Psaní smsky za volantem je stejně nebezpečné jako řízení pod vlivem alkoholu | Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Psaní smsky za volantem je stejně nebezpečné jako řízení pod vlivem alkoholu

Odpovídání na smsky za volantem je podle španělských dopravních expertů stejně nebezpečné jako řízení pod vlivem alkoholu. Vyplývá to z experimentálních výzkumů na simulátorech, za jejichž volanty pokusné osoby usedaly s alkoholem v krvi či s mobilem v ruce.

„Provedli jsme testy v Austrálii a účastníci, jimiž byli studenti s řidičským oprávněním, museli udržovat svou pozici ve středu levého pruhu při rychlosti šedesát až osmdesát kilometrů v hodině, přitom museli brzdit pokaždé, když se před nimi objevil nákladní vůz,“ tvrdí jeden z autorů studie Sumie Leung Shuk Man z Univerzity v Barceloně.

Stejně nebezpečné jako řízení pod vlivem alkoholu bylo prokázáno řízení s mobilem v ruce a odpovídání na sms zprávy. Dost nebezpečné však bylo také telefonování za jízdy, i když řidič využíval technologii hands free.

Když lidé hovořili přes hands free o nenáročném tématu, pozornost a reakce byly stejné jako s 0,5 promile alkoholu v krvi. Při náročném rozhovoru a hádce ale byly reakce už takové jako s 0,7 promile alkoholu v krvi. A při posílání sms zpráv byly reakce nejhorší a rovnaly se těm, které má člověk s jedním promile alkoholu v krvi.

Doporučujeme

Články odjinud