Solárko, bahenní koupel, nebo videohovor? Moskevští vězni se budou mít jako v nebi

Solárko, bahenní koupel, nebo videohovor? Moskevští vězni se budou mít jako v nebi

Nechvalně známá vazební věznice Butyrka se chystá rozšířit nabídku služeb o solária, bahenní lázně a možnost video hovorů přes Skype. Potvrdil to ředitel vězení Sergej Teljatnikov.

Vězení, které vzniklo v roce 1879 přestavbou pevnosti ze 17. století a od té doby zásadních změn nedoznalo, se snaží vylepšit svůj image.

Vlna kritiky se na Butyrku snesla v listopadu 2009 poté, co tu zemřel Sergej Magnitsky (37), právník největšího ruského akciového investičního fondu.

Byl zatčen, když obvinil několik úředníků z daňových podvodů. V Butyrce po pár měsících skonal a Federální správa věznic musela přiznat částečnou odpovědnost za jeho smrt.

Od tohoto incidentu se věznice snaží vylepšit si pošramocenou pověst. Vězni by prý měli mít k dispozici rychlé internetové připojení, lázeňské služby i lepší lékařskou péči.

"Zařizujeme další lékařské služby a k dispozici budou i solária," řekl Teljatnikov podle informací Reuters státnímu rádiu Vesti FM.

Solární lůžka by měla být nainstalována již ke konci roku, ale vězni budou muset žádat o jejich užití a za službu se bude platit. Objevují se i hlasy, které tvrdí, že opalování není v ruském vězeňském systému prioritou.

Vězeňská služba například před pár měsíci přiznala, že skoro polovina vězňů je vážně nemocná a nedostává se jim buď žádné péče, nebo jen neadekvátního ošetření. Zvláště velký problém přestavuje epidemie HIV a rezistentní tuberkulózy.

Vězení pro prezidenty, spisovatele i kosmické konstruktéry Mezi bývalé "obyvatele" Butyrky patřil například Hitlerův synovec Heinz, zakladatel Čeky Felix Dzeržinskij, polský premiér Wladyslaw Anders, stejně několik premiérů a prezidentů zemí, které se ocitly v sovětské zóně vlivu.

Zdejší kobky poznali na vlastní kůži i sovětští spisovatelé. Izák Babel tu byl v roce 1940 popraven, Alexander Solženicyn přežil a dostal Nobelovu cenu a Vladimir Majakovskij tu dokonce ještě před revolucí začal psát básně.

Málokdo ví i to, že zde pobýval také slavný ruský letecký konstruktér Sergej Koroljov. I ten přežil a zasloužil se o sovětský vesmírný program.

ČTĚTE TAKÉ:
Kouzlo uniformy!


STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud