Talent základ úspěchu | Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Talent základ úspěchu

Postupujete vzhůru snadno a lehce, nebo si každý svůj postup musíte tvrdě vydřít? Jestliže zůstáváte věčně dole, ať se snažíte sebevíc, je chyba na vašem přijímači. Pokud totiž chcete správně nastartovat svoji kariéru, musíte nejdřív objevit svůj talent.

Podle výzkumů více než 50 % populace nenávidí svoji práci a každý den vstává s vidinou dalšího šedivého dne, který je třeba nějak vydržet a přežít, aby bylo na složenky, a špatně zvolené povolání je dokonce jedním z nejčastějších důvodů depresivních stavů. Druhým extrémem jsou pak zástupy workoholiků, kteří udělali pro svoji kariéru maximum, aby skončili jako vyhořelé trosky v čekárně psychoterapeuta. Kouč Aleš Kalina se ve své praxi nejčastěji setkává s podnikateli, kteří podle něho zapadli do důlku a nevědí, jak z něho ven. Podnikají, vydělávají, splácejí hypotéky, ale kdesi uvnitř je užírá pocit, že je něco špatně.

To, co prožívají, zná Aleš Kalina velice dobře. Před deseti lety byste ho zastihli na obchodním jednání špičkových manažerů, na služební cestě v pětihvězdičkovém hotelu anebo na letišti, kde byste mu záviděli jeho oblek za pár tisíc a letenku do byznys třídy.

V roce 1995 až 2000 pracoval jako finanční ředitel Microsoftu, vydělával sto tisíc měsíčně, byl zvyklý cestovat po celém světě a měl rodinu, která byla na jeho příjmech závislá. „Po sedmi letech jsem měl pocit, že zešílím. Měl jsem skvělé postavení, příjmy, ale uvnitř jsem už dlouho věděl, že tohle není práce, kterou chci dělat celý život,“ popisuje dnes důvody, které ho vedly k tomu, že se nakonec rozhodl ze svého vyhřátého místa odejít.

„Dodnes si pamatuji, jak jsem jel po výpovědi 3. 1. 2002 autem na Šumavu a v mé hlavě se odehrávalo peklo, protože můj mozek celou dobu hučel: Tak, a teď si nemůžeš koupit ani bagetu, na to teď nemáš,“ vzpomíná Aleš Kalina, který se nakonec začal věnovat tomu, co ho vždycky bavilo a zajímalo, a sice koučinku.

Dnes patří k nejlepším koučům v oblasti vztahů a kariéry a vysvětluje svým klientům, že základním kamenem úspěchu není naplnit očekávání příbuzných a rodiny ani dřít na své kariéře až do úmoru, ale důležité je vybrat si práci, pro kterou máme vlohy a ve které budeme mít díky tomu velkou šanci být spokojení i úspěšní.

Celý článek včetně soutěže o kurz koučinku najdete v aktuálním čísle časopisu Moje Psychologie.

Klepněte pro větší obrázek

Doporučujeme

Články odjinud