Srpen je pro cestování seniorů kritický

Srpen je pro cestování seniorů kritický

V letošní turistické sezóně zaznamenala Česká pojišťovna již pět případů úmrtí seniorů. Oproti loňskému roku však v této věkové kategorii více než dvojnásobně vzrostly závažné případy náhlých kolapsů způsobených hypertenzí, srdečním selháním, infarktem, cévní mozkovou příhodou a dalšími náhlými a závažnými onemocněními.

Bohužel rok od roku se čím dál více ukazuje, že senioři vyjíždějí na letní dovolené bez dostatečných informací a neuvědomují si závažná rizika, která změna klimatu a cestování zejména v parném létě přináší. Přitom nejkritičtějším měsícem bývá co do počtu úmrtí bývá právě nadcházející srpen.

„Podobná situace byla již v uplynulém roce, kdy v našich hlášeních skončilo celkem 16 případů úmrtí, z toho byli až na dvě výjimky senioři. Šest z nich bylo dokonce starších 80 let,“ připomíná Petra Tůmová, likvidátorka událostí z pojištění léčebných výloh České pojišťovny.

Jedním ze smutných loňských případů bylo úmrtí 82leté klientky, která odjela na poznávací zájezd do Indie, z něhož se již nevrátila. Dalším byl příběh osaměle žijícího 72letého seniora – diabetika, s právě zjištěnou rakovinou prostaty, který si chtěl ještě splnit svůj sen a navštívit Austrálii. Zakoupil si drahý zájezd a po 22 hodinách letu se ve vytoužené Austrálii ocitl v naprosto zbídačelém stavu jak po fyzické, tak psychické stránce. Nakonec z vysněného světadílu poznal pouze nemocnici a domů se z čilého seniora vrátila troska. Podle zpráv tamějších lékařů nebylo ani možno specifikovat nějaké konkrétní problémy, „jen“ organizmus tu zátěž nevydržel. Další, 84letý turista náhle zemřel v USA.

Zarážející je i to, že se senioři vydávají na dovolenou v největších vedrech, proto byl z hlediska počtu úmrtí nejčernějším měsícem právě srpen – kromě exotických zemí tyto špatné zprávy přicházely i z Evropy – náhlé úmrtí zaznamenala Česká pojišťovna ve Švýcarsku u 87letého cestovatele, o rok mladšího pak v Německu. Srdeční zástava při koupání připravila o život také 82letého seniora v Řecku, tatáž byla příčina smrti o dva roky mladšího turisty při poznávaní krás Izraele. Další pětasedmdesátník byl přepraven s těžkým infarktem speciálem z řeckého ostrova Rhodos na pevninu, ale ani tam se jej nepodařilo zachránit.

„Senioři by si měli uvědomit, že letní parna nejsou pro ně vhodná a v určitém okamžiku si připustit, že už nemohou dělat to, co třeba ještě donedávna bez problémů dělali. A také by měli myslet na to, že mnohé, byť hojně navštěvované destinace, jako jsou třeba právě řecké ostrovy, nedisponují tak kvalitními zdravotnickými zařízeními, která by případné komplikace jejich stávajících neduhů nebo akutní onemocnění mohla efektivně léčit,“ doplňuje Petra Tůmová z České pojišťovny.

Přestože se může staršímu turistovi zdát jeho zdravotní stav velice dobrý, ba skvělý, žádný člověk a mnohdy ani jeho ošetřující lékař, který nemá zkušenosti s cestovní medicínou, neumí předvídat účinky, které dlouhá cesta, zejména na tzv. exotické dovolené za oceán nebo náročné poznávací zájezdy na starší organizmus může mít. Bylo by určitě účelné, aby se senioři sami nebo v součinnosti se svými rodinnými příslušníky ještě před plánovanou cestou obrátili na některou z poraden pro cesty do zahraničí, které jsou obvykle v každém krajském městě a nechali se vyšetřit lékařem – specialistou se zkušenostmi z cestovní medicíny.

zdroj: Václav Bálek, tiskový mluvčí ČP

Doporučujeme

Články odjinud