Sklep plný čerstvé vody z lesa

Sklep plný čerstvé vody z lesa

Jasně, zajedu si někam do lázní, na kolonádě si natočím do kelímku léčivou vodu a… sprintuju k nejbližším veřejným záchodkům. Nebo jí nakoupím bez záruky v balení po šesti... Ale jde to i jinak: natočím si lahodnou minerálku ve Slavkovském lese sám dle libosti a chuti a dovezu si jí do sklepa.

Nebudu se kvůli ní nervovat na přeplněných parkovištích před hypermarkety a pošťuchovat se košíky ve frontách u pokladen, naopak svou nervovou soustavu si vyklidním příjemným výletem za vodou. Grünská kyselka poblíž vesničky Louka (dříve německy Grün, proto Grünská kyselka) je jedním ze základních vrtů, ze kterých se dělá „minerálkové cuvee“ Magnesia. A každý jí může mít téměř zdarma.

Na výlet za kyselkou

Grünská kyselka leží v unikátní Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les na západě Čech. Nejsnadněji se sem dostaneme z Bečova nad Teplou (7 km), kde se potkávají státní silnice č. 20 (E49) Plzeň - Karlovy Vary a č. 230 Mariánské Lázně - Bečov nad Teplou. Ke kyselce se dostaneme po blízké okresní silnici z Nové vsi do Louky, pět set metrů poté, co minete přírodní památku Dominova skalka, odbočíte vpravo dolů po neznačené úzké silničce. Případně se k prameni dostaneme z cyklotrasy 362 z Bečova po silnici na Mnichov a za sádkami pojedeme první odbočkou vpravo do Louky a k odbočce na kyselku přijedeme pak z druhé strany. Pro pedanty ještě souřadnice GPS (WGS-84): N 50° 04' 00'' E 12° 47' 17''.

Co k tomu potřebuji?

Překonat svou lenost. Naplníte auto prázdnými pet lahvemi, případně přiberete zábavného spolujezdce a jede se na užitečný výlet. Na místě, kde kyselka pramení, je uprostřed lesa sedmnáct metrů hluboký vrt jímající minerálku pro potřeby stáčírny Karlovarských minerálních vod v nedalekém Mnichově. Její přebytek vytéká ve volně přístupném dřevěném altánu vedle s pohodlným přístupem. Co si kdo nenatočí, odtéká poklidně do potoka… Auto či kolo můžete zaparkovat přímo u místa vývěru minerálky.

Čím je známá?

V oblibě byla už za Rakouska-Uherska, v časech první republiky se sem na výlety do výstavní kavárny a restaurace Almbrünnl – v kronikách chválenou za výbornou kuchyni, vyhlášené koláče a všudypřítomnou minerálku - sjížděli hosté z okolních měst. Z Mariánských Lázní sem dokonce vedla pravidelná autobusová linka. Za 2. světové války měli místní podnik na befel hlavouni z SS, lahve jim plnili francouzští zajatci. Většina velkých podniků produkujících minerálku spadala za války pod koncern SS. Ostatně, byli to právě nacisté, kteří zavedli po celé Říši pravidlo, že voda musí být ve všech restauracích a obchodech levnější než pivo…

Heinrich-Himmler-Sekt

Zdejší léčivá voda byla pod názvem Sudetenquelle zasílána vojákům Rommelova Afrikakorpsu (vojáci dokonce minerálky v elegantním skle překřtili na „Heinrich-Himmler-Sekt“). Na frontu v poušti byla posílána nejen kvůli své životodárnosti, ale také své dlouhé trvanlivosti. Po válce stáčení vody ustalo, restaurace byla zbourána a minerálku začala do lahví plnit coby Magnesii společnost karlovarské minerální vody až po roce 1990. Mezi její přednosti dosud patří vysoký obsah hořčíku, přičemž zůstává chuťově příjemná. A horčík, jak známo, to je především bič na volné radikály v těle.

Kdy se vám to vyplatí?

Jednoduché počty. Předpokládejme, že máte auto nižší střední třídy s průměrnou kombinovanou spotřebou 7l/100 km. Litr naturalu dnes stojí přes třicet korun. Kilometr cesty vás tedy vyjde lehce přes dvě koruny (spotřeba 2,3 Kč plus nějaká ta amortizace auta). Pokud to sem máte 50 km, vyjde vás zpáteční cesta spotřebou na 230 Kč. Jeden a půllitrová láhev Magnesie stojí v supermarketu průměrně 13 Kč (a i do něj koneckonců musíte dojet autem, navíc v městském provozu).

Pokud si přímo od zdroje odvezete aspoň 100 naplněných lahví, odvezete si 150 litrů „magnesie“ v ceně 1300 Kč, při zmíněných nákladech ušetříte více než tisícovku. V kladných číslech se bezpečně pohybujete i při trojnásobné vzdálenosti. Nikde navíc není psáno, že si při troše trpělivosti (natočení dvoulitrové lahve trvá u tohoto přepadu asi tři čtvrtě minuty), nenaplníte auto mnohem větším počtem lahví. Koneckonců, ve vašem okolí se určitě najdou lidé, kteří čerstvou minerálku přímo od pramene rádi přivítají.

Opominout nemůžeme ani svou ekologickou stopu, kterou tímto výletem navýšíme. Emise CO2 vašeho auta si můžete jednoduše nechat spočítat emisní kalkulačkou např. na stránkách www.emiseco2.cz. Pokud se z nich hrozíte, uvědomte si, kolik kilogramů emisí má na svém kontě balík minerálky, než vám jej dovezou do supermarketu a když si jej (opět autem) odvezete domů.

Celkem zábavně je cesta jedné třetinky vody v plastu shrnuta ve videu američana Derecka:

Jak vodu skladovat?

Pevně uzavřená, po okraj naplněná láhev (čím tmavší, tím lepší) vám na temném a chladném místě vydrží beze změny chuti i několik měsíců. Po otevření neztratí nic ze své svěžesti a velmi jemné přírodní perlivosti. Po delším čase se sice v lahvi občas objeví drobné usazeniny, které však nejsou na závadu. Osobní zkušenost? Ve sklepě s teplotou cca 10°C má stejnou chuť i po čtvrt roce.

Na Dominovu skalku

Když už se do kraje Slavkovského lesa vypravíte pro minerálku, vyplatí se navštívit třeba nedalekou (1 km) Dominovu skalku – přírodní památku pojmenovanou po známém botanikovi, který popsal rožec kuříčkolistý, zdejší rostlinu, která neroste nikde jinde na světě. A jestli nevíte, co je to hadec, jste na správném místě. Je to záhadná hornina – brousily se z ní dekorační předměty, díky schopnosti pohlcovat radioaktivitu se také přimíchávala do betonu na protiatomové bunkry a je magneticky anomální – střelka kompasu se vám prostě na téhle skále zblázní.

Máte-li více času a energie, zkuste si projít, nebo na kole projet celou nučnou stezku Mnichovské hadce. Měří 12 km a najdete na ní hned několik zajímavostí - za vidění stojí přírodní rezervace Tři křížky, Upolínová louka, Dlouhá stoka, Novoveská kyselka, Dominova skalka, Pluhův Bor, zbytky brusírny hadce a právě Grünská kyselka. Chcete-li vědět víc, navštivte například stránky cestovani.kr-karlovarsky.cz.

A pokud sem dorazíte v houbařské sezóně…ok, houbaři svá místa neprozrazují, ale hřiby zde nenajdou snad jen slepci.

Odkazy, které vás budou bavit: Stránka Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les Výlety do přírody na TravelGuide.cz Průvodce po minerálních pramenech: Minerální prameny v Čechách, na Moravě a ve Slezsku

Zdroj: www.Bio.cz



KAŽDÝ DEN NOVÉ SLEVY NA JEDNOM MÍSTĚ!

Doporučujeme

Články odjinud