Prošlý nůžky

Prošlý nůžky

Tak prý je moc sněhu, moc ledu, za nehty zalézá a pod nohama to křupe. Jeden se diví jako blázen, co se to jenom děje! V lednu! V únoru! Páni, ona je zima! No to je nám nepěkné překvapení! Kdo by ale čekal, že ho zastaví v tom nečase policejní hlídka!

Zavrčela jsem na toho chlapa, co se k našemu autíčku přiloudal floutkovským stylem, jednu ruku v kapse. Žvýkačka zaměstnávala jeho žvýkací svaly a já jen čekala, kdy udělá bublinu a ta praskne. To nemám ráda, toho se bojím.

„Pančko, sinční kontla,“ zažvýkal a opřel se loktem o střechu našeho autíčka. Myslely jsme s paničkou, že to je vtip, že třeba jako někdo šel v tomhle masopustním čase na karneval za příslušníka. Tak panička se na něj podívala a řekla: „Ment,“ a zaštrachala v kabelce. Opřen zády o auto, poklepával plácačkou o stehno v rytmu něčeho, co jsme nemohly slyšet. Vzal si od ní doklady: „Řickej prkaz, óčanskej prkaz, ponéčení….“ Já z toho zapomněla vrčet a štěkat. No, všechno bylo v pořádku. „Rositte stla,“ poodstoupil od vozu. Ve služebním autě kousek od nás seděl jeho kolega a zuřivě telefonoval. „Pónou výbvu,“ přehodil žvejku ten náš a panička měla co dělat, aby se nezačala smát. „Trohelník, náhdní žávky, léknička…“ ukazovala. Nebyl spokojen, nenašel nic, za co by nám mohl dát pokutu. Bafnul lékárničku a vrhnul se na její obsah. V jeho tváři se objevil radostný výraz, když spatřil obvaz, který měl prošlou lhůtu. „Co je todle? Je to pšlý.“ Panička se na to podívala: „Máte pravdu, ale snad se tak moc nestalo. Jak vlastně může obvaz projít?“ A začala s ním diskutovat. Z lékárničky, která jinak byla v pořádku, vyrobil kausu. Paničce hrozila nejen pokuta, na kterou si bude muset vzít spotřební úvěr, ale i zatčení. A on pořád: „A co je tdle? Jakotmá lůtu?“

Paničce docházela trpělivost a když navíc opravdu tu bublinu ze žvejky udělal, přiznala se: „Musím se vám k něčemu přiznat, snad to bude polehčující okolnost. Já mám v tý lékárničce prošlý nůžky.“

A tak dostala pokutu. Nikoliv za nedostatky v lékárničce, ale prý za drzost při jednání s policistou. Smály jsme se ještě půl hodiny. Za ty penízky nám ale tohle divadlo stálo.

Vaše Eni

Doporučujeme

Články odjinud