Osvěžte se domácí zmrzlinou

| Autor: redakce | Rubrika: Zábava

Děti i dospělí ji milují, je lahodná a osvěžující. V horkých letních dnech přímo slastná pochoutka. Řeč je samozřejmě o zmrzlině a přestože v obchodech si můžete dát tisíce druhů zmrzliny, přinášíme pár receptů na domácí zmrzlinu, kterou si můžete udělat třeba s pomocí dětí.



Kokosová zmrzlina

Na 1 litr zmrzliny

- 150 g Zakysané smetany
- 150 ml Kokosového mléka
- 150 ml Šlehačky
- 75 g Cukru
- 75 g Bílé čokolády
- 4 lžíce Kokosové moučky
- 1/2 lžíce Vanilková esence

Šlehačku ušleháme, bílou čokoládu rozpustíme a necháme trochu vychladit. Kokosové mléko, zakysanou smetanu, cukr a vanilkovou esenci šleháme, dokud se cukr nerozpustí a neudělají se bubliny na povrchu. Směs po troškách přidáváme do šlehačky a stále mícháme šlehačem. Přidáme rozpuštěnou čokoládu a kokos a krátce prošleháme. Dáme do plastové misky s víkem a na cca 4 hodiny dáme do mrazáku.

Čokoládová zmrzlina

- 50 g Kakaa
- 100 g Cukru krupice
- 375 ml Mléka
- 375 ml Šlehačky
- 6 ks Žloutek
- 100 g Čokoláda
- 3 lžíce Kávového likéru (nemusí být)

Kakao smícháme s polovinou cukru, přidáme mléko a stále mícháme do zhoustnutí. Zbytek mléka a šlehačku dáme ohřát, když začne vařit přidáme krém z kakaa a vaříme cca 1-2 min. za stálého míchání. Žloutky a druhou polovinu cukru vyšleháme do pěny, přidáme naběračku vařeného krému, promícháme a přidáme do zbytku krému, ještě 1-2 min. povaříme. Odstavíme a přidáme čokoládu a likér, teplé můžeme přecedit, ale nemusíme, necháme ochladit a dáme do mrazáku. Po půl hodině promícháme a necháme ztuhnout. Místo likéru je dobrý i koňak nebo rum, ale dávat nemusíte nic. Je výborná.

Malinový sorbet

- 200 g Malin
- 120 g Cukru krupice
- 1 lžíce Medu
- 1/2 lžičky Citronové šťávy

Cukr, med, citronovou šťávu a 250 ml vody zahříváme cca 4 minuty, dokud se cukr nerozpustí. Maliny rozmixujeme nebo je rozmačkáme, pak k nim přidáme sirup a stále šleháme. Nakonec propasírujeme, komu nevadí jadérka nemusí.
Dáme do plastové krabice s víkem a dáme do mrazničky. Po půlhodině promícháme.

Vanilková zmrzlina

- 250 ml Mléka
- 250 ml Šlehačky
- 6 Žloutků
- 5 lžic Cukru krupice
- 1 Vanilkový lusk

Mléko a smetanu necháme projít lehce varem, přidáme vanilkový lusk, který přepůlíme a nožem vsypeme semínka, přiklopíme a necháme 10 minut odstát, kvůli propojení chuti vanilky. Žloutky utřeme s cukrem do pěny a přidáme hrnek směsi mléka a smetany, promícháme do sjednocení a vlijeme do zbytku mléka a smetany. Povaříme cca 3-4 minuty za stálého míchání. Ještě teplé přecedíme, ochladíme a dáme do mrazáku v plastové nádobě. Po 30 minutách promícháme a necháme zatuhnout.
Je výborná, když přidáte 300-400 g propasírovaného ovoce, máte ovocnou. Propasírované ovoce přidáte přes cedník do mléka a povaříte. Místo vanilkového lusku můžete dát několik kávových lžiček vanilkového cukru.






Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz


Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Nejhezčí pohled na Benátky severu

Nejhezčí pohled na Benátky severu

15. 11. | [Soutěž] Prodloužený víkend vám bude stačit na poznání všech zajímavostí Stockholmu, města…

Jeruzalém – město koček

Jeruzalém – město koček

13. 11. | [Soutěž] Že je Jeruzalém město tří náboženství, unikátních památek a bohužel i věčných bojů, ví asi…

Nový Zéland po vlastní ose

Nový Zéland po vlastní ose

8. 11. | [Soutěž] Oblíbené turistické destinace Nového Zélandu jsou celoročně přeplněné turisty. Lze se jim…

Cesta čokolády

Cesta čokolády

6. 11. | [Soutěž] Byli jsme při tom, jak se z dovezených kakaových bobů v Belgii vyrábějí lahodné pralinky.