Stačila by chytrá valcha?

Stačila by chytrá valcha?

Když se odporoučí pračka do věčných lovišť a chcete si pořídit novou, už nikdy neseženete takovou, jakou bývala ta vaše, kterou jste kupovaly před deseti lety. Nová pračka množstvím funkcí a čudlíků připomíná spíš kosmickou loď, zatímco vám by stačila trochu chytřejší valcha. Nedá se nic dělat, nastudujte manuál. Co na tom, že připomíná skripta anatomie!

Praní na valše je věc pěkná. Ovšem pouze ve filmu, když v klidu a s nohama na stole zobete brambůrky a upocené ženštiny na obrazovce vykonávají pohyb, který by dnešní ženu zahubil.Vynálezce automatické pračky budiž pochválen. Měl na mysli blaho žen a vynalezl cosi, čím jim udělal obrovskou radost a to hned dvěma věcmi. Jednak tím, že nemusí dřít jak otrokyně, druhak tím, že do jejich života poslal element jednoduchý. Byť jednoduchého muže by doma chtěla mít jen každá stodvaatisící, jednoduchého pomocníka, který zvládne velké prádlo a fungujíc téměř jen na dobré slovo, chce každá.

A tady je kámen úrazu. Stroj se zřejmě naštval, protože vyslechl o jednoduchých jedincích mnoho hanlivého a svou strojovou řečí tvůrcům vysvětlil, že není žádnej hej nebo počkej, ale seriózní vynález a ať koukají hejbnout kostrou v tom smyslu, aby mu absence složitosti byla vynahrazena.

Tvůrci, jak známo, jsou lidé koumaví a nedalo jim to mnoho práce. Navíc v zájmu tučných prémié usoudili, že pokud se jim dostalo uspokojivých prebend již za jednu inovaci, proč to nezopakovat. Co, nezopakovat, ale proč to neopakovat stále! A tak co další model pračky, to pro pradlenky větší záhada. Soudě dle množství funkcí uváděných v manuále rozsahu vyšetřovacího spisu orlických vražd tento je stroj již natolik chytrý, že nejen, že prádlo sám odváží, určí stupeň jeho začuněnosti, nadávkuje odpovídající množství pracího prášku a posléze prádlo odvšiví, ale díky dispeji nakoukne do vašeho šatníku a urputným rachtáním bubnu vás upozorní, že kolem ramínka, na kterém visí sváteční kostýmek, poletuje nebezpečný mol.

Nevím, jak vy, ale my s paničkou máme kolem sebe hodně kamarádek, které se vyznačují tím, že do souboru jejich běžných povinností patří též péče o oblečky celé rodiny. Všechny bez výjimky potřebují k navrácení neposkvrněného vzhledu oděvu tolik programů, že by na to stačily prsty jedné ruky. Neříkám, že všechny ženy jsou takové. Některé, milující technický pokrok, si po večerech listují v manuálu pračky, aby vyzkoušely všech osmdesát funkcí a další dvacet kombinovatelných. Troufám si však tvrdit, jak jsem od paniččiných kamarádek zjistila, že valná většina žen vystačí s pár prográmky a nečeká od pračky, že bude umět štupovat.

Tak vám nevím, proč když si můžete vybrat, zda koupit auto v základu anebo vybavené vším včetně přídavného motoru potřebného k letu na Měsíc, nelze koupit pračku, která je úplně jednoduchá a její mozek nezatěžuje množství nepotřebných požadavků. Rčení, že v jednoduchosti je krása, sice neplatí pro lidi, ale v případě pračky by mohlo být pochvalou.

Vaše Eni

Doporučujeme

Články odjinud