6
Fotogalerie

Skládací kola jsou hit! A dámám velmi sluší.

Co je malé, to je hezké. A v případě skládaček navíc skladné, praktické – a pozor, i sexy! Moderní skládací kola mají úžasný design a lze na nich vzhledem ke konstrukci jezdit klidně i v šatech či sukni do práce.

Moderní skládací kola mají se svými těžkotonážními předchůdci, které se občas při jízdě rozhodli složit, pramálo společného. I přesto na vás při pohledu na moderní skládačku dýchne nostalgie i svěží závan decentního exhibicionismu a náklonnosti k praktické eleganci.

Na skládačce dojedete na metro, poštu či úřad, tam jí během pár minut složíte a klidně vezmete jako příruční zavazadlo s sebou (existují i speciální tašky na skládačku). Skládací kolo je však i regulérním sportovním náčiním, na kterém lze jet i na výlet. Velkou výhodou je, že skládačku lehce složíte během pár vteřin do auta či vlaku. Na skládačce snadno projedete starou Prahou, kulturou nabitým Berlínem, romantickou Vídní nebo dálkami vonícím Amsterdamem – ostatně tam skládacích i jiných kol potkáte nepřeberné množství.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

7 hlavních rozdílů, kterými se skládací kola liší od horských nebo trekkingových

  1. Konstrukce kola je drobnější, proto je kolo mnohem skladnější a lehčí. (Čím je lehčí, tím je však dražší.)
  1. V polovině rámu je skládací mechanismus (ohebný pant), podobný pak bývá i na řidítkách, které lze též lehce složit (jakoby zlomit).
  1. Rám kola je nízký, velmi pohodlně se na něj nasedá, takže naprosto nevadí, pokud jedete v sukni či šatech.
  1. Průměr kol je mnohem menší, než u kol horských či trekkingových, pohybuje se od 16 do 20 palců. Kolo je tedy pomalejší a citlivější k nerovnostem.
  1. Skládačka mívá pohodlnější posez, než sportovněji laděná kola. Nastavitelná řidítka lze dát poměrně vysoko, a tak se není potřeba při jízdě hrbit.
  1. Vzhledem ke konstrukci (geometrii) skládacích kol je kolo celkově citlivější na řízení a snadněji zatáčí.
  1. Skládačky mívají méně převodů (což ve městě naprosto nevadí), nebo dokonce nemají žádný. Díky čemuž jsou takřka bezporuchové!

Jak se vám na ní pojede?

První jízda bude trochu nezvyklá; možná si chvilku budete muset zvykat na větší citlivost řidítek při zatáčení. O mnoho rychleji si však zvyknete na to, se na skládacím kole budete sedět oproti sportovním modelům do terénu příjemně rovně, lehce na kolo nasednete, lehce sesednete. I proto lze na skládačce jezdit bez problémů v sukni i šatech.

Skládačku však nemusíte používat pouze ve městě. Na skládacím kole můžete klidně projet rovinaté Třeboňsko, poklidné Dolní Pojizeří nebo se toulat romantickými rovinatými stezkami Lednicko-Valtického areálu. Zkrátka a dobře, skládačky zvládnou i lehké terény! Jen možná požádejte partnera, aby vám přezul „obutí“ a vyměnil „městské“ pneumatiky s hladkým vzorkem za hlubší, terénní vzorek.

Zvládnu ji sama složit?

Ano, naprosto bez problémů! Po pár složeních a rozloženích budete naprostý profík. Kolo složíte a rozložíte během několika minut (spíš vteřin) a samozřejmě bez toho, abyste se ušpinila. Složenou skládačku dáte klidně pod nákupní vozík, do kufru taxíku, vedle sedadla do tramvaje, pod sedadlo ve vlaku nebo pod kancelářský stůl. Pokud nechcete mít problémy s průvodčím nebo šéfem, kupte si spolu se skládačkou i tašku, do níž kolo zavřete. Málokdo pak pozná, co v objemnějším zavazadle ukrýváte. V každém případě je na kolo do města vhodný i zvučný zvonek a samozřejmě nezbytný košík na nákupy!

Doporučujeme

Články odjinud