7
Fotogalerie

Rakouský Pitztal: Mezi nebem a zemí

Pokud milujete zimní radovánky a obden nervózně chodíte do komory kontrolovat lyže či snowboard, je pro vás ideálním tipem pitztalské údolí. Na místním ledovci se lyžuje už od poloviny září.

Tyrolský ledovec Pitztal společně s blízkými středisky Rifflsee a Hochzeiger je jedním z nejoblíbenějších lyžařských areálů našich jižních sousedů. Důvodů je hned několik: relativní blízkost (530 km od Prahy), jistota dobrých sněhových podmínek a velká vstřícnost k rodinám s dětmi.

Celkem 93 km sjezdovek všech úrovní obtížnosti je propojených důmyslným systémem 23 moderních lanovek a vleků, některé z nich mají vyhřívané sedačky a pro případ špatného počasí sklápěcí ochranný kryt z oranžového plexiskla. Kdyby to bylo nutné, mohou být sjezdovky kompletně uměle zasněženy. Milovníky freeridingu potěší velká plocha, která je zde jejich koníčku věnována. Ještě před třemi roky prý tady o tuto kratochvíli neměl skoro nikdo zájem, dnes se ale mimo vyznačené sjezdovky vrhá stále větší množství lidí.

Mezi nebem a zemí

Pitztalský ledovec se tyčí v nadmořské výšce 3440 m n. m. nad údolím s vesnicemi Arzl, Jerzens, St. Leonhard a Wenn. Je nejvýše položenou lyžařskou oblastí v Rakousku, všechna místní střediska leží nad úrovní 2000 metrů. Z horní stanice lanovky Pitz Panoramabahn je vidět celkem 50 třítisícovek a můžete se odtud vydat na výpravu na nejvyšší tyrolskou horu Wildspitze (3774 m n. m.).

Kvůli časnému začátku sezony sem jezdí každý podzim trénovat řada národních lyžařských týmů. Je jich tolik, že se na sjezdovkách musejí střídat po dvou hodinách, aby se na všechny zájemce dostalo, a začínají už v 7 hodin ráno. Slavnostní oficiální začátek letošní sezony proběhl o víkendu 23.–24. října, návštěvníci viděli například skvělou prezentaci všech sportovních disciplín, které se v areálu a přilehlém okolí dají provozovat.

Hochzeiger

Jižní svah, na kterém se středisko na začátku pitztalského údolí nachází, je zárukou krásného slunečného počasí. V nabídce areálu, který sahá do 2450 m n. m., je devět vleků a 52 km sjezdovek s převýšením 1000 metrů, z toho většina červených (32 km). Pod horní stanicí lanovky je závodní trať, kde si můžete s kamarády změřit čas a zjistit, kdo je nejrychlejší. Mírné sjezdovky bez stromů jsou ideální pro děti a začátečníky, ale nechybějí ani náročné tratě, trasy mimo sjezdovky a terény s hlubokým sněhem.

Z černých sjezdovek je zajímavá Kanonenrohr (hlaveň kanonu), a především Benni Raich Abfahrt, pojmenovaná po slavném místním rodákovi. Na stopy Benjamina Raicha, který vyhrál mimo jiné dvě zlaté medaile na zimních olympijských hrách 2006 v Turíně (ve slalomu a obřím slalomu), tady narazíte na každém kroku. Kromě „své“ sjezdovky má v pitztalském údolí vyhlášenou lyžařskou školu Benni Raich Race Center, a pokud patříte mezi šampionovy oddané fanoušky, můžete se ubytovat v jeho penzionu.

Sníh z Izraele

Loni byl v Pitztalu instalován revoluční systém na výrobu umělého sněhu All Weather Snowmaker, který umožňuje jeho produkci bez ohledu na vlhkost a vítr, při teplotách až +4 °C, a navíc bez použití chemických prostředků (tradiční systémy se mohou používat jen při teplotách nižších než –6 °C a vlhkosti maximálně 60 %). Novinku vyvinula vlastně náhodou izraelská firma, která se dosud specializovala na výrobu chladicích systémů do dolů na zlato a diamanty.

Dokáže ekologickým způsobem vyrobit 940 m2 sněhu za 24 hodin a díky tomu může být větší množství sjezdovek zasněženo dříve na podzim a déle na jaře a lyžařská sezona se tak prodlouží. Šéfové areálu nicméně tvrdí, že nový systém budou používat rozumně a nehodlají s jeho pomocí zavést letní lyžování. Experti potvrzují, že kvalita sněhu je prvotřídní – opravdu to není obyčejný drcený led, jaký vyráběly některé starší systémy. Základní vrstva tohoto umělého sněhu navíc chrání ledovcová pole před erozí a sluneční radiací. Na exkurze do Pitztalu jezdí kromě zástupců jiných lyžařských center také např. členové olympijského výboru z ruského Soči, ti všichni si na All Weather Snowmaker brousí zuby a chtějí ho vidět v akci.

Bambini di Pitztal

Důkazem vstřícnosti k rodinným dovoleným je bezplatná permanentka Bambini Freipass pro děti do 10 let (platí tehdy, když si rodič koupí 1 skipas) a nabídka školiček na celodenní hlídání dětí už od dvou let. Ty o trošku starší mohou strávit den v lyžařském Bambini parku nebo některé dětské školce. Rodiče ocení také unikátní novou lanovku SunnAlm Bahn Maßstäbe, která je nejbezpečnější svého druhu.

Každý rok totiž v Alpách zemře několik dětí, které z lanovky spadnou – buď během jízdy zvednou ochranné sklápěcí madlo, nebo (zvláště ty menší) pod ním prostě sklouznou dolů. A právě těmto tragédiím nová lanovka zabrání. Díky její konstrukci se nástupní výška sedáku nastavuje podle nejmenšího ze šestice pasažérů, což zaručuje bezpečný výstup a nástup. Lanovka má stupátka na nohy, ochranné madlo se sklopí automaticky a stejně tak se v cíli zvedne – na celé trase zůstává v uzavřené poloze a ručně se s ním nedá manipulovat.

Nejen lyže a snowboard

Pitztalské údolí nabízí návštěvníkům kromě proslulých lyžařských terénů také další zimní aktivity. Desítky kilometrů upravených běžeckých tras na klasiku i bruslení letos doplnilo nové běžecké centrum přímo na ledovci. Nabízí 7 km dlouhou vysokohorskou trať, která se vine oblastí věčného ledu v nadmořské výšce 2690 až 2740 metrů. Začátečníci i pokročilí běžkaři a různí vytrvalostní sportovci mohou zdejší dokonalé podmínky využívat osm měsíců v roce, od poloviny září až do konce dubna či začátku května. Další oblíbená trasa vede kolem jezera Rifflsee ve výšce 2200 m. Podél lyžařských stop vedou zimní turistické stezky a trasy k túrám na sněžnicích. V Pitztalu je také sedm sáňkařských drah, z toho dvě osvětlené pro večerní sáňkování. Pro milovníky ledového horolezectví je připraveno 40 zamrzlých vodopádů. Střediska Pitztal, Hochzeiger a Rifflsee jsou propojena kyvadlovým skibusem, který jezdí samozřejmě zdarma.

Berete si dobrovolně...?

Pokud byste náhodou při dovolené pojali úmysl vstoupit do svazku manželského (stát se může ledacos, účinky vysokohorského vzduchu jsou skutečně nepředvídatelné), žádný problém. V maličkém kapli Chapel of White Light nad stanicí vleku na pitztalském ledovci (v nadmořské výšce kolem 2800 metrů) se můžete vdát či oženit. Od roku 2005, kdy byla postavena, se v ní konaly čtyři svatby. Jen to nesmíte přehánět se svatebními hosty – do kapličky se vejde pouze 12 lidí včetně oddávajícího. Z místních kulinářských specialit doporučujeme špecle, jakési halušky s cibulí, slaninou, sýrem a různými dalšími přísadami. A pokud se nechystáte řídit vůz, rozhodně ochutnejte místní specialitu Zirbenschnaps, likér ze šišek borovice limba.

Zřejmě nejpříjemnější novinkou pro letošní sezonu je nabídka zvýhodněných balíčků ubytování plus skipas – dříve se daly pořídit pouze na celý týden, nyní si je můžete objednat na libovolný počet dní. Dovolená tak může být skutečně flexibilní a každému šitá na míru.

Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Moje Psychologie.

ČTĚTE TAKÉ:
Detoxikační zázrak


STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud