Svatba v máji – pověra a skutečnost

Svatba v máji – pověra a skutečnost

Květen, již prvním dnem odstartován polibkem pod rozkvetlým stromem, je měsícem lásky. Dny se stále prodlužují, kvetou šeříky a večery jsou dlouhé, teplé a voňavé. Ideální čas pro romantická dostaveníčka a zdálo by se, že i pro svatby.

Češi jsou ovšem stále v zajetí pověry „Svatba v máji, do roka máry“, případně v jiném znění „Svatba v máji, nevěsta na máry“. Matriky skutečně v květnu zaznamenávají nejmenší počet uzavřených manželství za celý rok (zajímavé je, že stejná statistika platí i pro registrované partnerství). Naopak největší nával mají na radnicích a u oltářů v červnu a v prázdninových měsících. Pojďme se společně podívat na zoubek této pověře a ukázat si, že v současné době již květnová svatba nepředstavuje žádné nebezpečí. Pověra je totiž založená na historické skutečnosti, která dnes již neplatí.

Ve starších dobách květnová svatba znamenala pro nevěstu dvojí riziko. Většinou otěhotněla krátce po obřadu, přičemž v následujících letních měsících ji čekala tvrdá práce na poli. Tou dobou přitom ještě o svém požehnaném stavu ani nemusela vědět, při práci se nešetřila a letní rutina na poli tak mohla skončit potratem, který s sebou mohl přinést řadu dalších komplikací.

Další riziko představoval i samotný porod. Miminko počaté po květnové svatbě nejčastěji spatřilo světlo světa v únoru nebo v březnu, na přelomu zimy a jara. Tou dobou už lidem docházely zásoby a v jídle se museli hodně uskromňovat. Rodička byla slabá, trpěla nedostatkem vitamínů a nezřídka se stávalo, že porod nepřežila. Chladné měsíce nebyly ideální ani pro novorozeně, které také někdy bojovalo o život.

Podobná rizika už nám nyní nehrozí. V době moderní techniky a medicíny se přece nemusíme bát toho, že by žena o své dítě přišla, aniž by k tomu byl důvod, je přece lékaři neustále sledována a monitorováno je i její dosud nenarozené dítě. A pokud půjdeme ještě dále, kojenecká úmrtnost je v naší republice nejnižší, což je jistě dobré znamení vypovídající o tom, jak vysoká je úroveň a kvalita péče o děti.

Svatbu bychom tak měly naplánovat především podle toho, jak se hodí nám a našim rodinám. Ze strany maminek a babiček se stále ještě můžeme setkat s odporem, proti němuž by ale mohl zafungovat argument, že volné červnové termíny již prostě nejsou. Ve výsledku tato pověra hraje pro nás, neboť rezervace termínu, restaurace a vypůjčení šatů budou v květnu opravdu méně náročné.

Závěrem ještě zmíníme, že ve světě se s podobnou pověrou nesetkáme a květen je oblíbeným měsícem pro svatebčany. V květnu 2000 si Angelina Jolie brala Billyho Boba Thorntona (a oba jsou stále naživu, byť ne spolu), v květnu 1967 si Elvis Presley bral svou ženu Priscillu a v květnu 1954 vstoupili do svazku manželského Kirk Douglas a Ann Buydensová, kteří jsou stále spolu. Za zmínku stojí i svatba španělského korunního prince Felipa s bývalou novinářkou Letizií Ortizovou. Z českých celebrit se v květnu ženil například Aleš Valenta.

POŠLETE SVŮJ PŘÍBĚH
Staňte se přispěvatelkami Dama.cz a vyhrajte luxusní kosmetický balíček!


STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud