Pro písmenka vysypeme i prasátko

Pro písmenka vysypeme i prasátko

Moje panička je šílená žena. Nejen, že sama knížky píše, protože si tak může utéct do světa, který si vytvoří a kde se všichni rádi smějí, ale ona vám knížky taky zoufale ráda čte. Spousty všelijakých knížek.

A protože na jaře je všechno nové, rodí se nová mláďátka, stromy mají nové listí, kytičky nové květy a zkrátka nové je to kam se jen podíváte, ani knížky nemohou zůstat pozadu. A ty nové a nejnovější se po boku těch starších a zkušenějších každoročně představují na knižním veletrhu. Tam moje panička nesmí chybět. Když tam právě neuvádí nějaké to své nové papírové dítě do života, zběsile se dere mezi jednotlivými stánky a mezi návštěvníky a vybírá si další a další knížky, které pak přivleče domů. Už musela přikoupit dvě knihovny a pořád jí to nestačí! Bude muset pořídit další. Já ji tedy podezírám, že až jednou bude slepá jako slepejš z toho, jak pořád civí do počítače, nebo právě do těch knížek, založí si veřejnou knihovnu. Prozatím knížky půjčuje jen svým kamarádkám a ty zase půjčují knížky jí.

Možná to má po babičce, které knížky padají i z botníku, nebo třeba po probabičce. Ta žila v době, kdy se dralo peří, na dvorku se popelily slepice, ženy nosívaly na hlavách šátky, všichni kolem dokola byli strejdové a tety a svítilo se petrolejkou. Nejen, že žila v téhle době, ale ona se tehdy učila teprve číst. Už jako dospělá. Pro samou práci na poli se to tak dřív někdy stávalo. A když se to naučila, chytil ji knihomolský bacil a knížky se už nepustila. Takové prastaré a hodně osahané, které byly jejími oblíbenými, má panička schované, tedy spíš vystavené na čestném místě v jedné z knihoven.

Škoda, že se dnes tolik nečte. Můžete se podívat na film jaký vás jen napadne, můžete ho vidět ve 3D a možná třeba v H4… ale to asi ne, to je totiž spíš žárovka do auta. Jenže fantazie potom spí. Nemůžete si domýšlet, jak vlastně hlavní hrdinka vypadá. O tom je rozhodnuto bez vás. Ta vychrtlina, která hraje hlavní roli, vůbec neodpovídá vaší představě. Vy byste si představovali ženu spíš zralejší a mírně oplácanou, protože ten krasave Johny Deep se přece nemůže zamilovat do takový bzůry, co má nohy jako tyčky a místo prsou pudinky! V knížce můžete všechno. Tam můžete být tou hlavní hrdinkou třeba i vy. Obloha tam není zamračená, neprší a nefučí vítr, ale je modrá, sem tam na ní pluje beránek, jemný deštík dává vláhu rostlinkám a ovívá vás vánek.

A já jsem celá spokojená, když panička čte. Žádné ducy duc neduní z televize, ale je ticho a klid, nic mě netahá za ouška a dokonce ani žádná reklama nás z té idylky nevytrhne. Kdepak, my s paničkou zkrátka pro tištěné písmenko vysypeme s radostí i prasátko.

Vaše

Eni


STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud