. letech?

30. 11. | Retro letí! Doba běží rychle dopředu a my si rádi připomínáme, co jsme tak milovali dřív a co nám…

Funguje vám intuice? Naučte se slyšet svůj vnitřní hlas

Funguje vám intuice? Naučte se slyšet svůj vnitřní hlas

30. 11. | Každý den děláme tisíce malých rozhodnutí, která ve výsledku formují celé naše osudy. Někteří…