Tip na výlet: Biofarma

| Autor: Cindy Kerberová | Rubrika: Zábava

„Romantické údolí na kraji lesa se citlivou rukou majitelky, paní Dáši Havlové, postupně mění v park a domov mnoha zvířátek.“ Tato úvodní věta z webových stránek biofarmy Košík, která se nachází v okrese Nymburk, přesně vystihuje atmosféru, se kterou se návštěvník setká. Ruku v ruce se zde snoubí moderní architektura s tradičním stavením, ekologické zemědělství s radostí z vlastního políčka, laskavé uvítání hostů paní majitelkou se setkáním s charismatickým slovenským bačou.

Hospodářství paní Havlové, švagrové exprezidenta Václava Havla, se rozkládá přibližně na 70ti hektarech velmi rozmanitého prostředí. Na počátku budoucí naučné stezky této usedlosti návštěvník objeví chaloupku, bydliště paní Havlové, s moderní, ale velmi decentní dřevěnou věží. V ní se nachází pracovna architekta Ivana M. Havla, kterou v roce 1994 vytvořila prof. Ing. akad. arch. Alena Šrámková. Stavba s názvem „Věž pro vědeckého pracovníka“ sklízí zasloužené úspěchy v architektonických časopisech a poutá pozornost všech návštěvníků farmy. Historie je ale mnohem starší. Roku 1988 si manželé Havlovi pořídili chatku v obci Košík jako útočiště před pražským shonem a hlavně před všudypřítomnou STB. Ta prošla v první polovině 90tých let rozsáhlou rekonstrukcí, ze které pochází i zmíněná přístavba. Postupně přibývaly pole a pastviny a od roku 2002 se chaloupka stala zemědělskou usedlostí s hospodářskými budovami a chovem ovcí. Novinkou letošního roku je získání Bio certifikace na většinu produktů této ekologické farmy.



Jen o pár kroků dál se rozprostírají louky se třemi ovčíny, pro 300 ovcí, o které se starají tři bačové ze Slovenska. Hlavním bačou je pan Pavel Janič, neboli Ujco, pocházející z okolí Prešova a do středních Čech přivezl rodinné stříbro – generacemi nabyté zkušenosti z chovu ovcí a přípravy několika druhů ovčích sýrů. Jak sám říká: „Nikdy som sa neučil robiť syry podľa nejakej knihy. Robím ich tak, ako ich robieval už môj otec, dedo i pradedo. Vlastnými rukami a dobre.“ Stádo romanovských ovcí, o které se stará, bylo vyšlechtěno v minulém století v ještě carské Rusi. Patří k jednomu z nejplodnějších plemen na světě, což dokazuje množství jehňátek, která jsou na farmě k vidění.

Sýry - čerstvý, trvanlivý, uzený, vše v biokvalitě, nejsou jedinými produkty chovu. Využívá se snad vše. Z čerstvého mléka se připravuje tradiční brynza, ze zbylé syrovátky žinčica, která je velmi vhodným nápojem v horkých letních dnech pro svůj vysoký obsah bílkovin a minerálů. Romanovské ovce jsou ale především masné plemeno. Traduje se, že vznikly křížením s muflony, proto má jejich maso minimum skopového loje a velmi dobrou kvalitu. Ovčí vlna se pak používá na deky a přikrývky, které jsou dalšími firemními bio certifikovanými produkty.



V okolí chaloupky se rozkládá ovocný sad a pole se zeleninou. Druhová rozmanitost plodů zajišťuje téměř celoroční sklizeň sezónního ovoce či zeleniny. Naučná stezka vede lesem a pastvinami až k obnovenému rybníku, plného kaprů a amurů. V jeho bezprostřední blízkosti se nachází nově otevřený penzion, který je zrekonstruovanou selskou usedlostí s č. p. 1. V přízemí chalupy je profesionálně vybavená kuchyně a dvě světnice k posezení s pravými kachlovými kamny. V podkroví jsou hostům k dispozici tři oddělené ložnice, které poskytují plný komfort spolu se stylovým selským zařízením pokojů. Romantika souznění s přírodou je zde dovedena k dokonalosti.

Původním záměrem paní Havlové bylo vybudovat si u chaloupky pouze vlastní zahrádku, ale z koníčku se stala vášeň. Po několika letech se rozhodla využít možnosti začlenit farmu do stále oblíbenějšího systému ekologického zemědělství a rozhodla se usilovat o certifikaci Bio výrobků. Farma Košík disponuje certifikací na širokou řadu svých produktů. Zeleninou a ovocem počínaje, přes certifikaci jehněčího masa, sýrů až po produkty z ovčí vlny.

I přes tuto širokou paletu produktů je velmi obtížné udržet ziskovost farmy, proto paní Havlová nabízí také ubytování v tomto kouzelném prostředí, doplněný výbornou biokuchyní. Mistr kuchař, Václav Košnář, dodržuje veškeré zásady kvalitní kuchyně. Přes třicet let vařil v restauraci Alcron, kde připravoval jídelníček podle momentální sezóní nabídky a vařil tak vždy z čerstvých surovin. „Odjakživa jsem kritizoval český kuchařský nešvar, mít na jídelníčku 40 druhů jídel a všechny je připravovat z polotovarů či mraženého základu. Uznávám názor, že je lepší uvařit třeba jen 4 jídla, ale všechna z čerstvých surovin, jejichž chuť člověk ocení. Copak ve Vás budí důvěru jahodový koláč uprostřed ledna?“ Odbyt bioproduktů z Farmy Košík je podpořen spoluprácí s pražskou restaurací Monarch, která dále nabízí své cateringové služby i na další akce. S bioprodukty Farmy Košík se tak můžete setkat i na různých rautech při významných společenských událostech.



Ti, kteří mají zájem zásobovat se bioprodukty pravidelně, mohou v poslední době stále častěji využívat možnosti dodávky sezónních produktů přímo farmy. V tzv. biobednýnkách si mohou přímo u farmáře či na některém z odběrových míst pravidelně vyzvedávat sezónní výběr bioproduktů - od ovoce, zeleniny, vajíček, třeba až po mošt či slivovici. O tomto systému informoval Jan Valeška ze spotřebitelské organizace PRO-BIO, která se zprostředkováváním vazeb mezi spotřebiteli a ekofarmáři dlouhodobě zabývá. Výsledkem je vzájemně prospěšný vztah. „Zemědělec má zaručen pravidelný odbyt, zákazník zas čerstvou dodávku sezónních potravin,“ vysvětluje Jan Valeška systém, který je často podnětem k pravidelným rodinným výletům, brigádám na farmách i k pevným přátelským vazbám. Biofarma Košík je ukázkou toho, že ekologické zemědělství opravdu funguje a jeho principy přinášejí své výsledky. Stačí pouze nadšení a láska ke všemu živému. A v hospodářství paní Dagmar Havlové je všeho dostatek.

Zdroj: Ogilvy

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Adventní kalendář do Vánoc: Co dělat den po dni

Adventní kalendář do Vánoc: Co dělat den po dni

1. 12. | 1 | Advent je tu! A Vánoce jsou tu od toho, abychom si je užily, takže no stres! Všechno nemusí být…

Jaký je milenec? Prozradí to tvar jeho zadku

Jaký je milenec? Prozradí to tvar jeho zadku

1. 12. | 1 | Chlap se vám buď líbí, nebo ne. A když nám zkříží cestu ten pravý, nevidíme napravo ani nalevo.…

Retro Vánoce: Jak jsme nakupovali v 70. a 80. letech?

Retro Vánoce: Jak jsme nakupovali v 70. a 80. letech?

30. 11. | Retro letí! Doba běží rychle dopředu a my si rádi připomínáme, co jsme tak milovali dřív a co nám…

Funguje vám intuice? Naučte se slyšet svůj vnitřní hlas

Funguje vám intuice? Naučte se slyšet svůj vnitřní hlas

30. 11. | Každý den děláme tisíce malých rozhodnutí, která ve výsledku formují celé naše osudy. Někteří…