Přemíra tuků poškozuje paměť

| Autor: Pluspress | Rubrika: Zábava

Vysoká konzumace potravin bohatých na tuky, zejména triglycerid, narušuje proces myšlení, především pak paměť a schopnost učení. Prokazují to alespoň pokusy s krysami a myšmi, jež souběžně proběhly na několika vědeckých pracovištích.

Hlodavci, kteří dostávali tučnou stravu, se daleko obtížněji orientovali v labyrintu a hledali z něho cestu ven, než kontrolní skupina, jež byla živena běžným způsobem. Potřebovali také daleko delší dobu k tomu, aby znovu správně vyřešili úlohu, s níž už se dříve setkali a dokázali si s ní poradit.

Při jednom z experimentů si například museli vzpomenout, kde se ve vodní nádrži nachází ostrůvek, na němž mohou spočinout suchou nohou. Po osmitýdenním krmení potravou bohatou na tuky a cholesterol se při pátrání po něm dopouštěli podstatně většího množství chyb než jejich druzi, kteří nebyli nuceni k obžerství.

Vědci z lékařské univerzity v Jižní Karolíně a v Missouri, kteří se závěry svého bádání vystoupili v San Diegu na výročním setkání Neurologické společnosti, upozorňují, že k obdobným pochodům dochází i v lidském organismu.

Nadmíra tuku může podle nich neblaze ovlivnit i mentální schopnosti člověka. Vědci ovšem zdůrazňují, že tyto poznatky nelze mechanicky přenášet z jednoho živočišného druhu na druhý, ale je třeba se jimi specificky zabývat. Ovšem nikomu rozhodně neuškodí, když si dá pozor na to, co jí a omezí spotřebu tuků na nejmenší míru.


Sport paměť zlepšuje



Při sportování vstřebává lidský mozek nové poznatky daleko snadněji než během úmorného vysedávání nad učebnicemi. A lépe si je také zapamatuje.

Zjistili to odborníci z německé Společnosti pro racionální psychologii v rámci inteligenčních testů, jimž se podrobilo na třicet tisíc dobrovolníků, kteří museli během tréninku na speciálně zkonstruovaném rotopedu studovat přidělené učební testy.

Po šestatřiceti týdnech experimentu se zvýšilo IQ účastníků z průměrných 99 na 128 bodů. Výkonnost mozku u nich vzrostla o dvaačtyřicet procent, schopnost učit se o devětatřicet procent, u kreativních schopností došlo dokonce ke čtyřiačtyřicetiprocentnímu nárůstu. (Plus)

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Fotograf na cestách

Fotograf na cestách

22. 10. | [Soutěž] Vyzpovídali jsme našeho spolupracovníka, biologa, cestovatele a skvělého fotografa přírody…

Šéf hmyzích specialit: Tarantule je gurmánská pochoutka

Šéf hmyzích specialit: Tarantule je gurmánská pochoutka

18. 10. | [Soutěž] Indiánský šéfkuchař Nelson Mendez se snaží dostat na talíře pokrmy pradávných obyvatel…

Monako: Výlet nejen pro hráče

Monako: Výlet nejen pro hráče

16. 10. | [Soutěž] Monako má co nabídnout i v době, kdy není zrovna počasí na koupání. Můžete tu vidět…

Seriál Ulice: Vlasta Pešek žárlí na Amálii

Seriál Ulice: Vlasta Pešek žárlí na Amálii

14. 8. | Už za týden se na televizní obrazovky po prázdninové pauze konečně vrátí seriál Ulice. Co čeká na…