Příběh slavného šampaňského

Příběh slavného šampaňského

Zatímco neznalci označují jako šampaňské takřka všechny druhy šumivých vín a sektů, samotné šampaňské, to originální a jedinečné, většinu z těch špatně pojmenovaných převyšuje svou kvalitou i chutí a pochází výhradně z francouzského regionu Champagne-Ardenne!

Vinařská oblast Champagne, která dala šampaňskému vínu název, znala vinnou révu už v roce 79. Ne, žádná číslice nechybí, byl to opravdu už rok 79! Ale tehdy se ještě šumivá vína nevyráběla a lidé o jejich možné existenci neměli ani ponětí. Víno nicméně k této oblasti patřilo tehdy a patří dodnes, za což vděčí i přívětivé historii, která do Remeše a jejího okolí umístila obchodní centra a křižovatky a vinařům se tu dařilo jako málokomu. Pokud právě marně pátráte po tom, kde byste Remeš přesně hledali, vězte, že v severovýchodní Francii, asi 150 km od Paříže, v departementu Marne, právě v regionu Champagne-Ardenne. Město je sídlem arcibiskupa a od roku 1969 také univerzity, ale my se vrátíme samozřejmě k výrobě šampaňského, jehož je skutečným výrobním centrem.

Starořímská kultura

Dějiny města sahají až do doby Římské říše, kdy se v Champagne nejen pěstovalo víno, ale začal se zde těžit i vápenec. Opuštěné lomy s až 90 m hlubokými křídovými sklepy a chodbami, jež zbyly po těžbě, se později staly ideálním místem právě pro šampaňské víno, které zde dnes dozrává. Traduje se, že tajemství bublinek ve víně čili šampaňském objevil mnich Dom Pérignon. Druhá, pravděpodobnější verze však tvrdí, že se je naopak snažil z šampaňského vína dostat, když se v něm vytvořily přirozenou cestou druhotným kvašením (pravděpodobně při převozu „šampaňských“ vín z Francie do Anglie). Nepochybně však přispěl k historii a výrobě šumivého šampaňského vína i vzniku názvu jednoho z nejdražších na světě.

Neročníkové šampaňské víno

Jak už jsme se zmínili, šumivé šampaňské vzniká díky druhotnému kvašení, před nímž se scelují (nebo mísí, chcete-li) z rezervních vín různých ročníků, odrůd a většinou i vinic. Výjimkou jsou specifická vína Blanc de Blancs – bílé z bílých, což znamená, že víno je vyrobeno stoprocentně z odrůdy Chardonnay; Blanc de Noirs – bílé z černých, které je vyrobeno pouze z Pinotu Noir a/nebo Pinotu Meunier, a Cépage Meunier – ze 100 % Pinotu Meunier. Neročníkové šampaňské víno není příliš vhodné k archivaci, jelikož může být sceleno z vín třeba až 10 let starých.

Ročníkové šampaňské víno

Ročníková vína mohou být také směsi různých odrůd a vinic, ale musí pocházet ze stejného roku. Vína mají velký potenciál a lépe vypovídají o charakteristikách jednotlivých let. Pro výrobu těchto vín se používají ročníky výjimečných kvalit. V průměru jen tři ročníky z deseti mají dostatek tepla, aby z jejich vín mohlo být vytvořeno ročníkové šampaňské. Rosé neboli růžové šampaňské víno může být jak ročníkové, tak neročníkové. Jeho výroba je však ještě pracnější a časově náročnější, než tomu je u bílých šampaňských. V Champagne se obvykle používá metoda, při níž se do bílého šampaňského přidá malé procento nešumivého červeného vína. Druhá metoda je mnohem složitější, neboť vyžaduje velmi pečlivě kontrolovaný kontakt slupek modrých hroznů odrůd Pinot Noir a Pinot Meunier s moštem. Tato vína mají jemnější aroma, zatímco rosé vyrobené přimícháním nešumivého červeného vína má aroma robustnější, po červeném ovoci.

RECEPTY ANEB ŠUMIVÁ VÍNA JINAK…

GREEN POOL

2 kopečky citronové zmrzliny

2 cl Crème de Menthe

Bohemia Sekt demi sec

1 snítka máty peprné

Do koktejlové sklenky dejte zmrzlinu, pokapejte Créme de Menthe a přelijte sektem. Dozdobte snítkou máty.

BELLINI

1 ks čerstvé vyzrálé oloupané broskve

Bohemia Sekt demi sec nebo Bohemia Sekt brut

Rozmixujte broskev na hladkou kaši, nalijte do sektové sklenky a dolijte až po okraj sektem Bohemia Sekt demi sec nebo brut. Ozdobte dílkem broskve.

BOHÉM(KA)

1 cl brusinkového sirupu (IKEA, Monin…)

1 cl Pražské vodky

2 cl pomerančového džusu Bohemia Sekt brut

Do flétny (vysoké sklenice na sekt) nalijte brusinkový sirup, poté opatrně přes lžičku pomerančový džus a Pražskou vodku. Nakonec přidejte sekt a ozdobte kůrou citrusového ovoce a brusinkami.

Doporučujeme

Články odjinud