8
Fotogalerie

V České Skalici se snaží o rekord: rozkvete čtyřicetimetrový komín?

V České Skalici v Královéhradeckém kraji se aktuálně pracuje na zajímavém projektu, jehož výsledek by měl být v plné kráse k vidění v druhé polovině srpna. V areálu společnosti AGRO CS se do oblečku z převislých petúnií zahalí více než 40metrový komín, který pokryje 250 truhlíků.

Rozmístěny budou v 19 řadách, v průměru po 13 truhlících. Celkem bude komín pokrývat 750 rostlin, přičemž substrát i hnojiva pro ně dodá firma AGRO CS. Jan Harant, ředitel její Zahradní divize, říká: „Celou akcí chceme ukázat, že při dodržování předepsaných pěstebních kroků a použití vhodného materiálu je možné vypěstovat květiny i na takto extrémním místě.“

Komin AGRO CS-01.JPGKomin AGRO CS-10.JPGKomin AGRO CS-02.JPGKomin AGRO CS-03.JPG
Rostlinky jsou nyní malé, ale pokud se zlepší počasí, nemělo by jejich růstu nic bránit 

Rekordu na dosah

V předchozích dnech proběhla náročná instalace truhlíků za pomoci výškové techniky. Na délku mají 80 centimetrů a na stěnu komína jsou přichyceny lany a speciálními držáky. Posledním truhlíkem by komín měl být osazen právě dnes.

„Budeme moc rádi, když se komín stane místní chloubou, nebo dokonce turistickým lákadlem. V plném rozkvětu hodláme takto vyzdobený komín zapsat do České knihy rekordů jako největší rozkvetlý sloup,“ dodává Jan Harant.

Komin AGRO CS-05.JPGKomin AGRO CS-06.JPGKomin AGRO CS-07.JPGKomin AGRO CS-11.JPG
Komín je nyní dobře vidět. Půjde-li ale vše dobře, zakrají ho závoje petúnií 

Hadice mají 620 metrů

Zavlažování petúnií má zajistit zavlažovací systém. „Samozřejmě není možné, aby se kvůli zalévání ke komínu každý druhý den přistavovala vysokozdvižná plošina. Použili jsme proto kapací hadice, stejné, jako si můžete pořídit i ke svým petúniím doma,“ vysvětluje Jiří Hlaváček ze společnosti Gardena, která má závlahu komínu na starost.

„Jen instalace je v tomto případě výrazně náročnější, celkem použijeme tři druhy kapacích hadic v průměru od 1“ do ¾“ a celkové délce 620 metrů,“ přibližuje unikátní řešení. Protože rostliny potřebují nejen vodu, ale i živiny, celý systém je navíc připojen na přimíchávač hnojiva.

Doufejme, že počasí se umoudří a vysvitne slunce, aby petúnie mohly dobře růst a neohrožovaly je choroby způsobené dlouhodobým deštěm a vlhkem. Komín najdete v ulici Nyklíčkova, GPS souřadnice jsou 50.392074,16.033312. Prohlédnout si ho můžete i s pomocí Google Street View.

Doporučujeme

Články odjinud