Štěstí se koupit nedá, a tak si kupujeme boty, kabelky a hadříky...

Štěstí se koupit nedá, a tak si kupujeme boty, kabelky a hadříky...

Zažila to asi každá z nás. Těžký den v práci, hádka s partnerem, drzé děti. Najednou máte pocit, že vás nikdo nemá rád a nutně si potřebujete udělat radost, něčím se potěšit a odměnit. Někdy to spraví tabulka čokolády, jindy boty nebo kabelka.

Nakupování je adrenalin, a ten pomíjivý pocit štěstí, kdy vycházíte z obchodu s krásnou novou věcí a představujete si, jak vás všichni kolem budou díky ní obdivovat, je naprosto jedinečný.

Nakupování je droga

Do kabinky jste si vzala troje šaty, dvě trička a sukni, která vypadá skoro stejně jako ta, co jste si koupila před dvěma týdny. Na ní se vám však už něco znelíbilo, nebo naopak jste usoudila, že má tak skvělý střih, že nutně potřebujete ještě jednu podobnou, co kdyby později už takovou nešlo sehnat. Obdivujete se v zrcadle, v tu chvíli máte čas jen sama na sebe, plně se soustředíte a nemyslíte na problémy všedního života.

Nákupní centrum je jako chrám, v němž se schováváte před světem. Bohužel to něco stojí. V kabince jste naprosto přesvědčená, že všechny ty věci nutně potřebujete, přesně víte, kam a kdy v nich půjdete, jak vás budou chválit kolegyně. Moc potřebujete, aby si vás někdo všiml, aby vás ocenil. Někde vzadu v hlavě sice víte, že to, co děláte, je vlastně nesmysl, ale touha po odměně a závratné chvíli štěstí je silnější. Vrátíte jednu nebo dvě věci zpět na věšák a se zbytkem jdete k pokladně. Hlavu máte vztyčenou, jdete sebevědomě a myslíte si, že ostatní zákaznice vás pozorují a tiše závidí, že si to všechno už za chvíli odnesete domů.

Vytahujete kreditní kartu a s úsměvem ji podáváte pokladní. Prohodíte s ní pár vět a s pocitem největší blaženosti zadáváte PIN do terminálu. Pokladní je příjemná, děkuje a usmívá se, přesně to jste potřebovala. Na eskalátoru se rozhlížíte, zda všichni vidí, kolik máte tašek, a přemýšlíte, zda vám je závidí. Teď jste spokojená, šťastná, buší vám srdce, a co bude pak, vás vůbec nezajímá.

Sotva za vámi zaklapnou dveře bytu, zhroutíte se z pocitu viny a představy, kolik peněz jste zase utratila, kolik dlužíte, a dojde vám, že ohrožujete vše, co jste si dosud za celý život vybudovala. Tašky s věcmi prohlédnete, oblečení ještě s visačkami někam odložíte, a ty nové šaty se vám už vůbec nezdají tak krásné jako před chvílí a dojde vám, že pro příležitost, na kterou jste si je plánovala obléci, jsou naprosto nevhodné.

Máte problém?

Pokud žijete sama, kupí se vám pravděpodobně nekoordinované hromádky různého oblečení po celém bytě. Všude jsou krabice s botami a dávno ani nevíte, co všechno vlastně máte. Žijete-li s rodinou nebo partnerem, možná nové nákupy tajíte, oblečení schováváte, nebo si vymýšlíte, že jste si ho půjčila od kamarádky. Tajíte i kreditky a úvěry a děsíte se momentu, kdy se váš život zhroutí a budete muset s pravdou ven.

Klepněte pro větší obrázek

Myšlenky na nakupování a následné finanční problémy vám berou téměř veškerý čas. Zakázala jste si chodit do nákupních center, ale pokaždé, když kolem nějakého jdete, musíte se hodně ovládat a nakonec stejně nahlédnete aspoň do svého nejoblíbenějšího obchodu, co kdyby měli slevy… Máte abstinenční příznaky a zjistíte, že skvěle se dá nakupovat i na internetu. Obchoďáky celého světa jsou vám otevřené 24 hodin denně a stačí několik kliknutí myší a můžete mít vše, po čem jste kdy toužila. Finanční potíže bagatelizujete, ono se to „nějak“ udělá, hlavně musíte být krásná. Teď máte vše pod kontrolou a jste pánem situace.

Proč se nám to děje?

Protože na nás všude útočí reklamy se šťastnými krásnými lidmi, jenž se nám snaží vnutit přesvědčení, že bez těch úžasných nových věcí nikdy šťastné nebudeme. Protože závislost na nakupování se bagatelizuje a současná konzumní společnost považuje víkend strávený v nákupním centru za „in“ životní styl, který je naprosto normální. Protože jsme nejisté a připadáme si ošklivé, nešťastné a nepochopené.

Jste alkoholik nebo gambler? Tak to vás odsoudíme. Jste shopaholik? Tak to jste cool!

Pokud jste se v předcházejících odstavcích tak trochu poznala, nebo vás už někdy napadlo, že máte problém s nakupováním, pak ho pravděpodobně skutečně máte. Ubránit se útokům reklam a lákadlům výloh je strašně těžké, protože okolí se vás snaží přesvědčit, že to, co děláte, je v naprostém pořádku. Jenže není a shopaholici se léčí ve stejných léčebnách jako alkoholici a narkomani. A stejně jako oni přicházejí o majetek a své nejbližší. Že se vám to nemůže stát? Možná, ale zkuste projít obchoďákem a vůbec nic si nekoupit. Nebo zkuste dva měsíce vůbec do obchoďáku nejít. Zvládnete to?

Doporučujeme

Články odjinud