Tipy na výlety pro celou rodinu | Zdroj: Profimedia.cz

Zdroj: Profimedia.cz

Tipy na výlety pro celou rodinu

Také rádi jezdíte objevovat nová místa vám po českých a hájích? Poradíme vám, kam se vydat s vašimi ratolestmi, aby to bavilo malé i velké. Vždyť jaro přímo láká k rodinným expedicím.

České Švýcarsko

Vypravit se do oblasti Českého Švýcarska znamená vstoupit do pohádkového světa. Téměř nedotčená příroda s jedinečnou faunou a flórou byla v roce 2000 vyhlášena národním parkem. Jestliže bude krásné počasí, určitě si nenechte ujít dech beroucí Pravčickou bránu.

Tento mohutný, šestnáct metrů vysoký a téměř sedmadvacet metrů široký oblouk je opravdu výjimečný. Vedou k němu dvě cesty. Kratší čtyřkilometrová trasa vedoucí z Hřenska znamená pro turisty zátěžovou zkoušku kvůli strmému stoupání. Sice delší, zato nenáročnou variantou výstupu je Gabrielina stezka, která začíná v Mezní Louce. Na úpatí největšího skalního mostu ve střední Evropě se nachází výletní zámeček Sokolí hnízdo. Tato odvážná stavba je jakoby opřená o skálu. Přízemí slouží jako restaurace a informační centrum, kde můžete pořídit upomínkové předměty a trochu se s dětmi občerstvit.

Věděli jste, že Pravčická brána má také menší sestru? Jmenuje se Malá Pravčická brána a je 2,3 m vysoká a 3,3 m široká. Najdete ji v Jetřichovických stěnách, kde se nachází také tři z nejkrásnějších vyhlídek Českého Švýcarska (Mariina vyhlídka, Vilemínina stěna a Rudolfův kámen). Krásu majestátních skal lze obdivovat i z vodní hladiny. Nedaleko Hřenska ve skalních puklinách čeří hladinu protékající říčky Kamenice výletní pramice. Plavba je doplněna poutavým výkladem převozníka, který objasňuje historii a současnost soutěsek a upozorňuje na rozmanité skalní útvary. Jízda Edmundovou soutěskou dlouhou 960 metrů trvá asi 20 minut.

Více informací hledejte na www.ceskesvycarsko.cz

Strašidelný zámek na Bystřicku

Výlet na strašidelný zámek Draxmoor v Dolní Rožínce potěší zejména děti. Zámek, který je otevřen od 4. května, je součástí Šiklandu, největšího přírodního zábavního areálu v ČR. Historická budova původně barokní sýpky je proměněna ve stylový strašidelný zámek. Trojrozměrné obrázky 3D kina vás uvedou do světa fantazie, do doby čarodějnic, rytířů a různých strašidel.

Vaše ratolesti se mohou těšit na pohádkové tržiště se zbožím rozličného charakteru i tajemné sklepní prostory. Projít trasu lze i s malými dětmi, pro které je připravena méně strašidelná verze. Jen o kousek dále naleznete Krokodýlí park, kde uvidíte živé aligátory i jejich atrapy.

A nejen to, děti se v další části zábavního areálu setkají s oblíbenými pohádkovými postavami. Společně s nimi se přenesete do pravěku nebo ke známým cestovatelským cílům, jako jsou Velká čínská zeď, Grand Canyon nebo severní pól s ledními medvědy. Výlet můžete doplnit o pěkný vycházkový okruh anglickým zámeckým parkem a lesoparkem Templ.

Více informací o regionu Bystřicko naleznete na www.info.bystricenp.cz

Zoopark Zájezd

Miluje vaše rodina zvířata, ale velké zoologické zahrady plné lidí vás nelákají? Pak vyrazte do Zooparku Zájezd v okrese Kladno. V prostorných voliérách se prohánějí tři druhy lemurů a kočkodani.

Po krátké kruhové pěšince pak můžete jít vstříc chameleonům, klokanům, velkým želvám, surikatám… Ve speciální sekci ptáků najdete třeba amazoňany nebo orly a nakonec si sednete na odpočívadlo, kde jsou položeny pastelky a předlohy zvířat, které si děti mohou obkreslit. Nechybí ani lamy nebo velbloud. V samostatném výběhu si můžete pohladit malinkaté kozy kamerunské, podívat se na divoké králíky či na miniaturní slepice a kohouty. Vaše ratolesti si zkrátka užijí spoustu legrace.

Více na www.zoopark-zajezd.cz

Podblanický ráj dětí a zábavy

Od soboty 27. dubna bude zpřístupněn Farma-park u Vlašimi. Děti zde najdou všechna domácí zvířata ve velkých výbězích, drůbež na skutečném venkovském dvorku, handicapovaná divoká zvířata v klecích a mnoho atrakcí – jízdu na poníkovi a oslovi, obrovskou trampolínu, keltský dřevěný hrad se skokem do sena, lanovku, tajemnou jeskyňku, brnění blanických rytířů, dlouhou skluzavku, les nočních skřítků, poklad, keltského druida s laserovýma očima atd.

Každý den kromě pondělí se tady můžete zúčastnit interaktivního desetiboje o ceny a každou sobotu zhlédnout svatbu zvířat (27. 4. si bere oslík Ramisan osličku Nelli), každou neděli křest nově narozených zvířátek (28. 4. křest jehňátek a králíčků).

Více tipů na výlety s dětmi naleznete na www.malydobrodruh.cz

Do Berouna za medvědy

Jmenují se Vojta, Kuba a Matěj a jsou to tři medvědí bratři, kteří měli hlavní roli ve Večerníčku filmaře Václava Chaloupky. Dnes už se ale nejedná o žádná mláďátka, je jim 12 let. Vydejte se za nimi do Berouna, filmové hvězdy dnes žijí ve výběhu o rozloze 25 arů v lesoparku Městská hora v Berouně. Otevřeno je po celý rok. Kromě medvědária tady na malé výletníky čeká hřiště, rozhledna a zajímavá přírodopisná stezka (je dlouhá 1,5 km, takže žádná náročná túra).

Více na www.berounske.info

Křivoklát

Máte chuť vyrazit na nějaký hezký hrad? Navštivte Křivoklát, jeden z největších klenotů gotické architektury, který je otevřen celoročně. Za vlády Přemyslovců býval nejvýznamnějším hradem.

Od konce března je otevřen 1. prohlídkový okruh „Gotické paláce“ a 2. prohlídkový okruh „Celým hradem“ vždy denně kromě pondělí. Základní prohlídková trasa zahrnuje horní nádvoří a většinu interiérů horního hradu (místnost Stříbrnice, hradní kaple, rytířský sál, hradní sklepení, hladomorna atd.).

Na druhé trase prozkoumáte všechna přístupná místa v nejstarší části hradu a půjdete ve stopách českých králů. Každoročně se tu koná hned několik zajímavých kulturních událostí a po celé prázdniny zde probíhá akce Léto na Křivoklátě – multižánrový festival plný koncertů, divadelních představení, výstav, nočních prohlídek a další zábavy.

A něco pro rodiče: přímo na hradě je i pověstná Křivoklátská koštovna, kde můžete okusit „řemeslná piva“, přírodně kvašené medoviny, vynikající jablečné mošty nebo zajímavě chutnající odvary z křivoklátských bylin i čerstvě praženou brazilskou kávu. Pravý gurmánský zážitek doplňují domácí lívance, škvarkové placky nebo preclíky. Křivoklátská koštovna je otevřena v hlavní turistické sezoně od července do konce srpna od úterý do neděle, dále pak v době konání významných událostí.

Více informací naleznete na www.krivoklat.cz

Doporučujeme

Články odjinud