Podnikání ženy a rodina – jak to spojit

Podnikání ženy a rodina – jak to spojit

Minule jsme se pokusili naznačit, čeho by se začínající podnikatelka měla vyvarovat a naopak čemu věnovat svou pozornost. Tentokrát jsme se zkusili za vás zeptat, jaké to je, když žena, matka dvou menších dětí, podniká v účetní firmě (www.mktrio.cz). Jak začínala, jak se ji podařilo spojit podnikání se starostí o rodinu, co ji trápí a co se jí naopak podařilo, prostě jak se ji jako podnikatelce a matce žije.

Paní Edito, jak jste začínala, co vás k podnikání vlastně přivedlo?
Měla jsem velmi často nemocné děti, častou absencí jsem zaměstnavateli k užitku moc nebyla a hledat si jiné zaměstnání za takových podmínek též nebylo reálné. Zkušenosti v oblasti, ve které podnikám, jsem měla, chtěla jsem tuto práci dělat i do budoucna a dále se v tomto oboru odborně rozvíjet a tak jako nejvhodnější alternativa mi přišlo vlastní podnikání, kde byla dobrá možnost skloubit práci i péči o děti. Když byly děti nemocné, mohla jsem se jim dle potřeby věnovat, schůzky si naplánovat na dobu, kdy se o děti mohl postarat manžel, a práci provádět ve večerních hodinách. Což bylo někdy náročné, ale účel to splnilo.


Podnikáte dlouho? Jste na to sama nebo s někým spolupracujete?
První zkušenost s podnikáním v mém oboru jsem začala realizovat v r.1994. Podnikání jsem přerušila, když jsem se chtěla po mateřské dovolené dostat mezi lidi a nastoupila do zaměstnání. Zde jsem pracovala několik let. K podnikání jsem se naplno vrátila v r.2005 z již výše uvedených důvodů. Podnikání se rozvíjelo postupně. Nejdříve jsem pracovala sama, v prostorách bytu, poté v pronajaté kanceláři, až po spolupráci s několika kolegyněmi, zaměstnankyněmi a otevření dalších kancelářských prostor.


Nemáte pocit, že byste jako zaměstnanec v jiné firmě měla větší klid a více času pro rodinu?
To si nemyslím. Zaměstnavatel očekává, že budete k dispozici vždy v pravidelnou pracovní dobu, kdykoliv to potřebuje, i když je pravda, že většinou v zaměstnání odpracujete 5 pracovních dnů a víkend je vaše volno. V podnikání toto platí poněkud sporadicky. Často se stává, že jsou období, kdy je práce více, termíny, závěrky apod., kdy je třeba pracovat celé dny včetně víkendů. Na druhou stranu, když potřebuji práci zorganizovat jinak z důvodů péče o děti nebo v období prázdnin apod., není problém si práci podle toho upravit – třeba tím, že si ji vezmu domů, na cesty, splním ve večerních hodinách… V takovém období je práce náročnější, ale pak ji mohu vystřídat dny, kdy se plně věnuji rodině, bez ohledu jestli je den pracovní nebo víkend.


Co vás na vlastním podnikání baví a jaké v něm vidíte výhody?
Vlastní podnikání, i když někdy dost náročné, mne velmi baví a proto jej taky provozuji. Výhody v současné době, kdy mám děti ještě relativně malé, jsou především ty o kterých se tu vlastně stále zmiňuji – možnost zorganizovat si dobu práce na čas, který mě a mé rodině nejvíc vyhovuje, organizovat si práci dle vlastních představ.


Rodina je pro vás jistě oporou, jak se vám daří rozdělit čas mezi firmu a rodinu?
Rodina je velkou oporou a bez vydatné podpory manžela by to bylo těžší. Rozdělit rovnoměrně čas mezi práci a rodinu se sice v začátcích moc nedaří, ale brzy si můžete najít kombinace, které vašim potřebám vyhovují.


Co byla pro vás největší překážka a jak se vám podařilo ji zdolat?
Při svém podnikání jsem na velké překážky nenarazila, a nejen při vyřizování úředních záležitostí mohou poděkovat za setkání s osobnostmi, které se snažili poradit a pomoci. Překážky spíše spočívaly v učení řešit věci, které jsem dříve řešit nepotřebovala – získávat klienty, udržovat příjemné vztahy a pomoc klientům, odborně se vzdělávat, získávat nové zkušenosti, vést tým spolupracovníků, zvládat stres, řešit komplikované situace. A stále se mám co učit a zdolávat.


Zůstal vám čas na kamarádky? Jak nesou vaše podnikání ony, nezávidí úspěch?
Kamarádky jsou také často ženy podnikatelky, takže ví, že podnikání není jen o zisku, ale i o práci a něco se mu musí obětovat. Naše síla je právě v tom, že si nezávidíme a vzájemně si pomáháme. Času nám na sebe sice zůstává méně, ale o to více jsou naše vztahy hlubší a strávený společný čas příjemnější. Často ráda využiji pomoc kamarádky Katky s překladem do polštiny (žiji a podnikám v příhraniční oblasti), naopak jiné kamarádce mohu pomoci radou v oblasti z mé profese v jejím eshopu www.escewell.eu (pozn. redakce – za ní se vypravíme s otázkami v příštím pokračování našeho miniseriálu o ženách podnikatelkách ).


Co byste poradila ženám, které uvažují o podnikání? Je něco, čemu by se měly vyhnout, na co si dát pozor?
Pro začátek podnikání bych poradila důkladnou úvahu o předmětu podnikání. Najít mezeru na trhu, rozvinout činnost, která v jejich okolí chybí, uplatnění praktických zkušeností. Úvahu doma rozebírat, nejen proto, že komunikace je důležitá, ale především proto, že se to bude týkat i rodiny. Zvážit dle zvoleného oboru, zda se může začít doma, bez základního kapitálu, nebo jsou třeba prostory, investovat kapitál. V takovém případě opět popřemýšlet zda by stačily rodinné úspory nebo zvážit únosnou půjčku. Poradila bych získat si informace pro začátek podnikání, nezavrhovala bych motivační knihy. Jít si pilně za svým cílem, i když to někdy bude náročné, a nejen ve stresových situacích využít nápadů knih, jež radí k pozitivnímu myšlení a jak zvládat stres, starosti. Na závěr mohu jen popřát podporu a lásku rodiny a dobrý nápad.




Napište nám na redakce@dama.cz, jaké zkušenosti máte s podnikáním vy. Tento článek je prvním z mini série, věnované ženám podnikatelkám a jejich starostem, další budou následovat...

Doporučujeme

Články odjinud