Půjčujete peníze? Na co dát pozor?

Půjčujete peníze? Na co dát pozor?

Půjčit, nebo nepůjčit? To je dilema, které ve svém životě řešil snad každý. Když peníze nepůjčíte, je možné, že o kamaráda přijdete. Když je půjčíte, může to ve finále dopadnout stejně. Kterých nejčastějších chyb se u půjčování peněz dopouštíme a na co si dát pozor?

Obecně je potřeba rozlišovat mezi věřiteli, zda se jedná o právnickou, či fyzickou osobu. Nevýhoda obou skupin je ale stejná – špatná nebo žádná vymahatelnost pohledávek.

Absence dokladů o půjčce

Pokud půjčujete příbuznému, kamarádovi nebo komukoliv jinému – vždy trvejte na sepsání písemné smlouvy! Tím si ušetříte spoustu starostí, pokud dlužník nebude chtít platit.

Obava ze ztráty obchodního partnera

Problém podnikatelů spočívá v neschopnosti efektivního vymáhání. Týká se to především malých a středních firem, které nemají dostatečné právní povědomí, ale především se obávají ztráty klientů. Díky tomu jsou ochotni dlouho důvěřovat slibům dlužníka, že určitě zaplatí. Jeho případný bankrot je pak zaskočí a o své peníze tak navždy přijdou.

Směnku nemůžete vyplnit libovolně!

Dalším velmi častým problémem u půjček jsou špatně sepsané směnky. Směnka je dokument, který je přesně definovaný a nesmí v ní nic chybět, ale zároveň ani přebývat! Vždy je lepší si směnku nechat připravit advokátem nebo právníkem – vyhnete se tak problémům u soudu, který může kvůli chybným údajům směnku označit za neplatnou.

Bojíme se soudit o vlastní peníze?

Liknavost při vymáhání pohledávek se nevyplácí. Věřitel se často domnívá, že mu naskakují za dluh úroky a peníze mu zatím vydělávají. Na dlužníka proto ani příliš nenaléhá. Až po letech, kdy věřitel zjistí, že své peníze potřebuje, přijde na to, že pohledávka je již dávno promlčená a on nedostane ani úroky, ani původně půjčenou částku.

ČTĚTE TAKÉ:
Pozor! Uzavřeli jste smlouvu přes telefon? Jste v pasti!

Doporučujeme

Články odjinud