Střevní problémy na cestách mohou být již minulostí

Cestování je často spojeno s narušením běžných stereotypů. Člověk konzumuje odlišnou stravu a přijímá tak řadu nových látek. Také psychická a fyzická zátěž vyvolává změny střevní mikroflóry. Nepravidelný režim ovlivňuje i procesy vyprazdňování. Objevují se tak potíže, které se především promítají do střevního diskomfortu. Patří k nim průjem, nadýmání, zácpa, nechutenství a jiné.

Na českém trhu se v poslední době objevila celá řada probiotických výrobků, které nám mohou pomoci zvládnout "případné potíže cestování".

„Uvedené střevní problémy se velmi často objevují u lidí, kteří cestují do
vzdálenějších, ale i blízkých destinací. Příčinou je porušená rovnováha
mikroorganismů, které se jinak běžně dostávají s potravou do trávicího traktu člověka a tvoří zde tzv. střevní mikroflóru. Střevní mikroflóra má v organismu řadu funkcí, zapojuje se do řady metabolických procesů trávicího traktu a aktivuje jeho imunitní systém. Střevní mikroflóru tvoří zdraví prospěšné i zdraví škodlivé mikroorganismy. Při převaze zdraví škodlivých mikrobů se objeví průjem, případně i další klinické obtíže. Průjmu lze předcházet i jej úspěšně léčit posílením střevní mikroflóry o účinné a zdraví prospěšné mikroorganismy, které označujeme jako probiotika“, uvádí prim. MUDr. Petr Tláskal, Csc., z FN v Praze Motole.

Jedním z těchto přípravků je probiotikum s vlákninou
Lactocare™. Probiotické bakterie Lactobacillus sporogenes, obsažené
v tomto přípravku, vykazují všechny prospěšné probiotické vlastnosti
jako jiné „lactobacily“, mají však proti nim jednu velkou výhodu. Díky
přirozenému zapouzdření (spoře) velmi dobře odolávají změnám
teploty a vlhkosti, aniž by ztratily životaschopnost. Jsou, na rozdíl od
některých jiných mikroorganismů, velmi odolné kyselému žaludečnímu prostředí a úspěšně tak přecházejí do dalších partií trávicího traktu.
Přípravek je optimální zvláště pro cestování, neboť nemusí být uchováván v chladu, jako mnoho jiných probiotických bakterií, které v teple ztrácejí svoji účinnost. Můžeme ho mít vždy po ruce, aniž by bakterie ztratily životaschopnost. Pomáhá i v případech zácpy, která někdy provází cestování
z důvodů zhoršeného osobního komfortu.
Přípravek Lactocare™ je vhodné začít užívat asi týden před odjezdem
a pokračovat po dobu pobytu na dovolené v zahraničí, nebo i na jiném místě
mimo běžné prostředí. Střevo musí být v okamžiku setkání s cizími
mikroorganismy dostatečně kolonizováno prospěšnými bakteriemi, aby se cizí
bakterie nemohly uchytit na střevní stěně v takovém množství, které již
způsobuje vážné zažívací problémy. Toto probiotikum neobsahuje lepek, laktózu ani geneticky upravené látky.

Dalším probiotickým pomocníkem je probiotikum 2. generace pod názvem LIFTEA PROBIOAKTIV S VITAMÍNEM B.  Jedná se o doplněk  stravy, který je zcela nenávykový a preventivně se doporučuje používat při cestování, na dovolených, zejména v zahraničí, jako prevence vniku střevních onemocnění a poruch trávení. Také po léčbě antibiotiky nebo agresivními chemoterapeutiky, kdy dochází k úbytku mikrobiálního osídlení střev a je proto vhodné obnovit střevní mikroflóru a zajistit tak plné trávení potravy. Využívá se i jako účinný přípravek pro potlačení již vzniklé stření infekce a jako podpůrný prostředek při řadě střevních a trávicích obtíží. Vzhledem k posilování imunity, zejména na sliznicích, působí preventivně v období chřipek a nachlazení. Vyrábí  se ve formě speciálních tobolek, které se rozpouští až v tenkém střevě, aby chránily živé kultury trávicích mikrobů před působením žaludečních šťáv, žlučových kyselin i proteolytických enzymů.

 Specialista na přírodní medicínu RNDr. PhDr. František starý, CSc. hovoří o přípravku: „ Přírodní potravinový doplněk LIFTEA PROBIOAKTIV již po několika dávkách ve formě tobolek zapitých dostatečným množstvím vody způsobuje nápravu poruch trávení jako je například zácpa nebo průjem. Dlouhodobější problémy samozřejmě vyžadují komplexní péči lékaře a více aktivit najednou, například vhodné cvičení nebo přirozený pohyb, dostatečné množství pohybu a vlákniny. LIFTEA PROBIOAKTIV i její dětská varianta LIFTEA – DĚTSKÝ PROBIOAKTIV je ideálním preventivním přípravkem k prevenci sezónních průjmů nebo střevních potíží v době dovolených, zejména v zahraničí. Doporučil bych tento produkt také pacientům, kteří jsou léčeni antibiotiky a chemoterapeutiky nebo mají závažnější onemocnění jako je Crohnova choroba, vředová choroba, kde se s výhodou používají probiotika jako podpůrný lék, který dokáže odstranit řadu obtíží a chorobu celkově zlepšit."

Zdroj: PLEON Impact, Attack PR

 

 

 

Doporučujeme

Články odjinud