Pětina lidí na setkání se spolužáky po letech lže o zaměstnání i úspěších

Pětina lidí na setkání se spolužáky po letech lže o zaměstnání i úspěších

Setkání se spolužáky ze střední či vysoké školy po letech může být pro mnohé osoby mající problémy se sebevědomím dost stresující záležitostí. Většina z nich si pomáhá tak, že se dělá lepšími a úspěšnějšími, než ve skutečnosti je. Významnější pracovní pozici, lepší auto a hezčí dovolenou si přimyslí jednadvacet procent spolužáků na srazu po letech.

Muži přitom kladou větší důraz na úspěchy a pětapadesát procent z nich lže o výši svých příjmů, které výrazně nadhodnotí, osm procent pánů přidá pár koní svým automobilům. Ženy většinou lžou o prestiži svého povolání, k téhle lži se uchyluje pětačtyřicet procent z nich. Dvanáct procent žen také popisuje své nové bydliště jako mnohem hezčí místo, než ve skutečnosti je.

„Žijeme v době, kdy se každý zoufale snaží před druhými vypadat co nejlépe. Užívání Facebooku dokazuje, jak si uvědomujeme, že můžeme s jistými informacemi manipulovat tak, aby si druzí o nás mysleli jen to nejlepší. A lidé nemají nutně pocit, proč by se měli držet pravdy. Tak se lidem chlubíme s tím, jakou máme adresu, či bychom mít chtěli, či jaké máme auto, nebo bychom si přáli mít, abychom udělali dojem,“ tvrdí psycholožka Linda Papadopoulosová.

Školní srazy jsou plné nadnesených nepravd a chvástání, lidé se totiž více než kdy jindy ptají sami sebe, zda zapadnou a zda v konkurenci uspěli. „Dětské nejistoty a mindráky se znovu vynoří, když se všichni tito lidé potkají, a lidé dnes velmi často sahají ke lžím, aby udělali dojem jeden na druhého,“ dodala k průzkumu britská psycholožka Papadopoulosová.

Každý šestý dospělý jde na sraz spolužáků po letech jen proto, aby se tam chlubil.

ČTĚTE TAKÉ:
Jídelníček pro lepší spánek. Co jíst, abyste se ráno vzbudili čilí a plní elánu?

ČTĚTE TAKÉ:
Dejte sbohem úzkosti

Doporučujeme

Články odjinud