9
Fotogalerie

Šampaňské Moët miluje Módu

Jiskřivá chuť šampaňského Moët & Chandon a krásné ženy jsou spojeny dlouhou historií. Již v roce 1745 prohlásila markýza de Pompadour, známá pro svou zálibu v luxusu a kráse, že šampaňské je jediné víno, po jehož vypití zůstane žena krásná. Proto značka Moët & Chandon již po několik století oslavuje krásu žen a je neodmyslitelnou součástí světa módy. V tomto duchu tak bude v České republice již čtvrtým rokem realizován projekt Moët Miluje Módu, a to za účasti známých umělců.


Jiří Korn

Projekt Moët Miluje Módu byl zahájen ve čtvrtek 2. listopadu setkáním umělců v Nespresso Café v Pařížské ulici, kde proběhl slavnostní přípitek jiskřivým šampaňským Moët & Chandon. Celý listopad pak umělci věnují přípravám, nechají se inspirovat slavnostní vánoční atmosférou a budou tvořit kreativní výzdoby výloh butiků. Po celý prosinec pak budou procházející Pařížskou ulicí moci obdivovat pohádkové výlohy vybraných butiků.

V prvním adventním týdnu se všichni tvůrci opět sejdou a se skleničkou Moët & Chandon si na vánoční procházce Pařížskou ulicí prohlédnou díla svých kolegů společně se zástupci médií.

Tradiční kouzlo Moët & Chandon


Robert Vano

Ve víru bujných dvacátých let a jejich uměleckého kvasu se šampaňské stalo opojným potěšením celé bohémské Paříže. Po terase La Rotonde se i se svým panterem procházela Josephine Bakerová, která také navštívila sklepy Moët & Chandon. V roce 1953 se zraky veřejnosti upíraly k Anglii, kde probíhala korunovace mladé královny Alžběty II. Tato událost se slavila šampaňským Moët & Chandon ročník 1943. V průběhu celých padesátých let i v letech následujících oslňovalo šampaňské Moët & Chandon herečky na festivalu v Cannes stejně tak jako modelky návrháře Wortha, které se nechávaly fotografovat s „coupe de champagne“ v ruce.


Daniela Palubědová

Od roku 1993 se spojení firmy Moët & Chandon se světem módy ještě prohloubilo. Více než padesát akcí uspořádaných po celém světě dokládá zájem a odhodlání firmy Moët & Chandon toto spojení dále rozvíjet. Firma Moët & Chandon tak trvale posiluje svoji podporu průmyslu, se kterým sdílí tutéž touhu inovovat a vytvářet luxusní prostředí. Ať už se jednalo o královské tabule nebo o restaurace oceňované v průvodcích Michelin, šampaňské Moët & Chandon si lidé vždy mohli vychutnat na těch nejexkluzivnějších a nejslavnějších místech světa.


Jakub Berdych

V letošním roce přichází značka Moët & Chandon s novou kolekcí lahví všech druhů šampaňského pod názvem „Be Fabuluos“. Nový labeling a vizuál všech lahví šampaňského Moët & Chandon určitě stojí za povšimnutí.

Od roku 1987 se jméno Moët & Chandon spojuje s LVMH (Moët & Hennessy Luis Vuitton), vedoucí firmou v oblasti luxusních výrobků na světě. Potkáváme se s ním na nejluxusnějších módních přehlídkách a ve společnosti těch nejzvučnějších osobností z celého světa. V součastné době se každou druhou vteřinu na některém místě světa otevírá láhev Moët & Chandon!

Moët & Chandon – více než 260 let historie…


Liběna Rochová

Château de Saran je vstupní branou k vinicím firmy Moët & Chandon. Château de Saran je také základní součástí historického dědictví firmy Moët & Chandon již od roku 1801. Toto historické sídlo rodiny Moëtových je situováno v překrásném prostředí Côte des Blancs na rozhraní regionů Marne Valley a Montagne de Reims v samém středu vinic firmy Moët & Chandon. Uvádí se, že Jean Remy Moët budoval hotely Trianon a Chandon od roku 1805 jako útočiště pro Napoleona a jeho početný doprovod. Mezi jejich sloupořadími a mramorovými podlahami je dodnes slyšet ozvěny proslulých hostů, kteří se tudy v průběhu století vystřídali.

Úspěch šampaňských Moët & Chandon je výsledkem talentu vinařů, kteří se starají o vinnou révu, a přísné kontroly každé fáze výroby počínaje pěstováním vinné révy až po řízené zrání vína.


Josef Klír

Vinice Moët & Chandon jsou proslulé svou kvalitou i rozmanitostí: firma obhospodařuje 25 ze 41 Premiers Crus a 13 ze 17 Grands Crus. Dlouhodobý, těsný a intenzivní vztah mezi vinicemi Champagne a vinaři Moët & Chandon je zárukou konzistence a vyváženosti jedinečného stylu, jenž je ceněn na celém světě.

Již více než dvě století pěstuje rod Moët & Chandon svou vinnou révu v oblasti Champagne a neustále se snaží plně zachytit bohatství tohoto jedinečného kraje, a produkovat tak vskutku pozoruhodná vína. V roce 1927 bylo vinici Champagne za přispění Moët & Chandon uděleno označení původu (Appellation d’Origine), které se následně v roce 1935 stalo jedním z vůbec prvních AOC. Tento výjimečný kraj, který nabízí zcela jedinečnou hodnotu, je plodem spojení čtyř základních elementů. Podnebí, půdy, hroznů a odborných znalostí.

Moët & Chandon ke každé příležitosti Nic není lákavější, než prožít slavnostní okamžik s chutí luxusního šampaňského Moët & Chandon. Moët & Chandon si však může dopřát každý při jakékoliv příležitosti.

Enologie Vína společnosti Moët & Chandon vyrábí tým asi deseti enologů, z nichž každý se může pochlubit také zkušenostmi získanými v řadě dalších vinařských oblastí po celém světě. Hybnou silou týmu jsou společné znalosti, cit a neutuchající odhodlání držet krok se součastnými trendy, čemuž pomáhají zejména pracovní návštěvy jiných vinařských oblastí a setkání s vinařskými kolegy.

Chef de cave, správce vinného sklípku, který tým vede, musí zajistit splnění jednoho nejdůležitějšího cíle: produkce plných, zakulacených a jiskrných vín. Je to opravdu hlavní úkol, který je určující pro rozhodnutí enologů, na nichž bude záviset konečná výroba vína.


Maxim_Velčovský

Moët & Chandon Brut Imperial Brut Impérial je typickým příkladem stylu Moët & Chandon. Vyjadřuje bohatství a rozmanitost půdy, ze které hrozny vína vyrůstají a zůstává konzistentní po celé roky. Je to harmonická skladba vytvořená ze tří hroznů Champagne: Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Meunier. Má jemný vinný bouquet s nádechem limetky a květu vinné révy. Je to perfektní víno k podávání s předkrmy, hlavním jídlem i dezertem. Francouzi věří, že tato pochoutka stimuluje apetit uprostřed hojného jídla…

Moët & Chandon Brut Impérial Rosé Brut Impérial Rosé se vyvinulo z konečné znalosti regionu Champagne, ze zkušeností, které jsou sdíleny přes generace a unikátní jedinečné vinohrady. Moët & Chandon Brut Impérial Rosé je kompletní, štědré a dynamické šampaňské. Zahrnuje svěžest, ovocnost a plný charakter. Spontánně a lákavě se rozvíjí v jemné paletě chutí červeného rybízu a lesních jahod. Dezert z lesního ovoce, sorbet nebo zmrzlina a Moët & Chandon Brut Impérial Rosé je skvělá kombinace.

Moët & Chandon Vintage 1998 Moët & Chandon Vintage 1998 je celistvé šampaňské, které má charakteristické vlastnosti roku 1998, který si vinaři přejí zdůraznit, což v závislosti na daném ročníku sklizně může být určitá chuť, rovnováha nebo struktura. Aby se dala vyjádřit individualita tohoto vína, vyžaduje dobu zrání od 4 do 5 let. Toto víno je silné, poskytující pozorný doprovod k předkrmům, jde skvěle s náročnými pokrmy podávanými s krémovou nebo houbovou omáčkou. Moët & Chandon Vintage změní jídlo na opravdovou hostinu...

Moët & Chandon Vintage Rosé 1998 Moët & Chandon Vintage Rosé 1998 má celistvou a ovocnou chuť díky přidání Pinot Noir ve fázi vytvoření směsi a dlouhé době zrání. Klasifikuje se jako ročníkové šampaňské, neboť se vybírá pouze z let, kdy Pinot Noir dosahuje vynikající vyzrálost. Toto vzácné víno s výraznějším aroma je ideální podávat s rybou na delikátním kořeněném základě. Moët & Chandon Vintage Rosé je dokonalé k lososu, kuřeti, jehněčímu stehnu, hovězímu filé, srnčímu masu a ke zvěřině vůbec. Červené ovocné dezerty jsou také pochoutkou, podáváme- li je s Vintage Rosé.

Moët & Chandon a to nejlepší vychutnání…

Moët & Chandon můžeme vychutnávat v jakémkoliv čase. Důležité je, aby víno bylo dobře vychlazené. Teplota se má pohybovat mezi 6 a 8 °C. Ideální je hladit jej 20 minut v kbelíku do ploviny naplněném vodou a do poloviny ledem. Tím se víno postupně vychlazuje a zachováná nejvyšší kvalitu.


Bořek Šípek

Při vlastním podávání šampaňského láhev vyjměte z kbelíku s ledem a osušte. Na dno sklenice nalijte malé množství vína na ochutnání a topom jej podávejte. Sklenice se plní maximálně do dvou třetin, aby se zachovala šumivost a čerstvost vína.

Nejlepší sklenice na šampaňské jsou štíhlé vinné poháry, které před tím nemarazujeme ani jinak speciálně nechladíme. Každá láhev Moët & Chandon zrála příslušný počet let, a proto, abyste víno mohli plně ocenit, doporučuje « Chef de Cave » (vrchní sklepmistr Moët & Chandon) vypít láhev do několika měsíců po zakoupení. Avšak v případě, že šampaňské skladujete řádným způsobem, může Vám vydržet i několik let. Láhve je třeba položit do horizomnální polohy a uchovat v chladném (10 – 12 °C) a tmavém sklepě.

Doporučujeme

Články odjinud