Studium pro sociálně slabé

Studium pro sociálně slabé

Stipendijní program značky Always, který byl spuštěn v loňském roce, pokračuje i letos. Opět tak nabízí možnost finanční podpory dvěma vybraným sociálně znevýhodněným studentům středních škol, kteří by si jinak studium na vysoké škole nemohli dovolit.

Úspěšné absolvování vysoké školy stojí studenty nejen velké úsilí, ale také značné finanční prostředky. Řadě nadaných mladých lidí je tak z ekonomických důvodů další studium znemožněno. Právě jim je určen projekt Stipendium Always, který umožní dvěma vybraným studentům ve věkovém rozmezí od 17 do 21 let získat finanční podporu po celou dobu vysokoškolského studia.

„Díky tomuto stipendiu budou dva pečlivě vybraní studenti pobírat příspěvek ve výši 25 000 korun na semestr, a to po dobu až pěti akademických let, tedy deseti semestrů. Tyto prostředky mohou studenti volně použít na pokrytí nákladů, které jsou se studiem na vysoké škole přímo i nepřímo spojené,“ říká Ivan Krejčí ze společnosti Procter&Gamble.

Zájemci o Stipendium Always mají možnost přihlásit se na webových stránkách www.always.cz/stipendium, kde po vyplnění osobního profilu bude jejich žádost zařazena k posouzení. Na těchto stránkách také naleznou veškeré informace o projektu. Uzávěrka podání žádostí je 2. června 2010. Poté bude komise vybírat mezi došlými přihláškami a vítězná dvojice bude zveřejněna na začátku září. Hlavní kritéria, podle kterých budou studenti vybráni, jsou prospěch, studijní a sportovní úspěchy, talent i jejich sociální situace.

Jednou ze dvou vítězek prvního ročníku tohoto stipendia je dvacetiletá Anna Procházková, která od osmi let vyrůstala v dětském domově. Anna v současné době studuje v Brně na Masarykově univerzitě obor učitelství pro první stupeň základních škol. V budoucnu by chtěla vyučovat tělocvik a cizí jazyky. „Díky stipendium nemám tolik starostí s financováním svých studií, a tak se víc mohu soustředit právě na přípravu do školy,“ říká Anna.

Eva Strolená, druhá z vítězek loňského stipendijního programu, studuje obor kynologie na České zemědělské univerzitě v Praze. Nyní dvacetiletá dívka také prožila dospívání v dětském domově, ve kterém byla od třinácti let. Původem je Eva z Ústí a tak na začátku studií v Praze byla jejím největším problémem doprava. „Dojíždění do školy z Ústí by pro mě bylo časově a posléze finančně náročné. Díky stipendiu Always jsem si mohla s přítelem v Praze pronajmout pokoj, což tyto problémy zcela vyřešilo. Na studium mi tak zbývá víc času,“ vysvětluje Eva.

Zdroj: Ogilvy

Doporučujeme

Články odjinud