5
Fotogalerie

Tipy na nejlepší rodinné výlety na kole

Máte chuť vyrazit do přírody a objevovat kouzla české krajiny a památek? Není nic jednoduššího než oprášit kolo a naplánovat trasu. Vždyť i s malými dětmi si můžete užít cyklistický výlet, stačí si jen vybrat stezku, která bude odpovídat jejich věku a kondici.

Lednicko-valtický areál a Pálava

Věděli jste, že Lednicko-valtický areál je od roku 1996 součástí Světového a kulturního dědictví UNESCO? Není proto divu, že jižní Morava láká cyklisty z celé republiky a také blízkého Rakouska. Najdete zde romantické zámky obklopené rozlehlými zahradami, řadu skvostných staveb a tajemných zřícenin. Kochat se můžete nejen záhony květin, ale i romantickou krajinou s rybníky, loukami a lužními lesy podél řeky Dyje.

Oblast, kterou křižuje spousta turisticky značených tras a cyklostezek, je jako stvořená pro milovníky aktivního odpočinku. Takzvané Lichtenštejnské stezky se rozkládají na více než 90 kilometrech a vedou také za rakouskými hranicemi. Přestože jsou dobře značené, je vhodné pořídit si i cyklistickou mapu (k zakoupení v místních turistických informačních centrech). Milovníci historie by si neměli nechat ujít prohlídku zámků v Lednici a Valticích. U lednického zámku je instalován také skleník z poloviny 19. století, kde je k vidění tropická a subtropická flóra.

Příjemnou vyjížďku po rovině, kterou zvládnou i děti, si užijete kolem vodní nádrže Nové Mlýny. Nádherné jsou i Pavlovské vrchy, obklopené ze všech stran vinicemi. Rodiče po fyzickém výkonu jistě ocení přestávku spojenou s ochutnávkou skvělých místních vín.

Tipy na cyklotrasy:

Lichtenštejnská stezka, 39 km. Valtice – Hlohovec – Lednice (Janův hrad) – Lednické rybníky – Nový Dvůr – Tři Grácie – Svatý Hubert – Rendez-vous – Valtice. Nenáročná trasa vede většinou po rovině a je zaměřena na poznávání památek a přírodních krás Lednicko-valtického areálu.

Z Mikulova kolem Pavlovských vrchů, 29 km. Mikulov – Milovice – Kostel na rozcestí – Pavlov – Dolní Věstonice – Perná – Kočičí skála – Mikulov.

Jizerské hory

Nejen pro zdatné cyklisty, ale i pro rodiny s dětmi jsou Jizerské hory jako stvořené. Jako cyklostezky zde slouží části lyžařské magistrály a množství lesních cest. Povrch je místy asfaltový, jinde je zpevněn panely nebo zhutněným perkem. Především na rovinatých náhorních pláních můžete s dětmi vyrazit na projížďku a užívat si nádherných vyhlídek. Najdete zde i tematicky zaměřené cyklotrasy, které upozorňují na místní historii, přírodní i kulturní památky.

Dá se zde zvolit spousta okruhů jak pro nejmenší, tak pro odrostlejší děti. Parkuje se na osmi různých místech, všechna parkoviště jsou placená. Asi nejznámější „výjezdní místo“ je Bedřichov (prostor lyžařského stadionu). Jestliže trávíte čas v Jizerských horách, ale nemáte s sebou kolo, můžete využít služeb některé z cyklopůjčoven a v případě potíží i cykloservisu. Oblíbenou raritu představuje Cyklostezka Járy Cimrmana, která vede od Navarova na Tanvald a mizí na polské hranici (Jizera – Orle).

Tipy na cyklotrasy:

Okolo pomníčků Jizerských hor, asi 15 km. Bedřichov, stadion – Bedřichov, obora – Bedřichovská přehrada na Černé Nise – Černá Nisa, západní rozcestí – K Závorám – Závory – Pod Olivetskou horou – Za Přehradou – Gregorův kříž – Nová Louka – Bedřichov, stadion. Jedná se o kratší cyklotrasu, která seznamuje s památnými místy a pomníčky Jizerských hor.

Krásy Jizerských hor, 19 km. Horní Kořenov – most přes Jizeru – Jizerka – křižovatka se žlutou trasou – Vlašský hřeben – Pod Vlašským hřebenem – silnice Frýdlant – Souš – Protržená přehrada – Mariánskohorské boudy – Jedlový důl – Josefův Důl. Středně obtížná trasa je náročná na stoupání u Protržené přehrady. Hodí se proto spíše pro odrostlejší děti, které už mají s cyklistickými výlety zkušenosti.

Třeboňsko

Zdejší rovinatá krajina s rozlehlými borovými lesy, staletými hrázemi rybníků a malebnými vesničkami přímo vybízí k výletům na kole. Najdete zde i velké množství přírodních koupališť, kde se můžete osvěžit a odpočinout si. Krajinu protíná kvalitní síť značených cyklistických tras, navíc si můžete projet i několik naučných stezek, jež názorně popisují typické třeboňské krásy (rybníky, rašeliniště, lesy) i historický vývoj oblasti. K nejznámějším patří cyklistické stezky Okolo Třeboně (39 km) a Rožmberk (22 km), které obě začínají na hrázi rybníka Svět. V jihovýchodní části CHKO Třeboňsko se můžete vydat na historicko-naučnou cyklostezku Pamětí Vitorazska. Zdatnější sportovce a milovníky historie zase potěší výlet z Třeboně na krásný zámek Červená Lhota.

Tipy na cyklotrasy:

Borovany–Trocnov, 13,5 km. Borovany – Trocnov (Žižkovo rodiště), od hřbitova zpět do Borovan. Jedná se o lehkou trasu pro rodiny s malými dětmi.

Cyklistická naučná stezka okolo Třeboně, 39 km. Třeboň, rybník Svět – Opatovický rybník – Zlatá stoka – Spálená Borkovna – Soví les – myslivna Barbora – Na třeboňské cestě – Rajská cesta – U Pilaře – Pod Vizírem – Starý Kanclíř – Lutová – U Travičného – U Řepů – Stříbřec – Stříbřecký most – rybník Vyšehrad – Stará řeka – rybník Vítek – Kouty – kaple sv. Víta – Třeboň.

Kokořínsko

Pokud chcete spojit cyklistický výlet v krásné přírodě s trochou historie, vydejte se na Kokořínsko. Chráněná krajinná oblast se rozkládá na ploše 272 km2 v oblasti České křídové tabule a kromě jedinečných hradů Kokořín a Houska vás nadchnou i hluboké lesy, krásné pískovcové plošiny, kaňonovitá údolí a skalní města. Díky různorodým přírodním podmínkám zde najdete pestrou skladbu rostlinných společenstev a nadýcháte se „čerstvého“ vzduchu. Zajímavostí je například i umělá, rukou člověka vytesaná jeskyně Klemperka, která je přístupná po žebříku nebo úzkým komínem po vytesaných stupech.

Jestliže se vydáte na Kokořín, nenechte si ujít ani zajímavé pískovcové skalní sloupy, tzv. Pokličky (dětem možná budou připomínat přerostlé houby), které se nacházejí asi 5 km severně od hradu. Ideální trasou, kterou zvládnou už děti od šesti let, je cyklovýlet na tajemný hrad Houska, o němž jste možná slyšeli jako o „bráně do pekel“. Jedná se o zhruba třicetikilometrový okruh krásnou kokořínskou přírodou, která zatím stále ještě není tak přelidněná turisty jako například Krkonoše. A prohlídka hradu opravdu stojí za to, kastelán je vynikající řečník. Z horních pater hradu je nádherný rozhled do typicky české krajiny se známou dominantou – hradem Bezdězem.

Tip na cyklotrasu:

Na kole k bráně do pekel, 30 km. Kokořínský důl – vesnička Kokořín – Šemanovický důl – skalní jeskyně Klemperka – Dobřeň – Jestřebice - Vojtěchov – Ráj (zde po červené značce lesní cestou, která začíná paralelně se silnicí do Příboh) – Máchova cesta – Luňákova kaple – Houska – Tubož – Konrádov – Ráj – Vojtěchov – Kokořínský důl.

Šumava a Lipno

Celá Šumava je protkána velkým množstvím cyklostezek, takže nebudete vědět, kam se vydat dřív. Jedním si však můžete být jistí, krásná příroda, hluboké lesy, horské říčky a ledovcová jezera ve vás zanechají nezapomenutelný zážitek. A je jen na vás, jestli si vyberete některou z náročnějších tras, nebo si budete vychutnávat kratší projížďky po okolí.

Další turisticky zajímavou lokalitou je přehrada Lipno. Rovinaté okolí nádrže je přímo ideální k rodinným výletům na kole. Upravené stezky vedou po celém obvodu přehrady a díky několika přívozům si můžete zvolit i délku trasy podle své kondice.

Tipy na cyklotrasy:

Rodinný výlet kolem Lipna, 31 km. Černá v Pošumaví – Hůrka – Jenišov – Horní Planá – Bližší Lhota – Přední Zvonková – Kyselov – Dolní Vltavice – Černá v Pošumaví. Jedná se o nenáročnou rovinatou cyklotrasu, která vede po obou březích Lipna. Asfaltový povrch v celé délce trasy je vhodný i pro kola s dětskými vozíky. Užijete si krásné pohledy na „jihočeské moře“ a okusíte i převoz na druhý břeh.

Národním parkem Šumava, 16 km. Nová Pec – Ovesná – Černý Kříž – Stožec. Trasa, kterou kopíruje železnice, je jako stvořená pro malé cyklisty, kteří se na kole teprve učí. Kochat se můžete krásnou přírodou 1. zóny Národního parku Šumava, raritou je devět železničních přejezdů. Jestliže je pro vás stezka krátká, můžete se na kole vydat i opačným směrem nebo se projet další 4 km do Nového Údolí k hraničnímu přechodu s Bavorskem.

ČTĚTE TAKÉ:
Dcery Demi Moore nechtějí, aby se k nim matka přiblížila

ČTĚTE TAKÉ:
Prevence. Víte, na co máte nárok?

Doporučujeme

Články odjinud