Dietologové začínají doporučovat fyzicky aktivním ženám třetinku piva jako vhodný iontový nápoj, který prodlužuje periodu spalování tuků, nastartovanou kondičním cvičením.
Pivo jako součást pitného režimu moderní
ženy
"Poodrosteme-li od mléka, zůstávati sluší se při věcech podobných
mírně temperovaných (rozuměj - v mírném množství) - při chlebu, máslu,
kaši nějaké, vodě a pivu. Tím porosteme jak byliny při tekutých vodách."
Komenský tedy už před 350 vyslovil moudrou zásadu moderní dietologie, že
pokud potraviny jíme v rozumné míře, prospívají našemu zdraví. Nadměrná
spotřeba sebezdravějších potravin a nápojů je škodlivá. U piva snad o to
více, že obsahuje zákeřný návykový ethylalkohol, i když v jednom půllitru
ve zcela neškodné a dokonce prospěšné míře (cca 20 ml alkoholu).
Přestože 15 % žen podle průzkumu agentury Stem/Mark pravidelně pije
lahvové 10° pivo (točené jen 5 % žen), mnohé z nich si neuvědomují významný
zdravotní rozdíl mezi nadměrnou a mírnou spotřebou piva. Pochopení
zdravotních předností tradičního českého nápoje by mělo vést na jedné
straně k omezení konzumace tam, kde má nadměrné pití piva blízko k
alkoholismu, na druhé straně k definitivnímu zařazení mírné spotřeby
tohoto nápoje do pitného režimu žen v zájmu jejich zdraví.
Tak, jako je spotřeba piva nevyvážená, tak je nevyvážený i celý pitný
režim. Pijeme málo a v nevhodné skladbě. Jen málokterá žena vypije
denně 2-2,5 litru vody ve vhodných nápojích (pozor - pivo obsahuje 92 %
vody), za to hodně vypijí silně močopudných nápojů s kofeinem, které je
vlastně odvodňují, tedy vysušují (káva, skupina colových nápojů), a
vysokoenergetických limonád slazených cukrem. Pivo není zdaleka tak
energetické, jak se ženy domnívají. V půllitru desítky je v průměru
okolo 200 kcal energie, zatímco v půllitru ovocné šňávy nebo mléka okolo
250 kcal a v půllitru vína dokonce 300 kcal energie. Podíl energie z cukrů
na celkovém obsahu energie v pivu je 60 %. Pivo přitom obsahuje jak cukry
jednoduché, které se spalují rychle, tak "pomalé" cukry - tzv.
dextriny, z nichž že uvolňuje energie ještě dlouho po požití. Tím zajišňuje
dodávku energie do těla nejen těsně po napití, ale i později. Cukry se v těle
nehromadí, rovnoměrně se spalují a nepřeměňují se na obávaný tuk.
Malé množství alkoholu v pivu není z energetického hlediska vůbec na
závadu. Právě naopak! Při odbourávání alkoholu účinkem enzymu
dehydrogenázy vznikají volné radikály, které vstupují do rozkladných
procesů tuků a tím urychlují jejich energetické využití, namísto aby se
tuky ukládaly. Proto začínají dietologové doporučovat fyzicky aktivním
ženám třetinku piva jako vhodný iontový nápoj, který prodlužuje periodu
spalování tuků, nastartovanou kondičním cvičením.
Jak alkohol, tak látky z chmelového extraktu zpomalují uvolňování vápníku
z kostí, které je typické zejména pro starší ženy po menopauze a může
být příčinou obávané osteoporézy. Tou trpí podle posledních údajů v
ČR okolo 1 miliónu osob, převážně žen. Podle prognózy tohoto onemocnění
jí bude do r. 2020 trpět dokonce 1,6 miliónu žen! Správný pitný režim,
obohacený v rozumné míře i pivem, znamená také dostatečné zavodnění
ledvin, v nichž se tak usazuje méně vápenatých solí, které jsou příčinou
tvorby kamenů.
U žen, jejichž organismus odbourává alkohol pomaleji než u mužů (mají
méně enzymu degydrogenázy), se považuje za rozumnou míru spotřeby10-20
gramů alkoholu denně, což je přibližně obsah alkoholu v 0,3 až 0,5 litru
desetistupňového piva. To je i množství, významně snižující riziko
srdečně-cévních onemocnění, která se dnes nevyhýbají ani ženám.
Pro ženy obzvláště vítaný je obsah kyseliny listové - vitaminu ze
skupiny B - v pivu. Ta je nesmírně důležitá zejména pro ženy v
reprodukčním věku, které mohou otěhotnět. Nedostatek této kyseliny totiž
prokazatelně způsobuje vyšší riziko (až o 50 %!) takových vývojových
poruch u novorozenců, jako jsou rozštěpy páteře a patra. Proto těmto ženám
doporučovali gynekologové přijímat listovou kyselinu v doplňcích výživy.
K nim nyní přibylo pivo jako zcela přírodní alternativní zdroj s překvapivě
vysokým obsahem kyseliny listové.
Z pivovarských kvasnic přechází do piva také vzácný chróm,
kterého je v běžné stravě stále větší nedostatek, i když jeho denní
potřeba nepřevyšuje desítky mikrogramů (milióntin gramu). Tento stopový
prvek podporuje aktivitu hormonu insulinu, regulujícího hladinu cukru v krvi.
Je-li chrómu nedostatek, hladina cukru může být rozkolísaná, což vede k
pocitům neodolatelných chutí, zejména na sladké. Důsledkem potom bývá
nadváha, s níž nezatočí žádná dieta tak spolehlivě jako obohacování
stravy chrómem. Proč tedy k populárním chrómovým a vlákninovým tabletám
tedy ještě nepřidat třetinku piva denně?
Nelze vyčerpat všechny zdravotní výhody, které mají původ ve složení
piva, obsahujícím více než 2000 složek. Díky širokému spektru polyfenolů
a dalších rostlinných antioxidantů, obsažených v pivu není výzkum tohoto
moku ještě zdaleka ukončen. To potvrzuje i poslední objev ze státu Oregonu
(USA), který v pivním moku nalezl nový silný antioxidant se složitým názvem
xanthohumol. Jeho antioxidační "síla" má být jedna z nejvyšších.
Pivo je nepochybně zdravé i pro ženy, když vědí, kdy s pitím přestat.
Autor: Ing. Ivan Mach, CSc.
Zdroj: GCI Praha