Tajemná krása Adršpašsko-teplických skal

Tajemná krása Adršpašsko-teplických skal

Pokud se chystáte vyrazit na výlet a očekáváte nevšední zážitky v jedinečných přírodních scenériích, vaše volba by měla padnout na Adršpašsko-teplické skály na severovýchodě Čech. Jeskynní labyrint, romantické skalní město, křišťálově čisté prameny a množství vzácných živočichů dotvářejí tuto unikátní národní přírodní rezervaci.

Divoké a nepropustné Teplické skály v sobě skrývají dobře utajené tajemství – nejrozsáhlejší jeskynní labyrint v Evropě. Pískovcové jeskyně, propasti a strmé soutěsky tvoří 27 kilometrů dlouhý systém, který nese příznačné jméno Poseidon. V celém podzemním systému pískovcových jeskyň a chodeb se nachází spousta propastí, z nichž některé jsou až 70 metrů hluboké. Rozprostírají se zde četné vodní bazény a v hlubokých stržích zurčí potůčky. Vrcholným dílem přírody je pak jeskynní „chrám,“ se stěnami tyčícími se až do výšky 40 metrů. Již v 19. století se zde organizovaly turistické prohlídky. Průvodci zde v minulosti hráli návštěvníkům na flašinet, který se do jeskyně denně donášel. Jeho hudba se uvnitř chrámu podobala hře na varhany.

Opravdové vodní bohatství Adršpašsko-teplických skal se ovšem nachází pod povrchem. Stéká se v hloubce několika set metrů pod propustnými kvádrovými pískovci z území o rozloze 100 km2, a patří k nejkvalitnějším ve střední Evropě. Z podzemí pak proudí pod tlakem vzhůru k povrchu země, kde vytváří mohutné artéské prameny. V uvedené oblasti také vyvěrá voda Toma Natura, která se čerpá z průzračného jezera ukrytého pod pískovcovými útvary skal - přirozeným vodním filtrem.

Tajemné a velkolepé útvary Adršpašského-teplického skalního města přitahují návštěvníky již mnoho let. Mnohé skalní věže svým tvarem a polohou otevřely dveře lidské fantazii – narazíte tedy na kamenné Milence, Čarodějnici nebo Starostu a Starostovou. Tyto pískovcové komíny, které často připomínají lidské postavy, tvoří dramatické přírodní scenérie, které návštěvníkům berou dech.

Kombinace specifického mikroklimatu (Adršpašsko-teplické skály jsou ve velmi chladné oblasti) a vodních zdrojů nejvyšší kvality připravila podmínky k životu nejrozličnějším vzácným živočichům. V blízkosti říček a potoků lze narazit na ledňáčka říčního, skorce vodního, nejrůznější vážky a šídla nebo vzácné druhy žab a hadů. Ve slunci se třepetají křídla Otakárka fenyklového, v noci atmosféru skalnímu městu dodává poletování netopýrů severních.

Mezi hřebeny Krkonoš a Orlických hor tak najdete netušené bohatství v podobě nedotčené přírody. Ať už se rozhodnete pro procházku skalním městem a budete pozorovat oblohu skrze velkolepé průhledy mezi majestátními skálami nebo budete raději pátrat po vzácných živočiších a průzračných pramenech, Adršpašsko-teplické skály jsou ideálním místem, kde si můžete odpočinout od shonu dnešních dní.

Skalní město je v létě otevřeno po celý týden mezi osmou a osmnáctou hodinou, a návštěvu si lze zpestřit plavbou po skalním jezírku, osvěžením přímo ze studánek a vyvěrajících pramenů.


Zdroj: PLEON Impact

Doporučujeme

Články odjinud