Pět milionů lidí žasnou na YouTube nad srážením mléka Colou

Pět milionů lidí žasnou na YouTube nad srážením mléka Colou

Na videoportálu YouTube se objevil krátký klip s názvem Coca Cola and Milk Experiment. V něm popularizátor vědy Steve Spangler ukazuje reakci mléčných bílkovin s kyselinou fosforečnou. Po hodině smíchání oblíbené limonády a trochy mléka v lahvi zůstane hnědý sediment (tvaroh) a téměř průhledná voda. Klip už vidělo přes pět milionů lidí a šíří se sociálními sítěmi.

O co tady vlastně jde? O reakci, kterou znají lidé tisíce let. Tzv. kyselé srážení mléka. Bílkovina kasein se působením kyseliny fosforečné, kterou Coca-Cola obsahuje, vysráží, obalí do sebe tuhé částice a navenek vyloučí vodu. Takže po hodině sedimentace ze směsi mléka a limonády vznikne něco jako hnědý „tvaroh“ na dně a průhledná voda s příměsí lehkých látek, které se vznášejí. Těžký sražený kasein klesá ke dnu.

A proč takové video vlastně Spangler vytvořil? Aby upozornil na to, jak moc kyselá Coca-Cola je. Mléko se sráží jen při pH nižším než 4,5. Tato limonáda má pH mezi 2,5 a 4,5. Nejenže sráží kasein, ale také prý váže vápník. Kyselina fosforečná reaguje s organickým vápníkem a tvoří fosforečnan vápenatý, který klesá ke dnu. Podle některých vědců Coca-Cola váže vápník z potravy (pokud ji pijeme s jídlem) a může tak bránit vstřebávání tohoto minerálu do těla. Tím může přispívat k osteoporóze.

„Existují studie, které naznačují, že kvůli vysokému obsahu kyseliny fosforečné v mnoha slazených limonádách můžou tyto nápoje zvyšovat riziko rozvoje osteoporózy, pokud člověk nepřijímá dostatek vápníku z potravy. Coca-Cola je výborný domácí čistič, vyleští zašlé mince a zbaví od mazu motor auta. Já osobně bych žádnou takovou limonádu nikdy nevypil,“ tvrdí Spangler.

Lidé při výrobě sýra ale nepoužívají kyselé srážení nýbrž tzv. sladké pomocí syřidla, jimž je enzym chymozin z telecích žaludků.

Doporučujeme

Články odjinud