Šampaňské Moët miluje Módu

| Autor: redakce | Rubrika: Zábava

Jiskřivá chuť šampaňského Moët & Chandon a krásné ženy jsou spojeny dlouhou historií. Již v roce 1745 prohlásila markýza de Pompadour, známá pro svou zálibu v luxusu a kráse, že šampaňské je jediné víno, po jehož vypití zůstane žena krásná. Proto značka Moët & Chandon již po několik století oslavuje krásu žen a je neodmyslitelnou součástí světa módy. V tomto duchu tak bude v České republice již čtvrtým rokem realizován projekt Moët Miluje Módu, a to za účasti známých umělců.

Projekt Moët Miluje Módu 2006 s mottem „Buďte pohádkoví“ spočívá ve spojení talentu známých umělců, šampaňského Moët & Chandon a světa módy, zastoupeném prestižními módními butiky v pražské Pařížské ulici. Pozvaní umělci mají za úkol vytvořit pohádkové vánoční výlohy z šampaňského Moët & Chandon. V Pařížské ulici, tak budou k vidění výlohy aranžované architektkou Danielou Polubědovou, herečkou Chantal Poullain, módní návrhářkou Liběnou Rochovou, módním návrhářem Josefem Klírem, zpěvákem Jiřím Kornem, designérem Bořkem Šípkem, fotografem Robertem Vanem a designéry Jakubem Berdychem a Maximem Velčovským. Butiky, které se budou moci pyšnit touto pohádkovou výlohou Moët & Chandon mají neméně zvučná jména - Dior, Alfred Dunhill, Bang & Olufsen, Pařížská 18, Salvataro Ferragamo, Hugo Boss Man, Hugo Boss Woman a další.

Jiří Korn

Projekt Moët Miluje Módu byl zahájen ve čtvrtek 2. listopadu setkáním umělců v Nespresso Café v Pařížské ulici, kde proběhl slavnostní přípitek jiskřivým šampaňským Moët & Chandon. Celý listopad pak umělci věnují přípravám, nechají se inspirovat slavnostní vánoční atmosférou a budou tvořit kreativní výzdoby výloh butiků. Po celý prosinec pak budou procházející Pařížskou ulicí moci obdivovat pohádkové výlohy vybraných butiků.

V prvním adventním týdnu se všichni tvůrci opět sejdou a se skleničkou Moët & Chandon si na vánoční procházce Pařížskou ulicí prohlédnou díla svých kolegů společně se zástupci médií.

Tradiční kouzlo Moët & Chandon
Jiskřivé šampaňské Moët & Chandon má dlouhou tradici v propojení světa lahodného šumivého vína a krásných žen. Celý milostný příběh se začal v roce 1745, kdy oblíbenkyně Ludvíka XV., markýza de Pompadour, která se obklopila nejproslulejšími umělci a filozofy své doby, prohlásila, že „šampaňské je jediné víno, po jehož vypití zůstane žena krásná“. K věhlasu šampaňského Moët & Chandon přispěly také některé z největších žen minulosti. Přesvědčenými stoupenkyněmi tohoto nápoje byly za prvního císařství také Napoleonova matka a jeho manželka Josefína. Později byly následovány ženami, které se nebály dělat rozruch. Slavná Sarah Bernhardtová pila půl lahve Moët & Chandon ke každému jídlu a svěřila se, že bublinky na ní mají zázračný účinek.


Robert Vano

Ve víru bujných dvacátých let a jejich uměleckého kvasu se šampaňské stalo opojným potěšením celé bohémské Paříže. Po terase La Rotonde se i se svým panterem procházela Josephine Bakerová, která také navštívila sklepy Moët & Chandon. V roce 1953 se zraky veřejnosti upíraly k Anglii, kde probíhala korunovace mladé královny Alžběty II. Tato událost se slavila šampaňským Moët & Chandon ročník 1943. V průběhu celých padesátých let i v letech následujících oslňovalo šampaňské Moët & Chandon herečky na festivalu v Cannes stejně tak jako modelky návrháře Wortha, které se nechávaly fotografovat s „coupe de champagne“ v ruce.

Moët & Chandon a móda jsou i nyní nerozlučnými partnery na přehlídkových molech celého světa, kde sdílejí světla reflektorů s novými hvězdami současnosti: světovými top modelkami. Právě modelky zavedly módu pití Moët & Chandon s pomocí slámky – mohou si tak své oblíbené šampaňské vychutnat bez obav, že si rozmažou svoji rtěnku. Díky svému jedinečnému vztahu k ženám se firma Moët & Chandon stala jedním z hlavních partnerů módního průmyslu.


Daniela Palubědová

Od roku 1993 se spojení firmy Moët & Chandon se světem módy ještě prohloubilo. Více než padesát akcí uspořádaných po celém světě dokládá zájem a odhodlání firmy Moët & Chandon toto spojení dále rozvíjet. Firma Moët & Chandon tak trvale posiluje svoji podporu průmyslu, se kterým sdílí tutéž touhu inovovat a vytvářet luxusní prostředí. Ať už se jednalo o královské tabule nebo o restaurace oceňované v průvodcích Michelin, šampaňské Moët & Chandon si lidé vždy mohli vychutnat na těch nejexkluzivnějších a nejslavnějších místech světa.

V minulém roce byla spuštěna celosvětová kampaň Moët & Chandon „Be Fabulous“. Propojení světa krásy a šampaňského Moët & Chandon bylo potvrzeno tím, že se tváří celé kampaně stala česká topmodelka Veronika Vařeková. Veronika Vařeková se netají tím, že má ráda přepych a možná právě proto přijala nabídku stát se tváří luxusního šampaňského Moët & Chandon.


Jakub Berdych

V letošním roce přichází značka Moët & Chandon s novou kolekcí lahví všech druhů šampaňského pod názvem „Be Fabuluos“. Nový labeling a vizuál všech lahví šampaňského Moët & Chandon určitě stojí za povšimnutí.


Od roku 1987 se jméno Moët & Chandon spojuje s LVMH (Moët & Hennessy Luis Vuitton), vedoucí firmou v oblasti luxusních výrobků na světě. Potkáváme se s ním na nejluxusnějších módních přehlídkách a ve společnosti těch nejzvučnějších osobností z celého světa. V součastné době se každou druhou vteřinu na některém místě světa otevírá láhev Moët & Chandon!

Moët & Chandon – více než 260 let historie…

Je to příběh firmy, která si dovedností a vášní pro výrobu vína získala jedinečnou pověst a prestiž vedoucího výrobce šampaňského na celém světě. Moët & Chabdin je oficiálním dodavatelem pro královské rodiny ve Velké Británii, Dánsku, Belgii, Španělsku a pro Vatikán. Je svědkem a hostem mnoha historických událostí.


Liběna Rochová

Château de Saran je vstupní branou k vinicím firmy Moët & Chandon. Château de Saran je také základní součástí historického dědictví firmy Moët & Chandon již od roku 1801. Toto historické sídlo rodiny Moëtových je situováno v překrásném prostředí Côte des Blancs na rozhraní regionů Marne Valley a Montagne de Reims v samém středu vinic firmy Moët & Chandon. Uvádí se, že Jean Remy Moët budoval hotely Trianon a Chandon od roku 1805 jako útočiště pro Napoleona a jeho početný doprovod. Mezi jejich sloupořadími a mramorovými podlahami je dodnes slyšet ozvěny proslulých hostů, kteří se tudy v průběhu století vystřídali.

Úspěch šampaňských Moët & Chandon je výsledkem talentu vinařů, kteří se starají o vinnou révu, a přísné kontroly každé fáze výroby počínaje pěstováním vinné révy až po řízené zrání vína.

Firma Moët & Chandon vlastní celkem 543 hektarů vinic, o které pečuje a které obdělává celkem 250 vinařů.
Jediný hektar si vyžádá více než 750 hodin úzkostlivé péče. Firma Moët & Chandon je již více než dvě stě let předním producentem vín v oblasti Champagne. Je také firmou, která nakupuje největší množství vinných hroznů. Tímto způsobem má firma k dispozici nejširší možný výběr vinných plodů, což jí umožňuje zachytit všechny nuance půdy a klimatu, s nimiž se lze v oblasti Champagne setkat.


Josef Klír

Vinice Moët & Chandon jsou proslulé svou kvalitou i rozmanitostí: firma obhospodařuje 25 ze 41 Premiers Crus a 13 ze 17 Grands Crus. Dlouhodobý, těsný a intenzivní vztah mezi vinicemi Champagne a vinaři Moët & Chandon je zárukou konzistence a vyváženosti jedinečného stylu, jenž je ceněn na celém světě.

Již více než dvě století pěstuje rod Moët & Chandon svou vinnou révu v oblasti Champagne a neustále se snaží plně zachytit bohatství tohoto jedinečného kraje, a produkovat tak vskutku pozoruhodná vína. V roce 1927 bylo vinici Champagne za přispění Moët & Chandon uděleno označení původu (Appellation d’Origine), které se následně v roce 1935 stalo jedním z vůbec prvních AOC. Tento výjimečný kraj, který nabízí zcela jedinečnou hodnotu, je plodem spojení čtyř základních elementů. Podnebí, půdy, hroznů a odborných znalostí.


Moët & Chandon ke každé příležitosti
Nic není lákavější, než prožít slavnostní okamžik s chutí luxusního šampaňského Moët & Chandon. Moët & Chandon si však může dopřát každý při jakékoliv příležitosti.

Enologie
Vína společnosti Moët & Chandon vyrábí tým asi deseti enologů, z nichž každý se může pochlubit také zkušenostmi získanými v řadě dalších vinařských oblastí po celém světě. Hybnou silou týmu jsou společné znalosti, cit a neutuchající odhodlání držet krok se součastnými trendy, čemuž pomáhají zejména pracovní návštěvy jiných vinařských oblastí a setkání s vinařskými kolegy.

Chef de cave, správce vinného sklípku, který tým vede, musí zajistit splnění jednoho nejdůležitějšího cíle: produkce plných, zakulacených a jiskrných vín. Je to opravdu hlavní úkol, který je určující pro rozhodnutí enologů, na nichž bude záviset konečná výroba vína.

Sestavení nebo smíchání různých odrůd hroznů je velmi důležité pro osobitou chuť šampaňského. Především v této fázi výrobního procesu dochází ke sjednocování jednotlivých složek a víno získává plný, zakulacený a jiskrný charakter, kterým se vyznačují všechna vína Moët & Chandon. Tým vinařů může vybírat z více než 150 odrůd z vlastních vinic a rovněž z hroznů nakoupených od jiných vinařů. Základem i nadále zůstávají tři odrůdy, Pinot Noir, Pinot Meunier a Chardonnay, které se navzájem doplňují a posilují.


Maxim_Velčovský

Moët & Chandon Brut Imperial
Brut Impérial je typickým příkladem stylu Moët & Chandon. Vyjadřuje bohatství a rozmanitost půdy, ze které hrozny vína vyrůstají a zůstává konzistentní po celé roky. Je to harmonická skladba vytvořená ze tří hroznů Champagne: Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Meunier. Má jemný vinný bouquet s nádechem limetky a květu vinné révy. Je to perfektní víno k podávání s předkrmy, hlavním jídlem i dezertem. Francouzi věří, že tato pochoutka stimuluje apetit uprostřed hojného jídla…

Moët & Chandon Brut Impérial Rosé
Brut Impérial Rosé se vyvinulo z konečné znalosti regionu Champagne, ze zkušeností, které jsou sdíleny přes generace a unikátní jedinečné vinohrady. Moët & Chandon Brut Impérial Rosé je kompletní, štědré a dynamické šampaňské. Zahrnuje svěžest, ovocnost a plný charakter. Spontánně a lákavě se rozvíjí v jemné paletě chutí červeného rybízu a lesních jahod. Dezert z lesního ovoce, sorbet nebo zmrzlina a Moët & Chandon Brut Impérial Rosé je skvělá kombinace.

Moët & Chandon Vintage 1998
Moët & Chandon Vintage 1998 je celistvé šampaňské, které má charakteristické vlastnosti roku 1998, který si vinaři přejí zdůraznit, což v závislosti na daném ročníku sklizně může být určitá chuť, rovnováha nebo struktura. Aby se dala vyjádřit individualita tohoto vína, vyžaduje dobu zrání od 4 do 5 let. Toto víno je silné, poskytující pozorný doprovod k předkrmům, jde skvěle s náročnými pokrmy podávanými s krémovou nebo houbovou omáčkou. Moët & Chandon Vintage změní jídlo na opravdovou hostinu...

Moët & Chandon Vintage Rosé 1998
Moët & Chandon Vintage Rosé 1998 má celistvou a ovocnou chuť díky přidání Pinot Noir ve fázi vytvoření směsi a dlouhé době zrání. Klasifikuje se jako ročníkové šampaňské, neboť se vybírá pouze z let, kdy Pinot Noir dosahuje vynikající vyzrálost. Toto vzácné víno s výraznějším aroma je ideální podávat s rybou na delikátním kořeněném základě. Moët & Chandon Vintage Rosé je dokonalé k lososu, kuřeti, jehněčímu stehnu, hovězímu filé, srnčímu masu a ke zvěřině vůbec. Červené ovocné dezerty jsou také pochoutkou, podáváme- li je s Vintage Rosé.

Moët & Chandon a to nejlepší vychutnání…

Moët & Chandon můžeme vychutnávat v jakémkoliv čase. Důležité je, aby víno bylo dobře vychlazené. Teplota se má pohybovat mezi 6 a 8 °C. Ideální je hladit jej 20 minut v kbelíku do ploviny naplněném vodou a do poloviny ledem. Tím se víno postupně vychlazuje a zachováná nejvyšší kvalitu.

Otevírat láhev šampaňského je něco jako rituál... Nejelegantnější způsob je nechat láhev v kbelíku s ledem, mírně ji naklonitr a přitom držet palec na korkové zátce, aby se uvolnila. Hrdlo láhve a zátku držíme v jedné ruce. Druhou rukou otáčíme lahlí, přičemž držíme zátku na svém místě. Zátku bychom měli uvolnit pomalu, neměl by to být žádný výstřel, ale jemný zvuk.


Bořek Šípek

Při vlastním podávání šampaňského láhev vyjměte z kbelíku s ledem a osušte. Na dno sklenice nalijte malé množství vína na ochutnání a topom jej podávejte. Sklenice se plní maximálně do dvou třetin, aby se zachovala šumivost a čerstvost vína.

Nejlepší sklenice na šampaňské jsou štíhlé vinné poháry, které před tím nemarazujeme ani jinak speciálně nechladíme. Každá láhev Moët & Chandon zrála příslušný počet let, a proto, abyste víno mohli plně ocenit, doporučuje « Chef de Cave » (vrchní sklepmistr Moët & Chandon) vypít láhev do několika měsíců po zakoupení. Avšak v případě, že šampaňské skladujete řádným způsobem, může Vám vydržet i několik let. Láhve je třeba položit do horizomnální polohy a uchovat v chladném (10 – 12 °C) a tmavém sklepě.

Komentáře

Komentářů celkem: 1
Prosim o yaslani clanku e/mailem. dekuji moc, Ivana Sormova Ivana Sormova 8. 11. 2006 | 09:13

Další články z rubriky

Adventní kalendář do Vánoc: Co dělat den po dni

Adventní kalendář do Vánoc: Co dělat den po dni

1. 12. | 1 | Advent je tu! A Vánoce jsou tu od toho, abychom si je užily, takže no stres! Všechno nemusí být…

Jaký je milenec? Prozradí to tvar jeho zadku

Jaký je milenec? Prozradí to tvar jeho zadku

1. 12. | 1 | Chlap se vám buď líbí, nebo ne. A když nám zkříží cestu ten pravý, nevidíme napravo ani nalevo.…

Retro Vánoce: Jak jsme nakupovali v 70. a 80. letech?

Retro Vánoce: Jak jsme nakupovali v 70. a 80. letech?

30. 11. | Retro letí! Doba běží rychle dopředu a my si rádi připomínáme, co jsme tak milovali dřív a co nám…

Funguje vám intuice? Naučte se slyšet svůj vnitřní hlas

Funguje vám intuice? Naučte se slyšet svůj vnitřní hlas

30. 11. | Každý den děláme tisíce malých rozhodnutí, která ve výsledku formují celé naše osudy. Někteří…